Ar ugdymas – tik verslininkų reikalas?

2023-10-11, 21:21
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Ar ugdymas – tik verslininkų reikalas? Nerijaus Pugačiausko nuotr.

Šį tekstą rašau pirmiausia ne kaip žurnalistė, o kaip sunerimusi mokytoja. Ir visai ne dėl streiko. Juk galiausiai situacija gerėja, tiesa? Mokinių skaičių klasėse pažadėjo sumažinti, algas nuosekliai kels. Bet žinote, kokia problema lieka neišspręsta ir tik gilės? Ogi privačių mokyklų ir darželių.

Net jeigu pedagogams atlyginimus išties pakels, privačios mokyklos tuoj mestels daugiau. Jau prieš kurį laiką jos siūlė apie 2100 eurų per mėnesį neatskaičius mokesčių, nemokamas keliones į darbą ir pietus kasdien. Galite tuo įsitikinti patys, tik atsidarykite populiaresnes svetaines, kuriose talpinami darbo skelbimai.

Kodėl tai blogai? Nes mokytojai palieka valstybines mokyklas ir renkasi privačias. Kone visi mano buvę kolegos, su kuriais esu dirbusi Vilniaus progimnazijose, šiandien pamokas veda privačiose mokyklose.

Visi, kurie moka anglų kalbą, turi magistro laipsnius ir uždegančios energijos.

Visi, apie kuriuos, pamenu, direktorė sakydavo: „Kaip aš džiaugiuosi, kad šis mokytojas čia dirba, tikras specialistas“.

Visi, kuriuos mėgo mokiniai, vertino tėvai.

Visi jie šiandien moko tuos, kurių tėvai mokykloms užmoka didelius pinigus.

O ir kas gali tuos mokytojus smerkti? Privačios mokyklos turi savo personalo specialistus, kurie pradeda ieškoti potencialių darbuotojų dar vasaros atostogų metu, atakuoja žinutėmis socialiniuose tinkluose, siuntinėja laiškus, kviečia dirbti. Jos ne tik gali pasiūlyti didesnius atlyginimus, bet ir mažesnes klases, gabesnius mokinius (nes neva „probleminių“ leidžia sau nepriimti).

Galiausiai ir pats streikas, mano manymu, tik pagilins įsivaizdavimą, kad valstybinėse mokyklose tvyro chaosas. Antai, mokytojai streikuoja, neveda pamokų, neruošia vaikų egzaminams! Jeigu norite, kad Jūsų vaikai būtų ugdomi, tai įmanoma privačiose mokyklose – ar ne tokią žinutę norima suformuluoti?

Privačius darželius ir mokyklas, kurie jau dabar baigia pasigviešti vienus geriausių specialistų šalyje, savaip remia ir šalies valdžia. Pavyzdžiui, jaunuoliams, pasirinkusiems pedagogikos studijas, mokamos stipendijos, siūloma vis daugiau nemokamų vietų. Vadinasi, iš valstybės biudžeto skiriami tūkstančiai eurų vos vieno specialisto parengimui, o tą specialistą dar studijų metu savo laiškais ir pasiūlymais užvers privačių mokyklų atstovai ir, siūlydami gerus atlyginimus bei pietus, prisivilios pas save. O pervargusios valstybinių mokyklų administracijos toliau beviltiškai lauks norinčiųjų žengti į jų perpildytas klases, imituoti įtraukųjį ugdymą, formuoti gyvenimo įgūdžius ir dar taikyti atnaujintas programas!

Ir tai – ne vienintelė valdžios „simpatija“ privačiam ugdymo sektoriui. Antai Vilniaus rajono meras siūlo, kad savivaldybė iš savo biudžeto mokėtų Vilniaus ir Vilniaus rajono privatiems darželiams po 120 eurų per mėnesį už kiekvieną šiuos darželius lankantį vaiką, jei jiems neatsirado vietos savivaldybės darželiuose.

Vadinasi, reikia vaikus jau nuo mažens pratinti, kad valstytinės įstaigos rinktis tiesiog negalima. Tėvams taip pat bandoma įteigti, kad privatus darželis, o paskui mokykla – vienintelis pasirinkimas, kurį remia net valdžia.

Mano vertinimu, prognozės niūrios – kai taip palaikomas privatus sektorius, nenorima statyti naujų švietimo įstaigų, galiausiai visiems teks atsisveikinti su valstybiniu ugdymu ir patiems mokėti už savo vaikų švietimą.

Reikšmingos iniciatyvos šiems destruktyviems pokyčiams sustabdyti ėmėsi Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, sugrąžindama racionalų protą: statykime naujus darželius, neremkime privačių klanų ir neaiškių verslų!

Argi ugdymas nuo šiol – tik verslininkų reikalas? Kodėl atiduodame savo vaikus, jų švietimą ir ateitį į rankas tų, kuriems svarbiausia – pinigai? Pinigai, kurie, kaip jau minėjau, iš valstybinių mokyklų atėmė vienus geriausių mokytojų, o dabar dar gviešiasi ir vaikų, pradedant pačiais mažiausiais – darželinukais.

Aš, kaip mokytoja, palaikau savo streikuojančius kolegas, bet dar labiau palaikau partiją, kuri visomis išgalėmis rūpinasi šeimomis ir vaikais, o ne verslu ir pinigais.

Portalo l24.lt korespondentė, Talino Europos mokyklos lietuvių kalbos mokytoja Gintarė Pugačiauskaitė

Komentarai  

 
#2 I 2023-10-12 14:47
Visiškai pritariu.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Algis 2023-10-12 11:00
Pilnai pritariu Autorei: "Mano vertinimu, prognozės niūrios – kai taip palaikomas privatus sektorius, nenorima statyti naujų švietimo įstaigų, galiausiai visiems teks atsisveikinti su valstybiniu ugdymu ir patiems mokėti už savo vaikų švietimą.

Reikšmingos iniciatyvos šiems destruktyviems pokyčiams sustabdyti ėmėsi Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, sugrąžindama racionalų protą: statykime naujus darželius, neremkime privačių klanų ir neaiškių verslų!"
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24