Lietuvoje startavo akcija "16 pasipriešinimo smurtui prieš moteris dienų"

2014-11-25, 12:33
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Šiandien Vilniaus Vinco Kudirkos aikštėje prasidėjo akcija "16 dienų be smurto", kartu su "Gerumo patruliais" joje dalyvaco socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir asociacija "Keiskis" kviečia tarti NE smurtui artimoje aplinkoje. 1000 savanorių šias 16 dienų, pradedant nuo lapkričio 25-osios, Tarptautinės kovos su smurtu prieš moteris dienos, rengs diskusijas, bendraus su žmonėmis. Akcija tęsis iki gruodžio 10-osios - taip pat simbolinės datos, kada pasaulyje minima Žmogaus teisių diena/Marjan Paliuškevič nuotr. Šiandien Vilniaus Vinco Kudirkos aikštėje prasidėjo akcija "16 dienų be smurto", kartu su "Gerumo patruliais" joje dalyvaco socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir asociacija "Keiskis" kviečia tarti NE smurtui artimoje aplinkoje. 1000 savanorių šias 16 dienų, pradedant nuo lapkričio 25-osios, Tarptautinės kovos su smurtu prieš moteris dienos, rengs diskusijas, bendraus su žmonėmis. Akcija tęsis iki gruodžio 10-osios - taip pat simbolinės datos, kada pasaulyje minima Žmogaus teisių diena/Marjan Paliuškevič nuotr.

Antradienį, minint Tarptautinę prievartos prieš moteris panaikinimo dieną, Lietuvoje prasidėjo nevyriausybinių organizacijų rengiama akcija "16 pasipriešinimo smurtui prieš moteris dienų".

Akcija rengiama penktą kartą, renginių metu siekiama paskatinti moteris, patiriančias smurtą, kreiptis pagalbos į jų teises ginančias organizacijas. Liberalė Dalia Kuodytė atkreipia dėmesį, kad 2011-2012 metais Europos Pagrindinių teisių agentūros atliktas tyrimas parodė, jog 8 iš 10 nukentėjusių moterų niekur nesikreipia pagalbos.

"Be to, apklausus 42 tūkst. moterų visoje Europos Sąjungoje paaiškėjo, kad maždaug pusė jų nežino, kur kreiptis. Net kas trečia moteris dar nesuvokia smurtavimo kaip nusikaltimo, moterys bijo susidorojimo, pasmerkimo ir pažeminio. Šias nuostatas reikia keisti, būtina garsiau kalbėti apie tai, kur rasti pagalbą", - spaudos konferencijoje teigė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos ir Žmogaus teisių komiteto narė D. Kuodytė.

Akcijos "16 pasipriešinimo smurtui prieš moteris dienų" organizatorė asociacijos "Kauno moterų draugija" direktorė Daiva Baranauskienė pabrėžė, kad reikia keisti ir valstybės institucijų požiūrį, jog pagrindinė prevencijos priemonė - darbas su smurtautoju.

"Smurtą šeimoje skatina požiūris į moterį kaip į daiktą. Prevencija tikrai neskirta kovoti su pasekmėmis - reikia naikinti smurto atsiradimo priežastis, jo netoleruoti. Pagrindinė prevencija - tai stereotipų ir vis dar vyraujančio patriarchalinio požiūrio keitimas, lyčių lygybės įtvirtinimas kasdieniame gyvenime", - teigė D. Baranauskienė.

Vilniaus moterų namų Krizių centro direktorė Lilija Vasiliauskienė sakė, kad pastaruoju metu sulaukia puspenkto karto daugiau pranešimų apie smurtą prieš moteris nei ankstesniais metais. "Tai nebūtinai reiškia, kad nusikaltimų prieš moteris daugėja - tai rodo, kad moterys labiau pasitiki pagalbos centrais, mažiau drovisi apie tai kalbėti ir tikisi sulaukti pagalbos", - teigė L. Vasiliauskienė.

Lietuvos policijos duomenimis, 2013 metais dėl smurto lyčių pagrindu nukentėjo 8322 moterys ir 1128 vyrai. Palyginti - 2012 metais nukentėjo 6494 moterys ir 721 vyras.

Akcija "16 pasipriešinimo smurtui prieš moteris dienų" tradiciškai vyks iki gruodžio 10-osios, kai bus minima tarptautinė Žmogaus teisių diena.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24