Seimas balsavo už valstybinio banko steigimą

2020-06-27, 12:55
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Už valstybinio banko steigimą balsavo 67 parlamentarai, 14 buvo prieš, 13 susilaikė Už valstybinio banko steigimą balsavo 67 parlamentarai, 14 buvo prieš, 13 susilaikė © L24 (fot. Marliena Paškovska)

 Penktadienį, birželio 26 dieną, Lietuvos Respublikos Seimas priėmė nutarimą dėl valstybinio banko steigimo. Dar praėjusiais metais iniciatyvą steigti tokį banką iškėlė Lietuvos lenkų rinkimų akcija - Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS), kartu pateikusi atitinkamą planą ir investicijos sąmatą.  


Seimo nutarimu Vyriausybei pavesta ne vėliau kaip iki 2020 metų rugsėjo 1 dienos pradėti konsultacijas su Europos Komisija dėl techninės paramos steigiant valstybinį plėtros banką ir apsvarstyti valstybės dalyvavimą kredito įstaigų kapitale.   

Valstybinio banko steigimo projekto iniciatoriai teigia, kad pagrindinis jo uždavinys būtų teikti kreditus mažoms ir vidutinėms įmonėms. Už nutarimą balsavo 67 parlamentarai, 14 buvo prieš, 13 susilaikė.

Būtinybę steigti valstybinį banką dar pernai akcentavo Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga. LLRA-KŠS pasiūlė steigti valstybinį banką, kuris, anot jos, turėtų padidinti konkurenciją šalies bankų sektoriuje. Banko pagrindu turėtų tapti „Lietuvos pašto“ skyriai.

„Pagrindinis argumentas, kodėl turėtų atsirasti valstybinis bankas, yra konkurencijos esantiems bankams nebuvimas ir katastrofiškai mažėjantis banko skyrių tinklas Lietuvoje. Dėl to kenčia mūsų gyventojai, kurie ne tik gaišta savo laiką ir sveikatą ilgose eilėse, bet ir priversti daug mokėti už įvairias banko paslaugas - per metus tai yra 30-40 eurų vienam asmeniui, kai kitose valstybėse panašios paslaugos dažnai net nemokamos. Tame būtent ir yra parama kiekvienam žmogui, kartu - ir pensininkams“, – tikino LLRA-KŠS pirmininkas, europarlamentaras Valdemar Tomaševski per pernai spalį Seime vykusią spaudos konferenciją, kurios metu pateikė ir lyginamąją banko paslaugų kai kuriose Europos šalyse lentelę.

Anot LLRA-KŠS lyderio, valstybinio banko įsteigimas turėtų pristabdyti ir ekonomikos lėtėjimą. Pavyzdžiui, Vokietijoje tokiose situacijose praktikuojamas ekonomikos skatinimas steigiant savo komercinius bankus.

„Norint veiksmingai reaguoti į krizės iššūkius, būtina turėti savo valstybinį komercinį banką“, – pažymi Valdemar Tomaševski.  

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24