ĮvairenybėsPirmasis kavos puodelis namuose – svarbiausias ryto ritualas, padedantis kupiniems jėgų pradėti naują dieną. Manoma, kad kokybiškai kavai paruošti reikia daugybės žinių ir brangios įrangos, tačiau tai nėra tiesa. Užtenka žinoti keletą taisyklių ir jūsų užplikytas kavos puodelis taps ypač gardžiu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad kava kasdieniame pirkėjo krepšelyje užima ypač svarbią vietą. Nors gausėja specializuotų kavinių, kuriose galima išgerti puodelį profesionaliai paruoštos kavos, pirkėjai kavos namuose neatsisako. Augintinio įsigijimas – svarbi atsakomybė, kurios lietuviai imasi vis dažniau. Į gyvūnų augintinių registrą įregistruojamų kačių ir šunų skaičius per metus išaugo net 2 kartus, skelbiama pranešime spaudai. Šis augimas siejamas tiek su pandeminiu laikotarpiu, kai didelė dalis gyventojų būdami namuose įsigijo keturkojus kompanionus, tiek su 2021 m. gegužės 1 d. įsigaliojusia Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisa – privalomuoju gyvūnų (šunų, kačių ir šeškų) ženklinimu ir registravimu valstybiniame Gyvūnų augintinių registre. Nors vegetariška ar veganiška mityba palankiai vertinama tiek dėl naudos sveikatai, tiek dėl draugiškumo aplinkai, daliai žmonių į racioną įtraukti daugiau augalinių patiekalų vis dar atrodo per daug sudėtinga ar net brangu. Vis dėlto, jau ne vienerius metus taip besimaitinanti tinklaraštininkė Simona Cymbaliukaitė tikina, kad vegetariški patiekalai yra tokie pat skanūs ir tikrai neištuština piniginės. Pasitelkdama prekybos tinklo „Rimi“ linijos „Basic“ produktus, ji dalijasi itin paprastu makaronų salotų receptu. Šiandien, sekmadienį, minima vieno mėgstamiausių lietuvių patiekalų – cepelinų diena. Ko gero, ši diena nuo pat 2014-ųjų minima ne veltui. Juk cepelinai yra tikras mūsų virtuvės pasididžiavimas. Vis dėlto jeigu tradiciniai cepelinai pabodo – pats metas išbandyti šį tą naujo: vietoj tradicinių – rinktis saldžiąsias bulves, o mėsos įdarą pakeisti vegetariškais pagardais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai tikrai neabejingi bulvių patiekalams ir tai matyti iš bulvių pardavimų. Be duonos neįsivaizduojamas nei kasdienis, nei šventinis stalas. Duona mūsų kultūroje užima svarbią vietą – ji aprašyta eilėraščiuose, apdainuota dainose, o vasario 5-ąją Lietuvoje minima duonos diena. Pagal senas tradicijas šią dieną namuose ne tik būdavo kepama šviežia duona, bet ir atliekamos aukojimo apeigos žemės deivei Žemynai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors nuo seno lietuviai kepdavo ir valgydavo ruginę duoną. Razinos – užkandis, kurio parduotuvių lentynose galima rasti pačių įvairiausių rūšių. Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovas Edvinas Čiras pastebi, kad dažniausiai razinos perkamos ir naudojamos įvairiems kepiniams ar kompotams paskaninti. Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, razinos, kartu su kitais džiovintais vaisiais, patenka į desertų kategoriją, todėl jų per dieną skanauti reikėtų išties saikingai. Tiesa, razinose gausu ir įvairių naudingų maistinių medžiagų, todėl kartkartėmis jas įtraukti į mitybos racioną vertėtų, tikinama pranešime spaudai. Dėl prastos nuotaikos žmonės neretai yra linkę kaltinti subjurusį orą. Tačiau dietistė Vaida Kurpienė teigia, kad turėtume daugiau dėmesio skirti įtakai, kurią nuotaikai daro ne dargana, o mityba. Keli patarimai ir trys receptai padės nuskaidrinti emocinę būseną, net kai už lango dergia šlapdriba. Grikiai – greitai paruošiamos, o svarbiausia – sveikatai ypač naudingos kruopos. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, grikiuose gausu geležies ir kitų žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų bei vitaminų, todėl juos drąsiai galima valgyti kasdien. Nors grikių košė puikus pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek garnyrui prie daržovių ar mėsos patiekalų, iš jų galima pasigaminti ir įvairius troškinius, gaivias salotas ar net desertus. Mėgstate pasmaližiauti, tačiau atidžiai stebite, kas atsiduria jūsų lėkštėje? Į savo racioną įtraukite riešutų sviesto, kuris yra ne tik ypatingo skonio, bet ir pasižymi įvairiausių gerųjų savybių gausa. Be to, šį skanėstą paprastai pasigaminsite ir namuose, tikinama pranešime spaudai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad riešutų sviestas mėgstamas ir mūsų šalyje. Morkos – puikus skaidulų ir beta karotino šaltinis, todėl įvairiais pavidalais jos turėtų rasti vietą kasdieniame žmogaus mitybos racione. |
|
Visos teisės saugomos © VšĮ "L24plius". |