Darželis-mokykla „Vilija“ nepaliauja būti tarp geriausių

2015-12-15, 19:59
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Vaikas, atėjęs į darželį-mokyklą „Vilija“, jaučiasi saugiai – tai savo ruožtu leidžia jam harmoningai ir įvairiapusiškai vystytis Vaikas, atėjęs į darželį-mokyklą „Vilija“, jaučiasi saugiai – tai savo ruožtu leidžia jam harmoningai ir įvairiapusiškai vystytis © L24

Pakalbėkime apie vienintelį darželį-mokyklą, susirašinėjantį su Bekingemo Rūmais ir turintį žvaigždę danguje.

– Galiu užtikrintai pasakyti, mūsų švietimo įstaiga dirba labai gerai, turime labai darnų kolektyvą ir nuostabių vaikų, – sakė ilgametė Vilniaus darželio-mokyklos „Vilija“ direktorė Sofija Matarevič.

Darželis-mokykla „Vilija“ pradėtas statyti 1983 m. Veiklos pradžioje tai buvo darželis rusų kalba. 1988 m. čia atsirado pirmosios lenkiškos grupės, o nuo 1999 m. darželis pradėjo išsilaikyti savarankiškai.

2001 m. ugdymo įstaiga, pirmoji Vilniuje, gavo darželio ir pradinės mokyklos statusą.

Viskas lenkiška
Darželyje ir mokykloje ugdymas ir mokymas vyksta lenkų kalba, čia nėra kitos kalbos grupių bei klasių. Neabejotinai, valstybinė (lietuvių) kalba čia yra labai svarbi. Ir darželyje, ir mokykloje edukacinis procesas vyksta remiantis sustiprintų valstybinės kalbos mokymu. Šioje švietimo įstaigoje taip pat vyksta nemokami lietuvių kalbos rateliai, skirti vaikams, kuriems sunkiau sekasi išmokti valstybinę kalbą.

Vaizdingame ir saugiame sostinės Justiniškių rajone įsikūręs darželis-mokykla šiuo metu turi 380 auklėtinių, kurių amžius nuo 3 iki 11 metų. Švietimo įstaigoje dirba  45 pedagogai.

Darželio grupės dirba pagal pačių sukurtą programą „Darželinuko pasaulis“ ir lietuviškas ugdymo programas „O-pa-pa“. Taikomas „Gero starto“ metodas, mokymo procese naudojama J. Bialobžeskos, Marijos Montessori metodinė medžiaga bei Reggio Emilia mokymo metodai.

Stiprioji darželio-mokyklos „Vilija“ pusė – aukštos kvalifikacijos pedagogų komanda. Lietuvių kalbos mokymas vyksta nuo 4 metų amžiaus, naudojant netradicinį metodą, o anglų kalbos pamokos yra jau pirmoje klasėje. Jų metu organizuojami grupiniai užsiėmimai, skatinantys vaikų pomėgius. Švietimo įstaigoje dirba logopedas, o protingai sukurtos dienotvarkės dėka vaikų darželyje praleistas laikas yra efektyviai išnaudojamas.

Mokykloje vyksta papildomi užsiėmimai, pavyzdžiui, tradiciniai Vietnamo kovos menai „Niat-Nam“, keramikos darbeliai, pramoginiai šokiai, liaudies ansamblis, organizuojami ir anglų kalbos užsiėmimai.

Vaikas, atėjęs į šią mokyklą, jaučiasi saugiai – tai savo ruožtu leidžia jam harmoningai ir įvairiapusiškai vystytis.

– Mažiausius mokome elgsenos pagrindų. Aiškiname, kad negalima įsiterpti į dviejų suaugusiųjų pokalbį, vaikai negali šiaip sau užeiti į mokytojo ar direktoriaus kabinetą. Skiepijame jiems etiško elgesio pagrindus, – pasakoja Sofija Matarevič.

Darželio-mokyklos „Vilija“ auklėtiniai aktyviai dalyvauja tarptautiniuose ir sostinėje organizuojamuose konkursuose bei festivaliuose, kur užima prizines vietas.

Mažylių mokymo ypatumai
Visas „Vilijos“ kolektyvas turi pedagoginį išsilavinimą. Tačiau to ne visada pakanka.

– Į pradinę mokyklą ar darželį negali ateiti paprastas lenkų kalbos pedagogas ar matematikos mokytojas – to yra ženkliai per mažai, – teigia direktorė. – Mūsų ir panašiose švietimo įstaigose turi dirbti asmuo, kurio kvalifikacija atitinka jo darbo vietą. Manau, kad būtent taip turi būti, juk ne kiekvienas, gebantis rasti bendrą kalbų su septintoku ar aštuntoku, galės lygiai taip pat efektyviai bendrauti su pirmoku ar darželinuku. Reikia suprasti ypatumus, kylančius dėl vaiko amžiaus, reikia turėti žinių, kaip ir ką vaikui suteikti, kad jis nepalūžtų ir noriai eitų į darželį ar pradinę mokyklą.

Baigę darželį-mokyklą „Vilija“, vaikai dažniausiai tęsia mokymąsi šalia esančioje Jono Pauliaus II progimnazijoje, vėliau – Karoliniškėse įsikūrusioje Jono Pauliaus II gimnazijoje.

