Neleisime su mūsų vaikais elgtis kaip su antraeiliais

2015-06-09, 18:34
Įvertinkite šį įrašą
(7 balsai)
Renata Cytacka Renata Cytacka

Praėjusią savaitę prie Vyriausybės rūmų įvyko piketas, skirtas Lietuvos tautinių mažumų mokykloms apginti, taip pat Lietuvos Respublikos Premjerui buvo įteikta peticija dėl valdžios vykdomo tautinių mažumų švietimo žlugdymo.

Trečiadienį, birželio 3 d., įvyko perspėjamasis streikas, pavadintas „tuščių suolų streiku“ – kuomet mes, tėvai, protestuodami neišleidome į mokyklas savo vaikų. Taip norėjome atkreipti dėmesį į nepaliaujamai blogėjančią tautinių mažumų švietimo padėtį.

Valdžia, užuot susimąsčiusi, kaip spręsti problemą, savo dėmesį sutelkė į spaudimo didinimą: ėmė bauginti tėvus, mokyklų administracijas ir mokinius. Jau pirmadienį, birželio 8 dieną, į Vilniaus Vladislavo Sirokomlės vidurinę mokyklą atvyko dvi policijos pareigūnės, norėdamos nubausti tėvus, kurie perspėjamojo streiko dieną neišsiuntė savo vaikų į mokyklą. Tokie policijos veiksmai, neabejotinai vykdomi valdžios paliepimu, yra smerktinas ir neįprastas dalykas civilizuotame pasaulyje. Tai yra panašu į metodus, naudotus tarybinės valdžios žydėjimo metu. Tačiau ko čia stebėtis: tereikia prisiminti, kur ir kada mokslus krimto Lietuvos politinis „elitas“. Labai šioje situacijoje tinka patarlė – „Kuo lukštas jaunystėje prisunksta, tuo senatvėje ir kvepia“.

Dėl tokių veiksmų, tikiuosi, rugsėjį visi lenkai mūru stos ginti mūsų vaikų ir parodys Lietuvos valdžiai, kam yra pasiruošę tėvai, kurie gina savo vaikus.

Raginame valdžią skubiai spręsti Lietuvos tautinių mažumų švietimo problemas, ne tik bauginti ir spausti dalyvius bei streiko organizatorius.

Vienintelis kelias spręsti tautinių mažumų švietimo problemas - išgirsti tautinių mažumų balsą ir atsižvelgti į tautinių mažumų poreikius. Visos mokyklos Lietuvoje turi būti traktuojamos vienodai: jeigu kai kurios mokyklos gali turėti nuolaidų, tai turi būti tautinių mažumų mokyklos. Priešingai nei dabar esamai situacijai, kai J.Lelevelio mokykla su lenkų mokomąja kalba ir Daukšos mokykla su lietuvių mokomąja kalba yra atsidūrusios praktiškai toje pačioje situacijoje. Abi mokyklos gavo vienodus Švietimo ir mokslo ministerijos raštus dėl akreditacijos. Tačiau šiuo metu Daukšos mokykla turi sutikimą akreditacijai, tuo tarpu Lelevelio mokyklai sudaromos dirbtinės kliūtys, kad pastaroji nepraeitų akreditacijos proceso. Demokratinėje valstybėje dvigubi standartai negali būti taikomi. Tautinės mažumos privalo būti saugomos labiau.

Užuot gąsdinusi žmones policija, valdžia galėtų atsiųsti atsakymą dėl akreditacijos. Tai, kad nesulaukiama atsakymo iš Švietimo ir mokslo ministerijos, yra tikras tyčiojimasis iš mokyklų bendruomenės.

Ir toliau ryžtingai sieksime teisės į orų mokslą gimtąja kalba ir neleisime netinkamai elgtis su mūsų vaikais.

Renata Cytacka
Tėvų forumas

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24