Kodėl blogai, kai vaikas mokosi gerai?

2023-08-31, 14:16
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Gintarė Pugačiauskaitė Gintarė Pugačiauskaitė Asmeninio archyvo nuotr.

Keista, kad problema laikomi tik prasti moksleivių pažymiai. Aš manau, tėvams bei mokytojams reikėtų sunerimti ir tada, kai vaikas renka vien aukščiausius įvertinimus.

Kodėl?

1. Nes mokinys yra pervargęs, įsitempęs, galimai net perdegęs

Gerai mokytis yra sunku. Labai. Jaunas žmogus dėl to tikrai ką nors aukoja: gal trumpiau miega, greičiau suvalgo pietus, mažiau svajoja... Taip, svajoti, miegoti, skaityti, net filmą žiūrėti yra puiku. Vaikai neprivalo „užsidirbti“ laisvalaikio gerais pažymiais. 

Vien labai gerai mokytis siekiantys jaunuoliai patiria didžiulę įtampą ir stresą. Jie karštligiškai ruošiasi, jaudinasi prieš atsiskaitymus, o jeigu tik nepasiseka – panikuoja, palūžta, nemoka priimti nesėkmės, kaltina save, mokytojus, bendraklasius. Jiems yra viskas arba nieko – tik 10-tukas arba visiška nelaimė. 

Pedagoginiame darbe savo akimis regėjau ne vieną atvejį, kai mokinys ėmė verkti, bijojo pasakyti tėvams, jog gavo ne 10-tuką, o, tarkim, 8 ar 9. Koks pragaras šitaip gyventi, kokia našta tampa kiekviena diena mokykloje ir namų darbai iki išnaktų... Tokia situacija veda tik į emocinį ir fizinį išsekimą. 

2. Nes mokiniui gresia visą gyvenimą kankinsiantis perfekcionizmas

Labai gerai besimokantysis paprastai ima manyti, jog viską gyvenime privalo daryti idealiai. Jeigu vaikas gauna 10-tuką ir tik tada sulaukia tėvų, mokytojų dėmesio, pagyrimų, jis klaidingai suvokia, kad vertinga bei svarbu yra tik tai, kas atliekama nepriekaištingai.

Toks žmogus bijos mėginti ir suklysti, nenorės rizikuoti, o kaskart nepasiekus tobulumo (vadinasi, beveik visada), paskęs savigraužoje. Jam reikės tobulai dirbti, iki spindesio blizginti namus ir be paliovos tobulinti savo išvaizdą (o kartais – ir aplinkinius).

Perfekcionistams kone neįmanoma būti patenkintiems gyvenimu, nes jie nuolat įnirtingai seka tai, kas dar nėra nugludinta iki 10-tuko: dulkes palovyje, spuogą ant veido, ataskaitoje viršininkui nepadėtą kablelį.

3. Nes gyvenimas nepateisins pirmūno lūkesčių

Čia privalau dar patikinti: jeigu vaikas dėmesingai mokosi, nes jam įdomu, norisi sužinoti ir suprasti – viskas puiku. Bet jeigu jis sėdi prie knygų tik todėl, kad nori gauti 10-tuką, čia yra problema, kurią neretai paaštrina tokie aplinkinių raginimai: „Mokykis, nes antraip eisi gatvių šluoti ir gyvenime nieko nepasieksi“ arba „Tik gerai besimokydamas vėliau gausi gerą darbą“.

Turiu Jus paguosti ir drauge nuvilti, bet beveik visi moksleiviai galiausiai kur nors įstos. Į universitetą, kolegiją, profesinę mokyklą. Ir kaip galima neįstoti? Aukštųjų mokyklų Lietuvoje tiek daug! Bent pamėginkite visas išvardyti. Ar pavyksta? O po universiteto, kolegijos ar profesinės mokyklos vis tiek visi sugrius į tą pačią šalies darbo rinką. Visi skaitys tuos pačius darbo skelbimų portalus. 

Tam, kuris labai gerai mokėsi mokykloje, iš jos išėjus viską reikės kurti iš naujo ir niekam niekada nerūpės, kokius pažymius jis gavo mokykloje. Netikite? Nueikite pas savo viršininką ir praneškite jam, kad mokykloje buvote pirmūnas. Pažiūrėsime, kas tuomet pasikeis.

Vargšas vaikas, aukojantis savo jaunas dienas dėl pažymių, baisiai nusivils, kai pamatys, kad nei darbdaviui, nei prekybos centro kasininkei, nei gydytojui, taksi vairuotojui, kurjeriui ar kaimynui jo pažymiai nerūpi. Nes tiek kasininkė parduotuvėje visų (ne)aptarnauja vienodai („Eikite į savitarnos kasą“), tiek kaimynas užlies Jūsų butą vandeniu triskart iš eilės nepaisydamas, ar kažkada buvote pirmūnas.

Taigi šiemet – mažiau nerimo, daugiau vaikystės, svajonių, miego, ilgų pokalbių prie vakarienės ir žavingų neskubių pasivaikščiojimų lapams krentant.

Sveikinu pradėjus naujus mokslo metus!

Portalo l24.lt korespondentė, Talino Europos mokyklos lietuvių kalbos mokytoja Gintarė Pugačiauskaitė

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24