J. Bernatonis: prie pasiūlymo dėl asmenvardžių rašymo nelietuviškais rašmenimis sugrįšime po savaitės

2013-05-20, 13:39
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pirmadienį vykusiame Vyriausybės pasitarime nutarta atidėti klausimo dėl asmenvardžių rašymo nelietuviškais rašmenimis svarstymą.

Pasak teisingumo ministro Juozo Bernatonio, Teisingumo misterija pasitarimo metu pasiūlė, kad Seimas, kaip įgaliota institucija, kreiptųsi į Valstybinę lietuvių kalbos komisiją ir paprašytų jos priimti sprendimus konkrečiais asmenvardžių rašybos klausimais.

"Kadangi tas klausimas nėra tiktai teisinis klausimas, bet ir kalbos klausimas, norėtume turėti atitinkamas išvadas. Mums norėtųsi, kad (klausimą spręstų, - ELTA) ta institucija, kuri yra kompetetinga. Tai, beje, Konstitucinis Teismas nurodė ir savo nutarime, kad tą klausimą turėtų spręsti įstatymų leidėjas arba jo įgaliota institucija, o VLKK yra įgaliota", - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė teisingumo ministras J. Bernatonis.

Ministras pažymėjo, kad pasitarimo Vyriausybėje metu tiek VLKK atstovams, tiek Užsienio reikalų ir Krašto apsaugos ministerijoms dėl šio siūlymo kilo neaiškumų. Dėl šios priežasties klausimas yra atidedamas, o institucijų atstovai dar kartą susitiks atskirai aptarti, kaip jį tobulinti.

"Klausimas labai aiškus, bet mes susirinksime, padiskutuosime, aš manau, kad prie panašaus varianto sugrįšime po savaitės", - teigė J. Bernatonis.

Ministras dar kartą pažymėjo, kad galiojančią tvarką privalu keisti, nes parlamento nutarimu negali būti reglamentuojami su žmogaus teisėmis susiję klausimai. Pasak J. Bernatonio, šia tema yra pasisakęs ir Konstitucinis Teismas.

ELTA primena, jog valdančiųjų socialdemokratų ministras J. Bernatonis yra teigęs į asmenvardžių rašybos nelietuviškais rašmenimis klausimą žiūrintis plačiau negu į atskiros frakcijos reikalavimą. Jis užtikrino, kad parengtas pasiūlymas neprieštaraus Konstitucijai ir kartu spręs žmogaus teisių problemą.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24