ĮvairenybėsNuo vaikystės esame mokomi plauti viską, ką ketiname valgyti: ar tai būtų vaisius, daržovė ar uogos. O ar reikia plauti mėsą? Interneto platybėse atsakymų ir diskusijų į šį klausimą galime pamatyti daug ir įvairių, todėl VMVT specialistai primena, kaip elgtis tinkamai. Prieš kiekvienas didžiąsias šventes rūpinamės, kad gardaus maisto užtektų visiems artimiesiems. Tačiau joms praūžus, neretai dauguma patiekalų lieka nesuvalgyti, tarp jų ir kūčiukai. Kad ilgainiui jie nesukietėtų ir nesudžiūtų, verta kūčiukus pernaudoti gaminant desertus, ypač, artėjant Naujųjų metų šventei. „Artėjančios gražiausios žiemos šventės įkvepia kurti jaukumą ir šventinę nuotaiką namuose. Svarbiausia, kad pats puošybos procesas teiktų džiaugsmą, įsilietų į namų interjerą. Pasitelkus natūralias detales kiekvienas gali susikurti mielų puošmenų, kurios džiugins širdį,“ – sako Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro floristikos profesijos mokytoja Greta Lendraitytė ir vaizdo pamokoje dalijasi praktiškais patarimais. Šventinės nuotaikos aplankė Bėgių parką – šią savaitę jame įžiebta išskirtinė, iš bėgių likučių pagaminta Kalėdų eglutė, skelbia Susisiekimo monisterija „Mėgstu interpretacijas ir eksperimentus floristikoje. Man svarbiausia, kad mano sukurtas darbas puikiai įsilietų į kliento ar verslo įmonės interjerą, atspindėtų prekinio ženklo savitumą, būtų suprantamas klientams. Kadangi interjerai modernėja – atsiranda ir daugiau galimybių modernesnei kalėdinei puošybai,“ – sako Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro floristikos mokytojas ir „Floristai ant ribos“ kūrybos vadovas Antanas Mažonas. Pasak gilių prasidėjusio advento tradicijų, Kalėdas reikia sutikti pasninkaujant: iki švenčių vengti persivalgymo, atsisakyti mėsos, pieno produktų. Nors bėgant metams pasninkaujančių žmonių skaičius gerokai sumažėjo, pastaruoju metu prie tradicijos sugrįžta bei augalinę mitybą net ir adventui pasibaigus renkasi vis daugiau žmonių. Kas motyvuoja juos keisti savo mitybos įpročius, pranešime spaudai pasakoja tvarumo ekspertai. Kiekvieną rudenį, sužvarbus orams, svarbu daugiau dėmesio skirti organizmo stiprinimui. Vienas iš būdų tai padaryti – į mitybos racioną įtraukti kuo daugiau vitaminų kupinų vaisių, pavyzdžiui, citrinų. Vienoje citrinoje randama net pusė vitamino C dienos dozės, todėl rudenį jomis mėgautis ypač svarbu, o jų panaudojimo būdų virtuvėje – gausybė. Viena iš mėgstamiausių vasaros pramogų – maudynės, todėl turintys savo kiemą neretai turi ir baseinus. Lauko ir pripučiami baseinai džiugina ne tik vaikus, bet ir visus, norinčius atsigaivinti nuo saulės kaitros. Tam, kad baseino vanduo būtų švarus ir skaidrus, žmonės dažnai naudoja chemikalus ir chlorą, tačiau mažiems pripučiamiems vaikiškiems baseinams to neprireikia – juk galima lengvai pakeisti vandenį neeikvojant didelio jo kiekio. Nesvarbu, kokį baseiną turite, jums būtinai reikalingas tinkamas vandens tiekimas jo pildymui, tai yra, įvairaus ilgio vandens žarna. Beje, ji labai svarbi ir daržo laistymui. „Ruduo dovanoja pačias nuostabiausias spalvas, įvairiausias gėrybes, užburia savo grožiu ir ramybe. Pasivaikščiojus po gamtą ir prisirinkus įvairiaspalvių lapų galima šiek tiek rudens spalvų įsileisti ir į savo namus. Susikurti rudeninę namų puošmeną nesudėtinga, o pats procesas – ramina ir atpalaiduoja,“ – sako Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro floristikos profesijos mokytoja Jolita Jaciunskienė. Tam, kad kiekvienas atrastų idėjų ir minčių kūrybai, floristė dalinasi praktine pamoka, kaip pažingsniui susikurti jaukią floristinę kompoziciją. Kruopų įvairovė: pigiausios nekainuos nė 1 euro, o paskanintos virs karališku patiekalu2022-10-09, 14:54Net jei vaikystėje nemėgote košių ir buvote sau prisiekę, kad suaugę jų niekada nevalgysite, artėjant Pasaulinei košės dienai, kuri švenčiama spalio 10-ąją, siūlome apsigalvoti: net nuobodžiausią košę karališka paverčia vis kiti priedai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kruopos yra naudingas ir maistingas produktas, kuris gali būti mūsų kasdienio raciono dalis įvairiausiais pavidalais. Nors prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Diana Špūrienė sako, kad populiariausios kruopos yra avižos bei jų dribsniai, taip pat grikiai bei ryžiai, parduotuvėse jų įvairovė tokia didelė, kad kasdien galima gaminti vis kitas. O miežinės ar perlinės kainuos vos vieną eurą ar net mažiau. |
|
Visos teisės saugomos © VšĮ "L24plius". |