Vilniaus miesto tarybos nariai gina tautinių mažumų mokyklas

2024-02-14, 17:46
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Sostinės tarybos nariai iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos, reaguodami į netinkamą vicemero elgesį lankantis Vilniaus Pavilnio pagrindinėje mokykloje, Vilniaus merui išsiuntė prašymą.

Sausio pabaigoje Vilniaus vicemeras Arūnas Šileris atvyko į Vilniaus Pavilnio pagrindinę mokyklą susitikti su mokyklos bendruomenės atstovais, kuriems nerimą kelia sostinės vadovybės pasiūlymas steigti mokykloje lietuvių klasę.

Vicemeras nesutiko, kad susitikime dalyvautų tėvų į susitikimą pakviestos LLRA-KŠS frakcijos tarybos nariai ir tėvai, kurie nėra mokyklos tarybos nariai, tačiau jie neabejingi šios mokyklos likimui.

Vilniaus merui Valdui Benkunskui adresuotame rašte LLRA-KŠS tarybos nariai atkreipia dėmesį, kad toks mero pavaduotojo elgesys buvo neteisėtas.

„Neaišku, kuo vadovaudamasis vicemeras įsakė Pavilnio mokyklos direktorei surengti mokyklos tarybos posėdį ar susitikimą. Juk ir Įstatyme numatoma, kad tam, jog tiesiogiai neįtakotų priimamų sprendimų, mokyklos vadovas negali būti Mokyklos tarybos nariu. Bet koks kišimasis į Mokyklos tarybos kaip savarankiškos institucijos veiklą yra savivaldos ir demokratijos bei skaidrumo principų pamynimas“, – skaitome rašte, pasirašytame Vandos Kravčionok, LLRA-KŠS frakcijos Vilniaus miesto taryboje seniūnės.

Frakcija atkreipia dėmesį, kad į susirinkimą atvykus Vilniaus miesto tarybos nariams, vicemeras nepanoro pristatyti mokyklos vertinimo ataskaitos ir tęsti atviro susitikimo. „Manytina, kad vicemeras norėjo paveikti Mokyklos tarybą, bet supratęs, kad tokios įtakos per atvirą susitikimą nepadarys, netęsė susirinkimo, – pažymi tarybos nariai. – Esame tikri, kad tai rimtas savivaldos principų pažeidimas ir neteisėtas kišimasis į mokyklos savivaldos institucijos veiklą.“

Vilniaus miesto tarybos nariai akcentuoja, kad „jeigu būtų tiesa tai, ką deklaruoja vicemeras A.Šileris (aptarti išorinio vertinimo ataskaitą), tai galima būtų kreiptis į direktorę su prašymu organizuoti susitikimą su mokyklos bendruomene ir nesuprantama, kodėl tokiuose susitikimuose negalėtų dalyvauti Savivaldybės tarybos nariai, jei to prašo bendruomenė.“

LLRA-KŠS frakcijos tarybos nariai mano, kad „vicemero A.Šilerio noras bendrauti už uždarų durų suponuoja, kad jo tikslai yra klastingi. Jam reikėjo tiesiog vienokio ar kitokio sprendimų įtvirtinimo (galimai surašant protokolą), o tai gali padaryti tik mokyklos taryba. Jau susirinkimo pradžioje vicemeras vertė mokyklos tarybos narius balsuoti, ko iš esmės nei jis, nei mokyklos direktorė daryti negali. Tai yra mokyklos tarybos prerogatyva. Nesant primininkės ir mokyklos tarybos nariams neišrinkus pirmininkaujančio, šis susirinkimas nėra teisėtas“, – skaitome Vilniaus miesto tarybos narių rašte.

Tarybos nariai atkreipia dėmesį, kad „tėvų teisės buvo pamintos, nes dalis jų, pareiškusių norą dalyvauti susitikime, taip ir liko už uždarų durų“. Kaip pažymi tarybos nariai, vadovaujantis Įstatymu, tėvai (globėjai, rūpintojai) turi teisę: dalyvauti mokyklos savivaldoje ir mokyklos bendruomenės susirinkimuose aptariant svarbius mokyklos klausimus ir mokyklos vadovo metų veiklos ataskaitą.

LLRA-KŠS atstovai Vilniaus miesto taryboje pažymėjo, kad į susitikimą vicemeras atvyko su nepažįstamu veikėju, kuris „net prašomas nepristatė“. „A.Šileris pasakė, kad tai yra jo patarėjas. Vilniaus miesto savivaldybės tinklalapyje skiltyje „Struktūra“ nėra jokio etatinio vicemero patarėjo. Darytina išvada, kad net veikėjas, neturintis tam įgaliojimų, bandė paveikti švietimo įstaigos darbą“, – rašo Tarybos nariai.

„Gerbiamas Mere, kreipiamės į Jūs, kaip atsakingą asmenį, prašant įvertinti ir priimti atsakomybę už jau kelis mėnesius trunkančią švietimo įstatymo, nustatytų taisyklių, tiesiog švietimo pamatų griovimą ir Vilniaus savivaldybės vardo žeminimą, atliekamą Jūsų į pareigas paskirto vicemero“, – rašte pažymi LLRA-KŠS frakcijos Vilniaus miesto Taryboje nariai.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24