Vilniaus J. Lelevelio mokyklai suteiktas gimnazijos statusas

2017-04-25, 20:46
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Vilniaus J. Lelevelio mokyklai suteiktas gimnazijos statusas © Viktor Jusel nuotr.

Š.m. balandžio 25 d. Vilniaus miesto savivaldybės taryba nusprendė suteikti Vilniaus Joachimo Lelevelio mokyklai gimnazijos statusą. Nuo šiol ši švietimo įstaiga veiks pavadinimu Vilniaus Joachimo Lelevelio inžinerijos gimnazija.

Tarybos narė Edita Tamošiūnaitė, pasisakydama Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos vardu, priminė tarybos nariams, kad gimnazijos statuso mokykla siekia jau 12 metų. Tarybos narė taip pat pabrėžė, kad gimnazijos statuso suteikimas vainikuoja trijų kadencijų tarybos narių iš LLRA-KŠS pastangas ir mokyklos bendruomenės aktyvumą, todėl paragino dabartinius valdančiuosius, kad nė nebandytų sau priskirti nuopelnus už tai – atvirkščiai, kaip nurodė E. Tamošiūnaitė, per visus tuos metus jie tik trukdė mokyklai gauti gimnazijos statusą.

„Nuo pat 2005 m. Joachimo Lelevelio vidurinė mokykla laukė ir kryptingai dirbo, kad taptų gimnazija. Bet tas kelias nebuvo ir nėra toks džiugus, kaip gali atrodyti. Taigi šiek tiek istorijos. 2005 m. buvo nuspręsta reorganizuoti šią mokyklą į pagrindinę. 2008 m. LLRA, jai būnant valdančiojoje koalicijoje, pakeistas tinklo pertvarkos planas ir suteikta J. Lelevelio mokyklai galimybė tapti gimnazija. Bet 2010 metais, pasikeitus valdančiajai koalicijai ir atėjus konservatoriams į valdžią, vėl atėjo neramūs laikai J. Lelevelio mokyklai, didžioji dalis perduota Antakalnio vidurinei mokyklai ir pakeistas tinklo planas, kuriame atsirado užrašas reorganizuoti J. Lelevelio mokyklą į pagrindinę. Nuo 2011 metų LLRA kartu su Laisvės sąjunga sudarius valdančiąja koaliciją, buvo grįžta prie nuostatos, kad J. Lelevelio mokykla gali siekti gimnazijos statuso“, - priminė tarybos narė.

E. Tamošiūnaitė akcentavo, kad LLRA-KŠS džiaugiasi kartu su mokyklos bendruomene, tačiau priminė, kad 2015 metais valdantieji liberalai ir konservatoriai pasinaudojo šantažu - gimnazijos statusas už patalpas, esančias Antakalnio g. 33.

„Ne jūsų nuopelnas, kad šiandien turime dar vieną gimnaziją. O ką jūs padarėte? Jūs atėmėte istorines patalpas iš Lelevelio mokyklos, esančias Antakalnyje ir šiuo metu Antakalnio mikrorajono tautinių mažumų vaikai neturi mokyklos ir privalo keliauti po visa miestą“, - nuogąstavo politikė.

Kartu tarybos narė priminė, kad Vilniaus miesto savivaldybė nevykdo Lietuvos administracinio teismo nutarties dėl patalpų, esančių Antakalnio 33, grąžinimo J. Lelevelio mokyklai. Š.m. vasario pabaigoje Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas priėmė Vilniaus Joachimo Lelevelio mokyklai palankų sprendimą. Teismas nurodė, kad vaikams, išvarytiems iš mokyklos pastato Antakalnyje, turi būti grąžinta galimybė mokytis čia nuo 1 iki 12 klasės, o Žirmūnuose veiks gimnazijos filialas, kuriame mokoma nuo 1 iki 10 klasės.

Miesto valdžia iki šiol nepradėjo vykdyti teismo sprendimo. Dar daugiau: Vilniaus meras Remigijus Šimašius bando ginčyti teismo nutartį, tačiau nesėkmingai. Meras prašė atnaujinti teismo procesą, tačiau teismas nurodė, kad byloje neatsirado naujų reikšmingų aplinkybių, dėl kurių būtų galima procesą atnaujinti. Atmesdamas mero prašymą, teismas dar kartą pabrėžė, kad vasario mėn. priimta nutartis turi būti įvykdyta.

Mokyklos gynėjai kartu su Lietuvos lenkų mokyklų tėvų forumo atstovais jau kreipėsi į antstolius prašydami įpareigoti merą R. Šimašių vykdyti nutartį. Jie taip pat sieks, kad būtų atlyginta žala už vaikų fizinės ir psichinės sveikatos sužalojimą.

Šiandien prieš balsavimą E. Tamošiūnaitė nurodė, kad LLRA-KŠS palaiko sprendimą dėl inžinierinio ugdymo gimnazijos statuso suteikimo ir balsuos už šį sprendimą, tačiau sykiu pareikalavo, kad teismo nutartis būtų nedelsiant ir besąlygiškai įvykdyta.

Už gimnazijos statuso suteikimą mokyklai šiandien balsavo visi posėdyje dalyvavę tarybos nariai.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24