Perkate žaislus – netinkamai auginate vaikus?

2023-04-08, 10:44
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Dalia Pugačiauskienė / Asmeninio archyvo nuotr. Dalia Pugačiauskienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Daugelis mūsų, sulaukę net ir brandaus amžiaus, prisimena savo vaikystės žaislus – rubuilę lėlę mirksinčiomis akimis, skardinį sunkvežimį su virvele ar pūkinį meškiuką, ištikimai išsaugojusį visas jam patikėtas paslaptis.

Šiandieninis žaislų asortimentas, lyginant su ankstesniu, žymiai išsiplėtė: telefonuose ir planšetėse atsirado akį traukiantys žaidimai, prekybos centrų lentynas nugulė iš ryškiaspalvių plastmasių suformuoti animacinių filmukų veikėjai, lego konstruktoriai ir dėlionės, o kur dar riedučiai, paspirtukai, vaikiški krepšinio stovai ar čiuožynės.

Suaugusieji skuba kuo daugiau viso to vaikui pateikti, nupirkti, padovanoti arba bent jau pažadėti.

Bet ar visi šiandieniniai žaislai reikalingi vaikui, ar jie spartina jo raidą, ar ugdo pažinimo, socialinę, meninę, komunikavimo, sveikatos saugojimo kompetenciją – susimąstoma retai.

Tuo tarpu žinomiausi praėjusio amžiaus pedagogai turėjo labai aiškius požiūrius į vaikams skirtus žaislus.

Štai Marija Montessori, kurios ugdymo metodika iki šiol taikoma visame pasaulyje, laikėsi nuostatos, kad vaiko poreikius geriausiai atitinka ne žaidimas su negyvais žaislais, o augalų laistymas, puoselėjimas, gyvūnų maitinimas, glostymas ir kitos realios veiklos sritys sveikame tikrovės pasaulyje.

Robertas Šteineris, sukūręs Valdorfo pavadinimu mums žinomą ugdymo metodiką, teigė, jog vaikams skirti žaislai turi būti ne bet kokie, o pagaminti iš vilnos, natūralių pluoštų audinių, medžio, kaštonų, kankorėžių, kriauklelių ar vaško. Tai turėtų būti megztos arba siūtos neryškių spalvų lėlės be konkrečios veido išraiškos, įvairūs gyvulėliai, buities reikmenys. Žymusis pedagogas tvirtino, kad plastmasiniai žaislai kelia vaikams įtampą, o taisyklingos kaladėlės iškreipia pasaulio suvokimą, todėl juos laikė netgi žalingais vaikui.

Vadinasi, žaislai gali būti nenaudingi vaikams pedagogine, o kartais – dar ir saugumo prasme: juk juose dažnai randama draudžiamų naudoti cheminių medžiagų, jų smulkiomis detalėmis vaikai gali užspringti, virvelėmis – pasismaugti ir pan.

Todėl prieš perkant žaislą prekybos centre ar internetinėje parduotuvėje, pirmiausia reikėtų pagalvoti apie vaiką – ar jam tas daiktas tikrai reikalingas, ar jis tausos jį, ar užaugęs prisimins, kad tokį turėjo.

Juk abejotinos kokybės plastmasinis dirbinys, neatitinkantis jokio pedagoginio tikslo, tikrai nėra geriausia, ką galime duoti savo vaikui.

Verslo ir sveikatingumo profesinės karjeros centro Pietų Lietuvos filialo Kurorto profesijų skyriaus ikimokyklinio ugdymo pedagogo padėjėjo profesijos mokytoja Dalia Pugačiauskienė

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24