ĮvairenybėsViena iš mėgstamiausių vasaros pramogų – maudynės, todėl turintys savo kiemą neretai turi ir baseinus. Lauko ir pripučiami baseinai džiugina ne tik vaikus, bet ir visus, norinčius atsigaivinti nuo saulės kaitros. Tam, kad baseino vanduo būtų švarus ir skaidrus, žmonės dažnai naudoja chemikalus ir chlorą, tačiau mažiems pripučiamiems vaikiškiems baseinams to neprireikia – juk galima lengvai pakeisti vandenį neeikvojant didelio jo kiekio. Nesvarbu, kokį baseiną turite, jums būtinai reikalingas tinkamas vandens tiekimas jo pildymui, tai yra, įvairaus ilgio vandens žarna. Beje, ji labai svarbi ir daržo laistymui. „Ruduo dovanoja pačias nuostabiausias spalvas, įvairiausias gėrybes, užburia savo grožiu ir ramybe. Pasivaikščiojus po gamtą ir prisirinkus įvairiaspalvių lapų galima šiek tiek rudens spalvų įsileisti ir į savo namus. Susikurti rudeninę namų puošmeną nesudėtinga, o pats procesas – ramina ir atpalaiduoja,“ – sako Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro floristikos profesijos mokytoja Jolita Jaciunskienė. Tam, kad kiekvienas atrastų idėjų ir minčių kūrybai, floristė dalinasi praktine pamoka, kaip pažingsniui susikurti jaukią floristinę kompoziciją. Kruopų įvairovė: pigiausios nekainuos nė 1 euro, o paskanintos virs karališku patiekalu2022-10-09, 14:54Net jei vaikystėje nemėgote košių ir buvote sau prisiekę, kad suaugę jų niekada nevalgysite, artėjant Pasaulinei košės dienai, kuri švenčiama spalio 10-ąją, siūlome apsigalvoti: net nuobodžiausią košę karališka paverčia vis kiti priedai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kruopos yra naudingas ir maistingas produktas, kuris gali būti mūsų kasdienio raciono dalis įvairiausiais pavidalais. Nors prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Diana Špūrienė sako, kad populiariausios kruopos yra avižos bei jų dribsniai, taip pat grikiai bei ryžiai, parduotuvėse jų įvairovė tokia didelė, kad kasdien galima gaminti vis kitas. O miežinės ar perlinės kainuos vos vieną eurą ar net mažiau. Šviežių kopūstų derlius jau pasiekė parduotuvių lentynas. Kopūstas – universali daržovė, kuria galima praturtinti sriubas, troškinius, salotas, gaminti tradicinius balandėlius. O atšalus orui kopūstus populiaru rauginti. Ruduo yra bulvės – tikros lietuviškos daržo karalienės – laikas. Jų auginama visokių rūšių – tinkamų košėms ar cepelinams, sriuboms ar mišrainėms. Bulvių rūšys skiriasi skoniu, spalva, krakmolingumu. Visgi, norint šią daržovę pažinti geriau, verta išbandyti ne tokius tradicinius receptus. Palaikyti švarą namuose – ne tokia jau sudėtinga užduotis, kai tai darome reguliariai ir pasitelkiame į pagalbą įvairiausių valiklių. Vienos priemonės kovoja su rūdimis, kitos tirpdo kalkes, trečios pašalina purvą, tirpdo riebalus. Buitinės chemijos asortimentas šiandien didžiulis, ją paprasta ir saugu naudoti namuose. Vis dėlto improvizuoti su buitine chemija nederėtų – stiklo valikliu sumanę blizginti medinius paviršius arba televizoriaus ekraną, galite patirti apmaudžių nuostolių, o sumaišius skirtingas priemones gali išsiskirti nuodingos dujos. Aktyviai besirūpinantys buitimi ir mėgstantys suktis prie puodų žino, jog actas yra itin universali priemonė, todėl visuomet turi jo savo virtuvėje. Labiau patyrę ekspertai priduria, jog actas vertas net daugiau nei nepamainomo pagardo titulo – tai ir puiki valymo bei dezinfekavimo priemonių alternatyva. Tačiau kaip išsirinkti iš daugybės rūšių ir ar visos jos pasižymi vienodu universalumu? Maisto rauginimo procesas žinomas jau šimtmečius, tačiau šiuo metu jis išgyvena tikrą renesansą tiek restoranų, tiek namų virtuvėse visame pasaulyje. Rauginimas ne tik užtikrina ilgalaikį produktų galiojimo laiką, bet ir padeda išvengti maisto švaistymo, o tuo pačiu ir sutaupyti. Paskutinį vasaros mėnesį gausiai užderėjus daržovių bei vaisių gėrybėms gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kokios naudingos medžiagos atsiranda jas rauginant, o prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pažymi, kad rauginti galima ne tik daržoves, bet ir uogas ar vaisius, tereikia žinoti kelias taisykles. Daržovių konservavimo taisyklės: kaip gaminti, kur laikyti ir kiek vartoti? (+receptas)2022-08-17, 12:02Prasidėjus gausiam daržovių derliui daugelis ne tik mėgaujasi šviežiomis gėrybėmis, bet ir dalį jų šaldo, džiovina arba marinuoja. Konservuotos daržovės tikrai pravers atšalus orams, be to, padės sutaupyti. Jas galima valgyti kaip garnyrą prie mėsos ar kruopų patiekalų arba naudoti kaip greitą „paruoštuką“ verdant sriubas bei troškinius. Tačiau sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad konservuojant daržoves svarbu būti itin atidiems – netinkamai paruošti konservai gali ne tik sugesti, bet ir stipriai apnuodyti žmogaus organizmą. Tad prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi taisyklėmis, kurių svarbu laikytis marinuojant daržoves ir jas sandėliuojant namuose, o turint jų atsargų kviečia pasigaminti gardžią mišrainę. Kartoninės, popierinės dėžės – viena dažniausiai naudojamų transportavimo ir pakavimo priemonių nūdienos pasaulyje. Jų gausėja prekybos centruose, mažose krautuvėse, o namų ūkius dažnai pasiekia su internetu įsigytomis prekėmis. Nors kartoninės dėžės suyra, labai svarbus antrinis jų panaudojimas. Kodėl ir ką gražaus, naudinga iš jų galima sukurti savo namuose? |
|
Visos teisės saugomos © VšĮ "L24plius". |