ĮvairenybėsSpalio 20 dieną Lietuvos vyriausioji archyvarė Kristina Ramonienė ir Lenkijos Respublikos valstybės archyvų generalinis direktorius Pawel Pietrzyk pasirašė mikrofilmų mainų lygiaverčiu pagrindu protokolą ir apsikeitė mikrofilmais. Skrydis lėktuvu su vaikais: kaip tinkamai ir be streso pasiruošti kelionei su atžalomis?2021-10-20, 19:09Įsibėgėjantis spalis moksleiviams ir jų tėveliams primena, kad jau neužilgo laukia rudens atostogos, kurių metu bus galima atsipūsti ir bent trumpam pabėgti nuo vėstančių orų. Nepaisant to, daugelis pripažįsta, kad kelionė su vaikais yra nemenkas iššūkis, kuriam reikia ruoštis atsakingai ir iš anksto. Lietuvos oro uostų atstovai dalijasi patarimais, padėsiančiais sklandžiai pasiruošti atostogoms su mažamečiais vaikais. Kopūstai – viena labiausiai lietuvių pamėgtų daržovių. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė sako, kad šaltasis metų sezonas Lietuvoje be kopūstų neįsivaizduojamas. Švieži kopūstai naudojami ruošiant sriubas, taip pat puikiai tinka salotoms, troškiniams gaminti, tačiau spalį, orams vis labiau vėstant – gyventojai tradiciškai pradeda ir kopūstų rauginimo sezoną. Rudens derlius skatina leistis į kulinarinius eksperimentus. Iš vaisių ir daržovių galima kurti ne tik išmoningus patiekalus, bet ir desertus. Vis dėlto Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad jeigu tradiciniai obuoliais pagardinti kepiniai kiek pabodo, rudenį verta išmėginti ir tikrų smaližių gomurį nudžiuginsiančius desertus su riešutais. Nors visi dieną pradedame ir pusryčiaujame skirtingu laiku, tačiau pagrindinis pusryčių tikslas – energija, kurios kasdien reikia darbe ar pamokų bei paskaitų metu. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dr. Editos Gavelienės, pusryčiams reikėtų skirti laiko, mėgautis valgomu maistu. Be to, pusryčiai turėtų būti kuo įvairesni, kad organizmas gautų skirtingų maistinių medžiagų, tad prekybos tinklas „Rimi“ dalijasi 5 sumuštinių receptais, kurie praturtins bei padės paįvairinti kasdienį pusryčių meniu, o svarbiausia – juos lengvai ir greitai paruošite. Šilumai per daug nelepinant, vis daugiau laiko praleidžiame namie. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad jeigu pasiilgote jaukaus ir šildančio maisto, tačiau nuolat sukate galvas ką pasigaminti pietums ar vakarienei – būtina išmėginti tradicinį Jungtinės Karalystės patiekalą Šepardo pyragą, kurio receptas nereikalauja įmantrių ingredientų, tačiau patiks net patiems išrankiausiems valgytojams. Sukate galvas, ką skanaus ir sveiko suvalgyti? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė teigia, kad jeigu tarp dienos valgymų jaučiatės alkani – reiktų nepamiršti užkandžių. Vis dėlto juos renkantis reikėtų dėmesį atkreipti į ingredientų naudą organizmui ir kalorijų kiekį. Esame įpratę, kad mūsų išmanieji veikia ypač sparčiai, o visas užduotis galime atlikti vos kelių mygtukų paspaudimu be jokių trikdžių. Jei telefono veikimas staiga sulėtėjo, to priežastis gali būti susikaupusios internetinės šiukšlės. Technologijų ekspertai dalinasi instrukcijomis, kaip greitai ir paprastai jas pašalinti. Obuolių pyragas – bene labiausiai lietuvių pamėgtas klasikinis desertas, kepamas užderėjus gausiam vasaros derliui. Cinamono ir keptų obuolių aromatas suteikia jaukumo bei šilumos net ir niūriausiems rudens vakarams. Obuolių pyrago receptų yra šimtai, tad atrasti gardžiausią – nelengvas iššūkis. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dr. Editos Gavelienės, nors pyragais, kaip ir bet kuriais kitais desertais, reikėtų mėgautis saikingai, juos galima įtraukti į nekasdienės mitybos racioną. Svarbiausia – pasirinkti kokybiškus produktus, pavyzdžiui, išbandyti skirtingas miltų rūšis, kurios praturtins kepinius naudingomis medžiagomis ir paįvairins skonį. Likus paskutinėms vasaros dienoms ne tik vaikai galvoja apie grįžimą į mokyklą, bet ir tėvams jau yra dėl ko pasukti galvas. Jiems viena iš rytinių mokslo metų užduočių – sudėti priešpiečių dėžutę vaikams. Eglė Juzumas, vaikams subalansuoto maisto tinklaraštininkė, sako, kad didesnė tikimybė, jog maistas atsidurs skrandyje, o ne šiukšlių dėžėje, jeigu priešpiečių dėžutės turinys bus ne tik sveikas, bet ir patrauklus. |
|
Visos teisės saugomos © VšĮ "L24plius". |