Dabartinis laikas – tai mažumų laikas

2014-09-30, 18:31
Įvertinkite šį įrašą
(34 balsai)
Gintarė Pugačiauskaitė Gintarė Pugačiauskaitė

Nuo pat mažens daugelis mūsų esame raginami (o kartais ir primygtinai verčiami) būti geriausiais. Negana to, dar patikime tokiu stereotipu: jei esi visų mėgiamas, populiarus ir pripažintas, tai, vadinasi, tu – geriausias, ir gali gyventi laimingą gyvenimą. Bet kokia klaida šitaip galvoti!

Aš manau, kad tie, kurie išties yra geriausi, gyvenime patiria daugiausiai sunkumų. Geriausiuosius dažniausiai apipila purvais, apmėto neapykantos akmenimis, apšaudo kritikos strėlėmis. Geriausiems pavydi, juos apkalba, stengiasi sumenkinti, paniekinti, pašalinti sau iš kelio. Jei jūs esate išties sąžiningas, gabus, protingas, teisingas žmogus, gali būti, kad dažnai jaučiatės nesuprastas, atskirtas, gal net ignoruojamas.

Kartais imu tikėti, kad Lietuvoje geriausiųjų išvis nereikia. Kodėl? Tiek kai kurie šalies politikai, tiek intelektualai ar net elitas remiasi labai ribota ir mistine daugumos nuomone bei valia. Todėl, jei staiga iškyla naujas lyderis, etalonas ar asas, visi tuoj sunerimsta, nes bijo, kad gali prarasti savo turimą galią bei postą. Štai tada ir prasideda kova su geriausiais.

Ypač tokia „geriausiųjų eliminavimo" tendencija ryški politikoje. Ir su laiku ji vis aštrėja, nes dabartinėmis aplinkybėmis pelnyti daugumos palaikymą - itin sunku. Todėl dabar kiekvienas drąsus, sąžiningas ir patikimas politikas - grėsmė ir priešas valdantiesiems, bijantiems prarasti savo įtaką bei pozicijas.

Visuomenė šiuo metu yra sumišusi, konfliktiška, nestabili, išsigandusi. Dėl situacijos Ukrainoje nuotaikos nuolat keičiasi, todėl akivaizdu, kad ir ta dauguma, kurios palaikymu taip džiaugiasi aukščiausius postus užimantys politikai, yra labai jau trapi.

Esant ekstremaliai situacijai, tvyrant pavojaus ir priešo nuojautai, senieji politiniai autoritetai menksta. Žmonės vis geriau supranta, kada jiems meluojama, kada žodžiai, kuriuos dosniai žeria politikai, tėra propaganda ir tušti pažadai.

Pavojaus ir karo pašonėje išryškėja tikrieji žmogaus instinktai, todėl visuomenė, tikiu, netrukus atsigręš į tikrąsias vertybes, tiesą, sąžiningumą ir religiją. Tie politikai, kurie dabar užima aukščiausius postus, gali bet kada nukristi nuo savo šlovės pjedestalo, todėl juos ima kaustyti baimė. Štai kodėl nuolat yra bandoma sumenkinti ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) vaidmenį politikoje – valdantieji mato, kad tie, kurie vadinami „mažumomis", savo galia ir įtaka gali bet kada pralenkti daugumą ir imtis pačių svarbiausių vaidmenų.

Dabartiniai politikai žino – jei jie staiga iškris iš savo politinių padangių, tai tikroji šalies laimė vėl užgims tik ant tvirtų vertybinių pagrindų. Štai kodėl mums svarbi LLRA veikla – jei daugumos išrinkta valdžia žlugs, mus išgelbės tik tvirta, patikima, sąžininga įvairių tautybių žmonių politika. Nes tikroji, kuriančioji, vienijančioji galia slypi ne didybėje, bet vienybėje.

Esu tikra, jog tie, kurie buvo išrinkti daugumos, žino, kad gali bet kada prarasti savo pozicijas ir nugrimzti į užmarštį. To jie ir bijo. Nes dauguma gali per akimirką pakeisti savo nuomonę, kai šalies pašonėje sprendžiasi gyvybės ir mirties klausimas. Dauguma gali klysti. Taip pat ji gali būti ir suklaidinta. Todėl nereikia siekti, kad visi jus palaikytų, mylėtų, šlovintų. Geriau būkite užribyje, būkite vieni, nes tiesa irgi tėra viena. Manau, kad dabartinis laikas – tai būtent mažumų laikas.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentarai  

 
#6 emilijai 2014-10-10 18:25
daugumos diktatūra - tai bolševizmas (bolše rusų kalba reiškia daugiau)
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#5 Emilija N. 2014-10-10 14:02
Demokratija - tai daugumos diktatūra
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#4 mažuma 2014-10-06 10:29
kad dauguma dažnai klysta, rodo tokie dalykai kaip karai ir revoliucijos.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#3 Stasys 2014-10-06 09:37
Lietuvoje baimė siejama dėl kelių faktorių, visų pirmą mūsų valdžios vyrus dar kausto Sovietinio jungo šešėlis, juk daugelis iš jų vienu ar kitu būdu buvo Sovietinio režimo funkcionieriais. Visų antrą - ateities baimė - įsivaizduokim, kad koks Sysas ar Kubilius būtų išspirti iš Seimo - be liežuvio malimo jie vargų ar ką nors dar sugeba, todėl išmesti iš Seimo į gatvę - ką veiktų, kur eitų jie, jie tikriausiai, ir patys nežino.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 Andrius 2014-10-04 13:35
Geras ir ganėtinai drąsus straipsnis, verčiantis susimąstyti kas mes esame, kuo tapome ir kur keliaujame.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Libertaras 2014-10-03 13:38
Pamąstymas iš vaikų darželio.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24