Staigmena mėsoje – žarnyno ligą sukeliančios bakterijos

2019-10-05, 11:58
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Staigmena mėsoje – žarnyno ligą sukeliančios bakterijos Dalia Pugačiauskienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Šiandien nieko nestebina iš tolimiausių pasaulio kampelių į Lietuvą įvežama įvairiausių rūšių mėsa. Šalia prieštaringai vertinamos lenkiškos produkcijos prekybos centrų lentynose jau puikuojasi jautiena iš Argentinos, veršiena, ėriena iš Naujosios Zelandijos ir net šerniena iš Australijos.

Puikus pasirinkimas? Galbūt.

Tačiau kokia šios mėsos kokybė?

Sunku atsakyti vienareikšmiškai. Tačiau sutikite – kol pasiekė Lietuvą, ta Naujosios Zelandijos avelės skerdenėlė plaukė ir važiavo ilgai ilgai, buvo perkraunama iš automobilių į laivus, iš laivų į automobilius, į vienus sandėlius, į kitus sandėlius...

Tad ar ta skerdenėlė visą laiką buvo gabenama ne aukštesnėje kaip -18 ° C temperatūroje ir nė valandėlei nebuvo atšilusi? Ar ją visada perkraudavo tik sveikatą pasitikrinę žmonės ir dar laikydamiesi higienos reikalavimų?

Šių abejonių niekas negali išsklaidyti, todėl ypatingai stebina kai kurių kulinarų siūlymai tokią mėsa gaminti ne tradiciniu būdu (kai temperatūra po terminio apdirbimo jos vidiniuose sluoksniuose pasiekia saugius +75 ° C) , o lėtai kepti žemoje temperatūroje ir terminį apdirbimą laikyti baigtu, temperatūrai mėsos viduje pasiekus vos +60 ° C.

Be abejo, lėto kepimo būdu pagaminta mėsa pasižymi didesniu sultingumu, būna minkštesnė, maistingesnė.

Bet ar tai saugu?

Juk užšaldytoje mėsoje tūnančios salmonelės atšilus mėsai su pagreičiu pradeda daugintis ir gaminti nuodą (toksiną), kuris sunaikinamas ne žemesnėje nei +75 ° C. Gi tokia temperatūra lėto kepimo metu taip ir nepasiekiama, todėl jau vien dėl salmoneliozės grėsmės tokios mėsos nereikėtų duoti vaikams.

Salmoneliozė – sunki liga. Gali prireikti net medikų pagalbos, kuomet viduriavimas sukelia dehidrataciją. Kartais bakterijos iš žarnyno patenka į kraują bei kitus organus. Tokiu atveju negydant liga gali baigtis mirtimi.

Maisto saugos užtikrinimo kontrolę Lietuvoje vykdanti Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nėra išsakiusi savo nuomonės šiuo klausimu, greičiausiai nėra atlikusi ir lėto kepimo būdu paruoštos įvežtinės mėsos tyrimų.

Tad gal vertėtų kiek luktelti? Dėl savo savijautos.

O pabaigai prisiminiau po Druskininkus ekskursiją vedusios gidės pasakojimą: vienu metu tikėta, kad radioaktyvių medžiagų turintis mineralinis vanduo yra ypač vertingas, todėl XX amžiaus pradžioje tokių medžiagų radus Druskininkų mineraliniame vandenyje, kurorto populiarumas šovė į neregėtas aukštumas.

Regis, žmonės karts nuo karto vietoje maisto ir gėrimų pasirenka grynus nuodus. Tačiau nuomonę reikia kuo greičiau keisti, nes kitaip bus per vėlu. Pasekmės smogs į skaudžiausią vietą – mūsų sveikatą.

VšĮ Profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ Druskininkų filialo ir
Všį „Profesijų spektras“
profesijos mokytoja Dalia Pugačiauskienė

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24