Melagingos apklausos

2015-02-14, 14:34
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Dr. Bogusław Rogalski Dr. Bogusław Rogalski

Apklausos Lietuvoje yra kaip apsukrus  magas – šis iš skrybėlės visada ištraukia baltą triušį, o jos LLRA visada pateikia pesimistines prognozes. Visa tai sieja vienas dalykas – iliuzija, įmantrus apgaudinėjimas mūvint baltas pirštines. Abiejų tikslas yra manipuliavimas naudojant sugestiją. Kas perka bilietą, – gauna  triušį, kas užsako apklausas, – turi paramos stulpelius pagal pageidavimą. Tačiau kiekvienas šou reikalauja įgarsinimo. Magas turi asistentą, kalbantį su sale, apklausos – sumaištį sėjantį A. Radčenką.

Manipuliavimas apklausomis
Kiekvienoje normalioje valstybėje viešosios nuomonės tyrimų, t.y. apklausų, organizavimo  centrai visiškai bankrutuotų, jeigu per kiekvienus rinkimus visą laiką klystų, tik ne Lietuvoje. Čia šis principas neveikia. Čia apklausos klysta metodiškai, visada viena kryptimi – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos nenaudai. Kažkada tai mane juokino, šiandien kelia gailestį, nes kažkas ten, aukštai prižiūrintis apklausų organizatorius, begėdiškai įžeidinėja rinkėjų intelektą, ypač tų, iš Vilniaus krašto.

Pigus manipuliavimas apklausomis yra toks akivaizdus, absurdiškas, net matomas plika akimi, primityvus. Vieninteliai teisingi tyrimai, kaip kažkada vieninteliai teisingi laikai, dunkso vienintele teisinga, nors visiškai melaginga tiesa, kad LLRA neturi paramos. Ir taip kiekvienus rinkimus Lietuvos tiksliažiniai, apžiūrinėjantys pasaulį per didinamąjį apklausų stiklą, pranašauja lenkų partijos pralaimėjimą. O kad įrodytų savo įsivaizdavimus, teikia „patikimus“ apklausų duomenis, kieno gi dar. Pasak jų, kiek atsimenu, Akcija visada po slenksčiu, o jos „klaidos“ siekia net kelių šimtų procentų lygį.

A. Radčenko – sąmyšio sėjikas
Ne kitaip yra ir šį kartą. Tobulas Lenkijos organizacijų vienybės ardymo portalas ZW įkėlė „Baltijos tyrimų“ apklausą. Ir ten, o kaip gi kitaip, kandidatų į Vilniaus merus reitinge Valdemar Tomaševski, teturintis keturių procentų paramą, buvo septintoje vietoje. Juokinga? Žinoma, bet ne visiems. Antoni Radčenko, anksčiau Delfi, dabar ZW sargyboje, su jam būdingu revoliuciniu budrumu skubotai pranešė apie tai pseudo objektyviame straipsnyje. Be to, pasirėmė kelių kandidatų ir budinčio politologo, nepamenu jo pavardės, pareiškimais. Viskas buvo  išdėstyta taip, kad tekste neigiamai būtų parodytas LLRA vadovas. Taigi juodojo PR meistras, sąmyšio sėjikas A. Radčenko atliko eilinę savo užduotį kelyje į kitokį Vilniaus kraštą, apie kurį svajoja jo brolis tinklaraštininkas (blogeris). Apie kitokį, turbūt priklausomą nuo Lietuvos valdžios užgaidų, neturintį nė truputėlio lenkiškumo.

Faktai yra kitokie
Bet grįžkime į žemę, nes A. Radčenkos kuriama realybė, jo portalas ir diktuojant rašomos apklausos  yra virtuali, neegzistuojanti realybė. Jos tikslas – apgaulingas manipuliavimas, orientuotas į Lietuvos lenkų bendruomenės susilpninimą. O tiesa ir faktai yra kitokie. LLRA per kiekvienus rinkimus yra vis stipresnė politinė formacija, gaunanti vis didesnę paramą. Tai liudija jos frakcija Seime ir mandatas Europos Parlamente.

Labiausiai skaudūs Akcijos priešininkams yra neįprastai aukšti Valdemaro Tomaševskio, Vilniaus krašte pralenkusio visus politinius konkurentus, rinkimų rezultatai. Tai taip pat susiję su prezidente Dalia Grybauskaite, kurią du kartus nurungė prezidento rinkimuose. Taip jis tapo neginčytinu šios šalies dalies lyderiu. Pačiame Vilniuje jo pozicija yra labai stabili, parama jam yra nuolatinė ir svyruoja tarp 15-17 procentų, ką patvirtino prezidento rinkimai ir rinkimai į Europos  parlamentą. Tai geriausia ir patikimiausia apklausa.

Taigi dėl savivaldos rinkimų ir jų rezultatų esu ramus. Dėl to, kas bus antrajame rinkimų į Vilniaus merus ture – taip pat. Priežastį rūpintis verčiau tegu turi lietuvių nacionalistai ir liberalai bei lenkakalbiai jų rėmėjai iš ZW, nes Vilniaus krašto lenkai eina į eilinę pergalę, tvirtai rankose laikydami savo vėliavą. Ir jokios apgaulingos apklausos to nepakeis.

P.S.
Melagingo komunizmo laikais Lenkijoje sakydavo, kad televizija meluoja. Šiandien tą patį galima pasakyti ir apie apklausas Lietuvoje. Melagingumas lyg nuodai yra sunkiamas kai kuriose žiniasklaidos priemonėse. Tai nebūtų buvę įmanoma be paslaugių žurnalistų. „Ponas liepia, tarnas privalo“, – gal šioje sentencijoje ir reikia ieškoti Antoni Radčenko rašytų LLRA nepalankių straipsnių priežasčių. Galų gale, faktas, kad jo brolis Aleksandras eina Vyriausybės kanceliarijos juridinio departamento direktoriaus pavaduotojo pareigas, kalba pats už save. Ir savo bloge neišrankiai  atakuoja tai, kas yra Vilniečių vienybė ir stiprybė. Tai neatrodo kaip sutapimas, bet kaip  sąmoningas veiksmas.

Dr. Bogusław Rogalski, politologas
EKR patarėjas tarptautiniais klausimais Europos Parlamente

Komentarai  

 
#1 Melo kojos trumpos 2015-02-24 09:23
Straipsnis su kolorado kvapeliu.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24