Merė Pinskuvienė prieš vaikų gerovę?

2015-08-07, 18:00
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
 Nepalietė naujosios Širvintų rajono merės Živilės Pinskuvienės širdies Seimo narės Ritos Tamašunienė ir tėvų reikalavimai bei prašymai nestabdyti valgyklos statybų Nepalietė naujosios Širvintų rajono merės Živilės Pinskuvienės širdies Seimo narės Ritos Tamašunienė ir tėvų reikalavimai bei prašymai nestabdyti valgyklos statybų © L24 (Fot. Viktor Jusel)

Ne kiekvienas Širvintų rajono moksleivis galės valgyti šviesioje ir erdvioje mokyklos valgykloje. Taip nusprendė šio nedidelio rajono Taryba, kuriai vadovauja merė Živilė Pinskuvienė.

Merės iniciatyva Taryba, kurioje dominuoja Darbo partijos atstovai (merė taip pat yra šios partijos narė) šių metų liepos 23-ąją priėmė absurdišką sprendimą sustabdyti Barskūnų lietuvių-lenkų pagrindinės mokyklos valgyklos priestato statybos darbus.

Sprendimas yra keistas ir dėl tos priežasties, kad 19 iš 21 ankstesnės Tarybos narių (Darbo partija buvo opozicijoje) dviejų balsavimų, 2013 m. spalio 31-ąją ir 2015 m. sausio 29-ąją, metu parėmė projektą „Barskūnų pagrindinės mokyklos naujų patalpų statyba“.

Reikėtų pridurti, kad nuo 1964 m. veikianti Barskūnų mokykla niekada nesulaukė pakankamai dėmesio iš Širvintų rajono savivaldybės. Ši įstaiga niekada nebuvo remontuojama.

Mokykloje remontas buvo atliekamas moksleivių tėvų ir rėmėjų iš Lenkijos lėšomis: nudažytos klasių sienos, restauruoti suolai, suremontuotas stogas ir įstatyti nauji plastikiniai langai. O tai yra viena didžiausių Širvintų rajono pagrindinių mokyklų, kurią lanko 83 moksleiviai.

50 metų mokykla neturėjo ir iki šiol neturi sporto salės, aktų salės, padorios sporto aikštelės, valgyklos. Mokiniai valgė mažame apie 14 kvadratinių metrų kambarėlyje, į kurį jie turėjo eiti per kiemą ir karštą gegužę, ir lietingą spalį, ir speiguotą vasarį.

Taigi nesunku suprasti vaikų ir tėvų džiaugsmą, kai po sausio Širvintų rajono savivaldybės Tarybos sprendimo juos pasiekė žinia apie valgyklos statybą.

Valgyklos statybai nuspręsta imti 650 tūkstančių litų (daugiau kaip188 tūkst. eurų) paskolą. Visas statybos išlaidas turėjo padengti savivaldybė.

Pakeista kryptis
Živilė Pinskuvienė po šių metų birželio pergalės pakartotiniuose tiesioginiuose mero rinkimuose, anot daugelio, pradėjo keistai elgtis. Vienas iš tokių nesuprantamų veiksmų buvo pasitraukimas iš savivaldybės Tarybos sprendimo statyti Barskūnų pagrindinės mokyklos valgyklą. Argumentai verčia iš kojų. Pernelyg didelė investicija, kosminis projektas ir t.t. Tokią nuomonę pareiškė savivaldybių specialistai (tarp jų ir Savivaldybės kontrolierė Audronė Adomavičienė), dar prieš kelerius metus pritarusi šiai statybai. (Plačiau apie tai vietinės spaudos, šimtu procentų priklausančios merei, straipsnyje). Kaip minėjome, kišeninė Širvintų tarybos valdančioji dauguma balsavo už valgyklos statybos sustabdymą ir konservavimą. Nepaisant to, kad pusė darbų jau padaryta ir daugiau nei pusė projekto lėšų išmokėta.

Barskūnų aplinka užvirė. Žmonės buvo pasipiktinę dėl tokio požiūrio į jų vaikus: „Įdomu, ar Živilės vaikai valgo tokiomis sąlygomis?“ – klausė.

Antstolio antpuolis
Rugpjūčio 6-ąją prie Barskūnų mokyklos pastato susirinko Barskūnų mokyklos bendruomenė, mokytojai, Tarybos nariai, Seimo narė nuo Vilniaus-Širvintų rinkimų apygardos, LLRA frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė. Jie laukė Širvintų rajono merės vildamiesi, kad gali ją įtikinti pakeisti nuomonę.
Živilė Pinskuvienė buvo nepalenkiama: „Statybos kaštai yra pernelyg dideli, rajonas negalės finansuoti statybos, tegul ponia Rita panaudoja savo postą ir išsprendžia valgyklos statybos finansavimo klausimą.“

– Tai savivaldybė turi pareigą rūpintis mokyklomis, – atrėmė priekaištą Seimo narė R. Tamašunienė. Negalima stabdyti darbų pusiaukelėje, juo labiau, kad pusė projekto pinigų jau išmokėta. Niekas nelaimės, gal net daugiau praras, nes rangovas UAB „Eiresta“ galbūt apskųs Tarybos sprendimą teisme, laimės bylą ir gaus neblogą kompensaciją.

Maža to, pridūrė R. Tamašunienė, niekas kitas be savivaldybės pastatui statyti pinigų neduos: nei ministerija, nei Vyriausybė, – nes šalyje yra pinigų suteikimo srautų funkcijos paskirstymas. Merės pasiūlymą Seimo narė R. Tamašunienė pavadino beprasmišku.

Borskuny-szkola-stolowka-009-fot.L24-V.Jusel-Pasipiktinusiai Seimo narei pritarė ir tėvai, ir mokytojai: „Mes dėjome tiek daug vilčių į šį priestatą. Tai daugiau kaip 200 kv. m. Tik pažiūrėkite, kokiomis sąlygomis šiandien mūsų vaikai valgo (žr. nuotrauką). Ir taip ištisą pusę amžiaus. Be to, ten taip pat norėjome įrengti nedidelę aktų salę“, – sakė mokyklos direktoriaus pavaduotojas Marian Buinicki.

Nepalietė naujosios Širvintų rajono merės širdies Seimo narės ir tėvų reikalavimai bei prašymai. Kartu su Živile Pinskuviene atvykęs antstolis su Seimo nare Rita Tamašuniene apžiūrėjo statybvietę, o po to merė kartu su antstoliu sustabdė valgyklos statybos darbus. Tiesa, iki rugpjūčio 31 d. rangovui leido užbaigti stogą ir sumontuoti langus. Po rugpjūčio 31-osios pastatas tik nyks.

Tačiau yra vilties, kad toliau situacija vystysis teigiamai, nes šeši Širvintų rajono tarybos opozicijos nariai, tarp jų ir LLRA narė Taryboje Rasa Tamošiūnienė, pranešė, kad kreipsis į Generalinę prokuratūrą su pareiškimu dėl viešojo intereso gynimo.



Komentarai  

 
#1 Širvintiškis 2015-08-09 13:13
Živilė nebūkit beširde ir užbaikite statybas, pamatysite kaip jus vietiniai žmonės gerbs už tai, kad ne griaunate o tesiate ankstesnės valdančiosios daugumos pradėtus darbus.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24