Kreipimasis sustabdyti neteisėtą tautinių mažumų mokyklų puolimą

2024-01-08, 19:38
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Tik prasidėjus naujiems metams lietuvių nacionalistai pradėjo naują kampaniją prieš tautinių mažumų mokyklas. Šį kartą - prieš mokyklas su rusų ugdomąja kalba.Visai neseniai buvo užpulta Senųjų Trakų Andžejaus Stelmachovskio pagrindinė mokykla ir Trakų rajono Paluknio Longino Komolovskio gimnazija. Nors dar 2000 metais Lietuva be išimties pasirašė ir ratifikavo Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvenciją, kuri garantuoja autochtoninėms tautinėms mažumoms, be kita ko, teisę į savo tautines mokyklas.

Šiuo klausimu Lietuvos lenkų mokyklų mokytojų draugijos „Macierz Szkolna“ pirmininkė Kristina Dzeržinska ir Lietuvos lenkų sąjungos pirmininkas Waldemar Tomaszewski paskelbė pareiškimą, kuriame kreipiasi į Lietuvos Ministrę Pirmininkę Ingridą Šimonytę bei Vilniaus merą Valdą Benkunską sustabdyti neteisėtą kampaniją prieš tautinių mažumų mokyklas, organizuotą švietimo ministro Gintauto Jakšto ir Vilniaus vicemero Arūno Šilerio.

Žemiau skelbiame pranešimo tekstą:

PAREIŠKIMAS

Pastarieji Lietuvos Respublikos Švietimo, mokslo ir sporto ministro G. Jakšto ir Vilniaus miesto vicemero Arūno Šilerio žodžiai „Žinių Radijui” ,TV-3, LRT, Delfi ir kitoms medijoms kelia pagrįstą nerimą. Deja, panašūs bandymai radikaliai reformuoti tautinių mažumų mokyklas pastebimi jau seniai, o paskesni veiksmai tiesiogiai ar netiesiogiai veikia tautinių mažumų švietimą. Šį kartą kalba eina apie mokyklas su rusų dėstoma kalba. Nors visai neseniai buvo bandymai Trakų rajone uždaryti lenkų mokyklas...

Tačiau ne lietuvių tautybės Lietuvos piliečiai vis dar tikėjosi, kad, pakoregavus vidurinio ugdymo modelį, bus parodytas deramas dėmesys ir pagarba tautinių mažumų gimtosioms kalboms Lietuvoje, kuria ugdymas vykdomas nuo nepriklausomybės atkūrimo. Juo labiau, kad pagal visuotinai taikomus tarptautinius standartus, įskaitant Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvenciją, kurią Lietuva ratifikavo dar 2000 metais, kiekviena tradicinė tautinė mažuma Europoje turi teisę saugoti ir puoselėti savo tapatybę, gimtąją kalbą, kultūrą ir tradicijas, o mokymas vyksta veiksmingiausiai kai yra vykdomas gimtąja kalba. Tą patvirtina moksliniai tyrimai.

Kreipiamės į Lietuvos Ministrę Pirmininkę Ingridą Šimonytę ir Vilniaus merą Valdą Benkunską, kad būtų sustabdyta neteisėta kampanija prieš tautinių mažumų mokyklas, organizuotą švietimo ministro Gintauto Jakšto ir Vilniaus vicemero Arūno Šilerio.

Lietuvos lenkų mokyklų mokytojų draugijos "Macierz szkolna" pirmininkė Kristina Deržinska
Lietuvos lenkų sąjungos pirmininkas Waldemar Tomaszewski

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24