LLRA siekia padidinti šeimų pajamas

2016-03-28, 14:01
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
LLRA frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė ir LLRA pirmininkas, Europos Parlamento narys Valdemar Tomaševski LLRA frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė ir LLRA pirmininkas, Europos Parlamento narys Valdemar Tomaševski © M. Paliuškevič nuotr.

Siūloma įteisinti finansų įstaigų ir draudimo įmonių turto (aktyvų) apmokestinimą. Tai numatantį Mokesčio finansų įstaigoms įstatymo projektą ir jį lydintį Mokesčių administravimo įstatymo pakeitimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcijos nariai.

Įstatymo projektas numato, kad finansų įstaigų aktyvai, kurių suma yra didesnė kaip 100 mln. eurų ir draudimo įmonių aktyvai, kurių suma didesnė kaip 50 mln. eurų, bus apmokestinti 0,0334 proc. mėnesiniu tarifu arba 0,4 proc. metiniu. Pagrindas apmokestinimui būtų sumažinamas sumomis, kurias mokesčio mokėtojas investavo į Lietuvos Vyriausybės vertybinius popierius, taip pat tos sumos, kuriomis mokesčio mokėtojas, padidino nuosavas lėšas.

Įstatymo projekto siūloma netaikyti valstybės ir savivaldybių institucijoms bei įstaigoms, kurios teikia finansines paslaugas, nustatytas įstatymuose; pašto paslaugų teikėjams, kurie teikia vietines ir tarptautines pašto perlaidų paslaugas; Lietuvos bankui, teikiančiam finansines paslaugas įstatymų nustatyta tvarka.

LLRA frakcijos nariai mano, kad bankų, kitų finansų įstaigų bei draudimo bendrovių apmokestinimas reikšmingai padidintų įplaukas į biudžetą, o tai sudarys sąlygas realizuoti eilę socialinių projektų, taip pat pasiūlytų LLRA. „Šiuo metu finansų įstaigos ir draudimo bendrovės moka pelno ir kapitalo mokesčius, kurie yra itin žemi ir yra neproporcingi uždirbamam pelnui. Neretai šios įstaigos uždirbtą pelną sudėlioja taip, kad jo apskritai nelieka. Tokiu atveju šis didelis finansinių paslaugų ir operacijų sektorius labai mažai prisideda prie valstybės biudžeto išlaidų finansavimo", – sako Seimo LLRA frakcijos nariai.

Jų duomenimis, Lietuvoje veikiantys bankai ir užsienio bankų filialai pernai uždirbo 215,3 mln. Eur grynojo pelno, o prie valstybės išlaikymo mokesčiais prisideda menkai, bankų sistemos turtas siekia 23,4 mlrd. eurų.

„Lietuvoje veikiančios finansų įstaigos ir bankai nuolat didina atliekamų operacijų įkainius savo klientams, didina paskolų palūkanas bei kainas, apriboja bei apmokestina Lietuvos žmonių priėjimą prie savo pinigų. Bankai elgiasi pernelyg neatsakingai, siekdami didinti savo pelnus Lietuvos žmonių sąskaita ir neatsižvelgia į socialinį teisingumą bei visuomenės interesą. Būtina užtikrinti, kad bankai taptų rimtais mokesčių mokėtojais Lietuvoje. Lietuvoje veikiantys bankai tikslingai mažina pelną, susikuria mechanizmus kaip išvengti mokesčių arba sumokėti jų kiek įmanoma mažiau. Dažnai bankai uždirbtą pelną skubiai pumpuoja į pirminius bankus savo šalyse, skolinasi iš pirminių bankų milžiniškomis palūkanomis ir t.t.",- sako įstatymo projekto autoriai.

LLRA lyderio Valdemaro Tomaševskio teigimu, projekto tikslas yra papildomos valstybės biudžeto pajamos, kuriomis būtų finansuojamos išlaidos socialinėms reikmėms (po 120 eurų išmokoms už vaikus kas mėnesį, paramos daugiavaikėms šeimoms užtikrinimo įvedus Šeimos kortelę, pensijų padidinimui (bazinę pensiją pririšus prie vidutinio darbo užmokesčio) ir kitiems valstybės poreikiams tenkinti. Visus atitinkamus įstatymų projektų pakeitimus Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo LLRA frakcija.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija siūlo kas mėnesį skirti 120 eurų išmoką gimus pirmajam vaikui, jeigu vidutinės bendrai gyvenančių asmenų pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 153 eurai, o gimus antrajam ir kitiems vaikams, pajamų dydžio apribojimų siūloma netaikyti. Seimo posėdžių sekretoriate jie yra įregistravę tai siūlantį Išmokų vaikams įstatymo pakeitimo projektą.

Seimo LLRA frakcija pastebi, kad panašaus pobūdžio mokestis bankams ir finansų institucijoms kituose Europos šalyse galioja jau senai ir tai tapo norma: Didžiojoje Britanijoje nuo 2011 metų, Vengrijoje nuo 2010 m, Portugalijoje nuo 2011 m., Prancūzijoje nuo 2011 m., Švedijoje nuo 2008 m.

Partijos pirmininkas Valdemar Tomaševski mūsų portalui pabrėžė, kad „LLRA dar 2012 m. į savo rinkimų programą įtraukė pasiūlymus apmokestinti bankų pelną ir prekybos tinklus, tačiau anuomet jų realizavimui pritrūko valdančiųjų politinės valios".

LLRA frakcija pabrėžia, kad įstatymų pakeitimai skirti šeimų pajamoms didinti, visuomenės ir šalies piliečių gerovei užtikrinti.

Frakcijos vardu įstatymą Seimui pristatys LLRA vicepirmininkas Zbignev Jedinskij.

ELTA ir L24.lt informaciją

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24