Įvairenybės„Suprantama, kad po didžiųjų žiemos švenčių didelei daliai Lietuvos gyventojų taupymas dabar yra ypač aktualus. Kartu po gausių vaišių jau ir norisi pailsėti nuo sudėtingų patiekalų gaminimo, maistą ruošti paprasčiau ir iš mažiau produktų. Visa tai galima suderinti visai nesunkiai – turint kūrybingumo, nereikės nei brangių ingredientų, nei daug laiko prie puodų“, – sako „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė. Grundfos, Ibo bei Pedrollo drenažiniai siurbliai šiuo metu yra tikri rinkos lyderiai. Ką apie juos žinome? Nors saldžiosiomis bulvėmis dažniausiai gardinamos sriubos ir troškiniai, jos taip pat patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies, o kartais net maišomos į sausainių tešlą. Nuo vaikystės esame mokomi plauti viską, ką ketiname valgyti: ar tai būtų vaisius, daržovė ar uogos. O ar reikia plauti mėsą? Interneto platybėse atsakymų ir diskusijų į šį klausimą galime pamatyti daug ir įvairių, todėl VMVT specialistai primena, kaip elgtis tinkamai. Prieš kiekvienas didžiąsias šventes rūpinamės, kad gardaus maisto užtektų visiems artimiesiems. Tačiau joms praūžus, neretai dauguma patiekalų lieka nesuvalgyti, tarp jų ir kūčiukai. Kad ilgainiui jie nesukietėtų ir nesudžiūtų, verta kūčiukus pernaudoti gaminant desertus, ypač, artėjant Naujųjų metų šventei. „Artėjančios gražiausios žiemos šventės įkvepia kurti jaukumą ir šventinę nuotaiką namuose. Svarbiausia, kad pats puošybos procesas teiktų džiaugsmą, įsilietų į namų interjerą. Pasitelkus natūralias detales kiekvienas gali susikurti mielų puošmenų, kurios džiugins širdį,“ – sako Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro floristikos profesijos mokytoja Greta Lendraitytė ir vaizdo pamokoje dalijasi praktiškais patarimais. Šventinės nuotaikos aplankė Bėgių parką – šią savaitę jame įžiebta išskirtinė, iš bėgių likučių pagaminta Kalėdų eglutė, skelbia Susisiekimo monisterija „Mėgstu interpretacijas ir eksperimentus floristikoje. Man svarbiausia, kad mano sukurtas darbas puikiai įsilietų į kliento ar verslo įmonės interjerą, atspindėtų prekinio ženklo savitumą, būtų suprantamas klientams. Kadangi interjerai modernėja – atsiranda ir daugiau galimybių modernesnei kalėdinei puošybai,“ – sako Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro floristikos mokytojas ir „Floristai ant ribos“ kūrybos vadovas Antanas Mažonas. Pasak gilių prasidėjusio advento tradicijų, Kalėdas reikia sutikti pasninkaujant: iki švenčių vengti persivalgymo, atsisakyti mėsos, pieno produktų. Nors bėgant metams pasninkaujančių žmonių skaičius gerokai sumažėjo, pastaruoju metu prie tradicijos sugrįžta bei augalinę mitybą net ir adventui pasibaigus renkasi vis daugiau žmonių. Kas motyvuoja juos keisti savo mitybos įpročius, pranešime spaudai pasakoja tvarumo ekspertai. Kiekvieną rudenį, sužvarbus orams, svarbu daugiau dėmesio skirti organizmo stiprinimui. Vienas iš būdų tai padaryti – į mitybos racioną įtraukti kuo daugiau vitaminų kupinų vaisių, pavyzdžiui, citrinų. Vienoje citrinoje randama net pusė vitamino C dienos dozės, todėl rudenį jomis mėgautis ypač svarbu, o jų panaudojimo būdų virtuvėje – gausybė. |
|
Visos teisės saugomos © VšĮ "L24plius". |