Reprezentacinė įstaiga
Darželis-mokykla „Vilija“ yra lenkiškumą Lietuvoje puoselėjanti švietimo įstaiga. Tai reprezentacinė įstaiga, kurios nuopelnais sostinėje gyvenantiems Lietuvos lenkams niekas neabejoja.

– Visur dalyvaujame! – pasakoja direktorė. – Nėra Lietuvoje tokio konkurso, rungtynių, olimpiados, žinių ar įgūdžių patikrinimo, kuriuose mūsų auklėtiniai nebūtų dalyvavę. Ir visur jie yra tarp geriausiųjų. Verta pabrėžti, kad vaikai dalyvauja ne tik lenkiškuose, bet ir lietuviškuose konkursuose.

„Vilijos“ koridorių sienos nukabintos daugybe diplomų, pagyrimo raštų, padėkų, skirtų darželio-mokyklos auklėtiniams ir pedagogams už rezultatyvų dalyvavimą įvairiuose konkursuose. Kiek vargo ir pastangų reikia įdėti, kad jaunoji karta pasiektų tokių puikių rezultatų. Pedagogai nuolatos gilina savo žinias įvairiuose kursuose, nes tik geras ir išsilavinęs pedagogas į pasaulį išleis mokinį, turintį įvairiapusį žinių bagažą.

– Dažnai pateikiu tokį pavyzdį. Darželis ir pradinė mokykla yra tarsi apsiaustas. Jeigu blogai užsegsite pirmą sagą, visas lietpaltis atrodys blogai. Būtent mes kuriame vaiko žinių ir auklėjimo pagrindą, – sako Sofija Matarevič. „Vilijos“ sienas mokiniai palieka įgiję aukštos kokybės žinių. Buvo atvejų, kad kai kuriems vaikams 1 ar 2 klasės lygis buvo įskaitomas net jose nesimokius!

Mokykla turi turtingą biblioteką. Jos darbuotojai įvairiais būdais skatina vaikus skaityti. Tai nėra lengvas uždavinys, juk šiuo metu beveik viskas iš popieriaus persikėlė į  internetą. Nepaisant to, žaidimų ir konkursų pagalba pavyksta vaikus įtikinti, kad knyga gali būti vienas geriausių žmogaus draugų.

Susirašinėjimas su Bekingemo rūmais ir žvaigždė danguje
„Vilijos“ auklėtiniai vasarą važiuoja ilsėtis į Lenkijoje rengiamas stovyklas: į Gdanską, Vlodavą, Lodzę, Lomžą, Ščeciną, Chelmą... Darželis-mokykla „Vilija“ turi bendradarbiavimo partnerių ir draugų beveik visoje Lenkijoje.

Tačiau visai neseniai „Vilijos“ auklėtiniai susidraugavo... su Didžiosios Britanijos karaliene Elžbieta II.

2015 m. rugsėjo 9 d. Elžbieta II tapo ilgiausiai valdžiusia Didžiosios Britanijos monarche. Ji pradėjo valdyti 1952 m. vasario 6 d. ir valdo jau daugiau kaip 63 metus.

– Mūsų darželinukai kartu su savo auklėtoju Andžejumi (kitas nepaprastas valstybės masto reiškinys) sugalvojo pasveikinti Didžiosios Britanijos karalienę. Vaikai rašė sveikinimus, piešė karalienės atvaizdus – įsivaizdavo, kokia buvo praeityje, šią dieną ir kokia bus ateityje... Visa tai surinko, gražiai supakavo ir išsiuntė į Londoną. Koks buvo vaikų džiaugsmas, kuomet po kurio laiko iš Bekingemo rūmų karališkosios rezidencijos sulaukėme oficialaus atsakymo su karalienės padėka! Dabar tarp lenkiško darželio-mokyklos Vilniuje ir karališkosios rezidencijos vyksta malonus susirašinėjimas.

Dar viena įdomybė – praėjusiais metais XI laidos auklėtinių tėvai, išreikšdami dėkingumą už vaikų auklėjimą, oficialaus dangaus kūnų katalogo „Star Deed“ pagalba vienai iš žvaigždžių skyrė „Vilijos“ vardą. Šiandien mokykla danguje turi savo žvaigždę ir autentiškumo sertifikatą.

Psichologinis komfortas, pasitenkinimas ir džiaugsmas, kurį patiria vaikai, naudingai praleidę laiką darželyje ir mokykloje, jaučiami visur, kiekviename žingsnyje, kiekvieną susitikimo su vaikais akimirką gimnastikos salėje, lietuvių kalbos kabinete, darželinukų žaidimo zonoje.

Lai šis darželis-mokykla šviečia Lietuvos padangėje ir niekada neužgęsta.

300x100 MSZPR
„Projektas yra bendrai finansuojamas iš Lenkijos Respublikos užsienio reikalų ministerijos lėšų, skirtų už Lenkijos ribų gyvenantiems lenkams“

Komentarai  

 
#1 Andzej 2018-08-23 09:50
Raaliai tai grupės perpildytos, maži vaikai iki 3 metų eina su 5-6 metu vaikais, 2018 m. rugpjūčio mėn. grupės sujungtos, visi vaikai į 1 gruopę. Blogai organizuotos ir paskirstytos grupės, vienur nėr avaikų kitos grupės perpildytos su vaikais skirtongo amžiaus nuo 3 iki 6 metų.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24