B. Bradauskas siūlo supaprastinti referendumo rengimo tvarką

2013-05-22, 10:47
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimo narys socialdemokratas Bronius Bradauskas Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Referendumo įstatymo pataisas, kuriomis siekiama supaprastinti referendumo rengimo tvarką.

Pasak parlamentaro, jas priėmus būtų sudarytos palankesnės sąlygos piliečiams išreikšti savo valią.

Norint paskelbti referendumą reikia surinkti 300 tūkstančių piliečių parašų. "Parašų rinkimas sukelia daugelio piliečių pasipiktinimą, kad nustatant piliečio tapatybę reikalaujama piliečio paso ar asmens tapatybės kortelės. Dabartinė automatizuota apskaita sudaro galimybę labai tiksliai nustatyti piliečio tapatybę pagal jo pavardę, vardą, gimimo datą ir gyvenamąją vietą. Todėl piliečiui savo tapatybės įrodymui turi pakakti pateikti dokumentą ir įrašyti jo numerį", - mano B. Bradauskas.

Jeigu pilietis dėl fizinio trūkumo negali įrašyti savo duomenų pats, siūloma, kad jo prašymu tai galėtų padaryti kitas pilietis.

B. Bradausko nuomone, plėtojant demokratiją ir sudarant sąlygas žmonėms išreikšti pilietinę valią nustatytas parašams surinkti trijų mėnesių terminas yra per trumpas. Todėl siūloma šį terminą prailginti iki keturių mėnesių.

Taip pat siūloma, kad būtų įskaičiuotas vienas asmens parašas, nors pilietis už to paties referendumo paskelbimą pasirašė du ar daugiau kartų.

Jeigu Seimas pritartų siūlomoms įstatymo pataisoms, bus supaprastintas parašų rinkimo procesas, išlaisvinti informacijos srautai nuo perteklinių duomenų, padidintas piliečių aktyvumas ir noras dalyvauti valstybės valdymo procese, bus geriau realizuoti demokratijos principai.

Įstatymo įgyvendinimas supaprastins surinktos informacijos apdorojimą, todėl, anot B. Bradausko, nedideliu mastu sumažins referendumui skiriamas valstybės biudžeto išlaidas.

www.l24.lt

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24