Kreipimasis dėl savivaldybių rinkimų komisijų sudarymo. Rinkimai turi būti garbingi ir sąžiningi

2024-02-08, 15:24
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Kreipimasis dėl savivaldybių rinkimų komisijų sudarymo. Rinkimai turi būti garbingi ir sąžiningi © Marian Paluszkiewicz

Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) kreipėsi į Lietuvos prezidentą, Seimo valstybės valdymo ir savivaldybių komitetą ir į Vyriausiąją rinkimų komisiją dėl sąžiningo savivaldybių rinkimų komisijų sudarymo.

Artėjant Lietuvos prezidento ir Europos Parlamento rinkimams, kurie vyks atitinkamai š. m. gegužės 12 d. ir birželio 9 d., Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) artimiausiu metu sudarys savivaldybių rinkimų komisijas ir nustatys minėtų rinkimų komisijų pirmininkus.

„2023 m. kovo 5 d. savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose parlamentinė politinė partija Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga pateikė keturias kandidatūras į savivaldybių rinkimų komisijų pirmininkus, kurios atitiko Lietuvos Respublikos Rinkimų kodekso keliamus reikalavimus, tačiau VRK jų nepatvirtino ir dėl to LLRA-KŠS neturėjo nė vieno savivaldybės rinkimų komisijų pirmininko iš 60 galimų visos šalies mastu“ – rašoma LLRA-KŠS atstovės Vyriausioje rinkimų komisijoje Danutos Vinckevič pasirašytame prašyme.

Pagal Lietuvos Respublikos Rinkimų kodeksą, apygardos, savivaldybės rinkimų komisijos pirmininką iš šios komisijos narių skiria Vyriausioji rinkimų komisija. Apygardos, savivaldybės rinkimų komisijos pirmininku skiriamas asmuo, turintis darbo Vyriausiosios rinkimų komisijos arba apygardos ar savivaldybės rinkimų komisijos pirmininku ar nariu patirties arba darbo apylinkės rinkimų komisijos pirmininku patirties. Vyriausioji rinkimų komisija apygardų, savivaldybių rinkimų komisijų pirmininkus skiria kiekvienam kandidatų į apygardų, savivaldybių rinkimų komisijas pasiūliusiam subjektui proporcingai visam jo pasiūlytų kandidatų skaičiui.

Kaip pažymima rašte, tokių nusiskundimų turėjo ir kitos politinės partijos, kurios neturi savo deleguoto VRK nario.

„Tokios situacijos sudaro prielaidas teigti, kad politinės jėgos per savo deleguotus VRK narius neformaliai išsidalija savivaldybių rinkimų komisijų pirmininkų pozicijas ir vėliau VRK posėdyje techniškai tai formalizuoja, neatsižvelgiant į kitų siūlomų asmenų kompetencijas ir rinkimų organizavimo patirtis. Šio proceso politizavimas ir politinių partijų, turinčių VRK narius, galios ir / ar įtakos demonstravimas prieš politines partijas, kurios neturi savo deleguotų VRK narių, neprisideda prie rinkimų proceso skaidrumo ir lygiateisiškumo užtikrinimo, organizuojant rinkimus kaip kad numato Lietuvos Respublikos Rinkimų kodeksas“, – skaitome rašte.

„Atsižvelgiant į aukščiau išdėstytus argumentus, prašome imtis priemonių ir užtikrinti, kad sudarant 2024 m. gegužės 12 d. Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimų ir 2024 m. birželio 9 d. rinkimų į Europos Parlamentą savivaldybių rinkimų komisijas būtų laikomasi Lietuvos Respublikos Rinkimų kodekso nuostatų, lygiateisiškumo tarp politinių jėgų, turinčių teisę deleguoti savo atstovus į savivaldybių rinkimų komisijų pirmininkų pozicijas ir sąžiningų ir garbingų rinkimų principų“, – ragina LLRA-KŠS.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24