Pramonininkai už elektrą mokės pigiau

2011-12-30, 07:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Savo elektrines turinčios pramonės įmonės kitąmet už elektrą mokės pigiau, praneša LTV „Panorama“.

Energetikos ministras pasirūpino, kad joms nebereikėtų mokėti dalies viešuosius interesus atitinkančių paslaugų mokesčio. Kainų komisija pagal ministro įsakymą   patvirtino naują šio mokesčio mokėjimo tvarką. Tačiau nesurenkamą elektros kainos dalį kiti vartotojai kompensuos tik po dvejų metų.

Didžiosios pramonės įmonės jau senokai norėjo išsivaduoti nuo viešuosius interesus atitinkančių paslaugų mokesčio naštos, nes per jį esą net turėdamos nuosavas elektrines jos remdavo kitą, irgi energiją gaminančią verslo grupę.

„Pramonės gamintojai, kurie gamina elektrą kogeneracijos principu, nebeturės kryžminio subsidijavimo termofikacinėms elektrinėms. Mums būdavo uždedamas tam tikras mokestis, kuris nukeliaudavo kitai verslo grupei, būtent termofikacinėms elektrinėms, kurios gamina šilumą ir elektrą ir teikia į centralizuotus tinklus“, – teigė Pramonininkų konfederacijos atstovas Pijus Ralys.

Viešuosius interesus atitinkančių paslaugų mokesčių mokėjimo tvarką Kainų komisija pakeitė gavusi energetikos ministro įsakymą, kuriuo kai kurioms vartotojų grupėms suteikiamos šio mokesčio nuolaidos.

Nors komisija jau yra patvirtinusi ir į elektros kainą įskaičiavusi 7,04 cnt/kWh viešuosius interesus atitinkančių paslaugų tarifą, nuo kitų metų nuosavas elektrines turinčios įmonės mokės tik 1,2 cnt/kWh. Šitą mažėjimą dengs kitos vartotojų grupės.

Joms viešuosius interesus atitinkančių paslaugų mokestis augs 0,3 cento už kilovatvalandę be PVM, tačiau, anot komisijos pirmininkės, gyventojai ir įmonės, perkančios elektrą iš skirstomųjų tinklų, kainos padidėjimą pajus tik po poros metų.

„Mažesnis mokėjimas bus atkoreguotas 2013 metais į 2014 metų kainą pirmajai viešuosius interesus atitinkančių paslaugų mokesčio mokėtojų grupei, kurią sudaro buitiniai vartotojai ir kiti smulkaus bei vidutinio verslo vartotojai, prisijungę prie skirstomojo tinklo“, – kalbėjo Kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė.

Pasak komisijos pirmininkės, sumažinus viešuosius interesus atitinkančių paslaugų mokestį   pramonės įmonėms, šios paslaugos biudžetas, iš kurio kompensuojama dalis termofikacinių elektrinių elektros kainos, mažės 24 mln. litų. Tačiau kaip tvarkytis su šiuo trūkumu – skolintis lėšų ar ieškoti jų kitur – turės spręsti viešuosius interesus atitinkančių paslaugų mokesčio biudžetą administruojanti elektros perdavimo įmonė „Litgrid“.

Pramonininkai tikina ir toliau per viešuosius interesus atitinkančių paslaugų mokestį remsiantys energijos iš atsinaujinančių šaltinių gamybą ir mokėsiantys galios rezervo mokestį. Tačiau jų pačių gaminama energija taps konkurencinga, o tai mažins ir įmonėse gaminamų produktų kainas.

Nemažas savo elektrines turi „Orlen Lietuva“, Jonavos „Achema“, Kėdainių „Lifosa“, „Akmenės cementas“, „Korelita“.

www.lrt.lt

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24