L. Graužinienė: dėl Ukrainos Europa turi kalbėti vienu balsu

2014-11-26, 10:23
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
L. Graužinienė/L24.lt nuotr. L. Graužinienė/L24.lt nuotr.

Seimo Pirmininkės Loretos Graužinienės nuomone, dėl Ukrainos ir Rusijos klausimų Lietuva su Europa turi kalbėti vienu balsu, o lyderės pozicijos turėtų imtis Europos Sąjungos (ES) Tarybai pirmininkaujanti Italija.

"Mano nuomone, Europa turi kalbėti vienu balsu, tada bus tam tikra jėga. Ir kaip matėme, kai Europa priėmė kartu bendras sankcijas, jos ilguoju periodu pradėjo veikti, bet kada kalba pavieniai politikai ar atskiros valstybės, tada ta retorika yra Rusijos nukreipiama būtent prieš tą valstybę, o ne prieš visą ES", - trečiadienį interviu "Žinių radijui" sakė L. Graužinienė.

Seimo Pirmininkės vertinimu, lyderystės ieškant išeičių iš Ukrainos krizės turėtų imtis ES Tarybai pirmininkaujanti šalis.

"Mano asmenine nuomone, aštriau ar pagrindinę poziciją turėtų turėti ta šalis, kuri pirmininkauja. Kada Lietuva pirmininkavo ES ir turėjo vadovaujamą vaidmenį, tai aš suprantu, kad mes ir turėjome tai daryti, bet šiuo metu pirmininkauja Italija, ir vis dėlto turėtume girdėti Italijos balsą. Ta šalis, kuri prisiima pirmininkaudama tam tikrą politinę atsakomybę, jai ir suteikta galimybė plačiau kalbėti ES vardu. Tai yra koordinacija, nes pirmininkaujanti šalis koordinuoja paprastai tokius veiksmus", - kalbėjo L. Graužinienė.

Seimo Pirmininkė atsisakė vertinti Prezidentės Dalios Grybauskaitės retoriką Rusijos atžvilgiu.

"Nenorėčiau komentuoti Prezidentės pasisakymo", - sakė L. Graužinienė.

Parlamento vadovė nesusiejo ir Rusijos taikomos sugriežtintos vežėjų patikros su Prezidentės žodžiais, kad Rusija yra teroristinė valstybė.

"Jeigu prisimintume, tai prieš šventes labai dažnai būna vienokių ar kitokių nesusipratimų. Aš tai siečiau ne su retorika, bet su bendra geopolitine įtempta situacija. Tame kontekste tiek Lietuva, tiek kitos Baltijos valstybės vienaip ar kitaip susiduria su nepatogumais ir nemalonumais ekonominėje erdvėje", - sakė L. Graužinienė.

Situaciją dėl sugriežtintos vežėjų patiktos Seimo Pirmininkė pavadino nepavydėtina.

"Tai, kad daugelis įmonių, kurios veža produkciją, nebesamdo mūsų vežėjų tam, kad nekiltų papildomų problemų, tai kelia mums, kaip Lietuvai, problemas, nes žinome, kad vis dėlto vežėjai mums sukuria pakankamai didelę dalį bendrojo vidaus produkto", - sakė L. Graužinienė.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24