LLRA-KŠS parlamentaras Česlav Olševski: „Vilniaus rajono savivaldybė yra viena labiausiai socialiai orientuotų savivaldybių šalyje“

2022-02-01, 14:25
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
LLRA-KŠS parlamentaras Česlav Olševski: „Vilniaus rajono savivaldybė yra viena labiausiai socialiai orientuotų savivaldybių šalyje“ Viktor Jusel nuotr.

„Visame pasaulyje smarkiai brangsta žaliavos ir kuras, tačiau sunkiai suvokiama, kad Lietuvoje šilumos tiekėjams anglis ir biokuras pabrango daugiau nei dvigubai, o dujos - beveik 10 kartus. Tokio kainų šuolio dar nėra buvę. Tai yra pagrindinė ir vienintelė priežastis, kodėl gyventojai gauna kosmines sąskaitas už šildymą“, – per šiandien parlamente surengtą spaudos konferenciją kalbėjo Seimo narys iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos Česlav Olševski. 

Parlamentaras nurodė, kad kainos kyla visame pasaulyje, tačiau kai kurios šalys, pvz. Lenkija, jau ėmėsi konkrečių veiksmų siekdamos palengvinti gyventojų finansinę naštą ir pasiūlė savo gyventojams įspūdinga nuolaidų paketą.

Č. Olševski apgailestavo, kad infliacijos akivaizdoje ir, turėdama kaimyninės šalies gerąjį pavyzdį, Lietuvos vyriausybė išlieka pasyvi ir neruošia mokestinių palengvinimų. 

„Manyčiau, kad Lietuvos vyriausybė nevisiškai aktyviai sprendžia šią labai svarbią problemą, o savivaldybės pačios, nepaisydamos uždėtų apynasrių, be galimybės skolintis svarbiems investiciniams projektams, bando išspręsti padidėjusių sąskaitų klausimus – savarankiškai“, – pabrėžė Seimo narys, priminęs, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos valdoma Vilniaus rajono savivaldybė ėmėsi iniciatyvos ir suteikė savo gyventojams apčiuopiamą paramą. 

„Ši savivaldybė yra viena labiausiai socialiai orientuotų savivaldybių šalyje, nes ten taikomas paramos ir lengvatų paketas gyventojams yra išties įspūdingas, gyventojams suteikta galimybė mažiau mokėti už geriamąjį vandenį ir nuotekų tvarkymą, vaikų darželių lankymą, mokinių maitinimą. Jaunimas nemokamai lanko rajono savivaldybės sporto mokyklą, suteikta galimybė pigiau keliauti viešuoju transportu, nuo šiandien kelionės viešuoju vietiniu transportu senjorams kainuoja dar mažiau, o vyresniems negu 80 metų yra išvis nemokamos“, – sakė LLRA-KŠS atstovas. 

Parlamentaras akcentavo, kad Vilniaus rajono gyventojai ir dėl pabrangusio šildymo nuo šiol galės jaudintis mažiau, kadangi rajono taryba, siekdama sumažinti tiekiamos šilumos kainą, tiesia pagalbos ranką – 2022 m. šildymo sezonu už centralizuotai tiekiamą šilumą taikys iki 53 proc. apskaičiuotos faktinės šilumos kainos.

Jau nuo š. m. sausio 1 d. iki š. m. kovo 31 d. už centralizuotai tiekiamą šilumą Vilniaus rajono gyventojams bus subsidijuojama iki 8 ct už kWh su PVM (šilumos kainos vidurkis šalyje) nuo šilumos tiekėjui nustatytos faktinės šilumos kainos. Subsidija šilumos tiekėjams bus mokama iš Vilniaus rajono savivaldybės biudžeto lėšų, šiam tikslui yra numatyti 2 mln. Eur.

Norint pasinaudoti galimybe gauti subsidiją, gyventojams asmeniškai kreiptis niekur nereikės – centralizuotos šilumos tiekėjai pasibaigus ataskaitiniam mėnesiui pateiks Vilniaus rajono savivaldybei kiekvieno praėjusio mėnesio ataskaitas, o savivaldybė apskaičiuos subsidijų dydžius ir atsiskaitys su šilumos tiekėjais.

„Parama gyventojams, ypač sunkiu laikotarpiu, turi būti visų pirma vyriausybės, o ne tik savivaldybės veiklos prioritetas“, – pabrėžė politikas.

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24