Šeimos šventė „Sveika, Šventoji, Dangun Paimtoji“ Šumske

2023-08-16, 09:25
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Šeimos šventė „Sveika, Šventoji, Dangun Paimtoji“ Šumske © L24.lt

Šeimyniška atmosfera, šokiai ir linksmybės lydėjo Žolinės šventę Šumske – šiame miestelyje netoli Vilniaus vyko 23-ioji šeimų šventė „Sveika, Šventoji, Dangun Paimtoji “, kurioje susirinko tūkstančiai dalyvių iš gretimų apylinkių.

Anksčiau šis festivalis buvo organizuojamas Kalveliuose. Šiais metais renginys pirmą kartą perkeltas į netoliese esantį Šumską, o jo organizavimu rūpinosi Lietuvos lenkų sąjungos Vilniaus rajono skyrius bei LLS rateliai Kalveliuose, Šumske ir Kenoje.

Šventė prasidėjo šv.Mišiomis vietinėje šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje, aukojamomis Šumsko parapijos klebono Henriko Naumovičiaus. Gausiai susirinkę parapijiečiai ir svečiai maldoje dėkojo už šių metų derlių ir Marijos rūpestį. Priešais altorių buvo sustatyti vietos šeimininkių paruošti gražūs derliaus vainikai, žolelių puokštės, duona ir vaisiai.

Lenkiškos dvasios pojūtis

Kartu pasimeldę gyventojai linksminosi derliaus ir šeimų šventėje. „Šiandien čia taip gausiai susirinkome puoselėti Ėmimo į Dangų tradicijų ir iškilmingai padėkoti už derlių“, – sveikindama minią sakė šventės vedėja ir viena iš organizatorių Kristina Naimovič.

Į sceną pakviestas kun. Henrikas Naumovičius palaimino šventės dalyvius. „Jaučiama lenkiška dvasia. Tai pakylėja ir jaudina“, – sakė parapijos klebonas, linkėdamas, kad Dangun Paimtoji ir toliau rodytų kryptį ir suteiktų jėgų.

Ganytojas pašventino derliaus šventės kiemelius, kurių šiemet LLS rateliai paruošė net dvylika.

Reikšminga šventė

Susirinkusiuosius sveikino Lietuvos lenkų sąjungos ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas, Europos Parlamento narys Waldemar Tomaszewski: „Jau 23-ią kartą vykstanti šventė „Sveika, Šventoji, Dangun Paimtoji”, kaip ir kiti Lietuvos lenkų sąjungos organizuojami lenkų kultūros festivaliai, yra reikšminga šventė, nes jungia visas mūsų tautai svarbias gijas.“

Rodydamas į scenoje plevėsuojančią LLS vėliavą, politikas pridūrė: „Tai mūsų šūkis, mūsų kelrodis – Dievas, Garbė, Tėvynė. Šventę pradėjome šventomis mišiomis, nes, kaip sakydavo šv. Augustinas „Jei Dievas pirmoje vietoje, visa kita savo vietoje“. Mūsų Tėvynė – Vilniaus kraštas, Lenkija ir Lietuva – svarbūs kiekvienam žmogui, kuris čia gimė, užaugo, iš kur kilę jo tėvai. Turime tausoti savo Tėvynę. Trečioji šūkio dalis – Garbė. Garbė Lenkijos tradicijoje yra visų pirma laisvė ir orumas. Per visą istoriją buvo visko, bet mūsų, lenkų, niekas neparklupdė, net kai neturėjome savo valstybės, bet išlikome ir išliksime vadovaudamiesi šiuo šūkiu – Dievas, Garbė, Tėvynė.“
Waldemar Tomaszewski pridūrė, kad ši šventė apima ir kitų kultūrų gijas, kaip pabrėžė, „jungiame visų tautybių žmones, nes Vilniaus kraštas yra daugiakultūris ir daugiatautis.“

LLS auksinis ženklelis ir padėkos

Pabrėždamas reikšmingus šventės nuopelnus, LLS pirmininkas dėkojo visiems prisidėjusiems prie šventės organizavimo. O jo iniciatorei ir pagrindinei organizatorei – ilgametei Kalvelių seniūnijos seniūnei Kristinai Gerasimovič – įteikė LLS auksinį ženklelį, skiriamą labiausiai nusipelniusiems lenkiškumo puoselėjimo srityje. Waldemar Tomaszewski padėkos diplomus įteikė iš viso apie 80-čiai žmonių, prisidėjusių prie šeimos šventės „Sveika, Šventoji, Dangun Paimtoji“ organizavimo, tarp jų – Oliai Lukaševič, laikinai einančiai Kalvelių seniūnės pareigas; Kristinai Naimovič,vienai iš pagrindinių organizatorių.

Stipri šeima yra stipri bendruomenė

Su gražia švente gyventojus ir organizatorius sveikino Lietuvos Respublikos Seimo narė Rita Tamašunienė dėkodama „už pastangas, aktyvumą, už širdį, kuria dalinatės šiame gražiame renginyje“.

„Labai svarbu, kad žmogus skirtų savo laiką ne tik šeimai ir artimiesiems, bet ir atliktų gražią misiją, kurią čia atlieka Lietuvos lenkų sąjungos nariai, skirdami savo laiką, tvarkydami, kepdami, puošdami. Šiandien kartu džiaugiamės šio darbo vaisiais ir Jums už tai dėkojame“, – sakė Rita Tamašunienė.

Apie tai, kad šventės primena akimirkai sustoti, atsigręžti į tai, ką pavyko nuveikti ir kartu pasidalyti džiaugsmu, kalbėjo Vilniaus rajono mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė: „Kaip Vilniaus rajono mero pavaduotoja, atsakinga už kultūros sritį ir vietos bendruomenių stiprinimą, labai džiaugiuosi, kad šiandien taip gausiai susirinkote. Esu įsitikinusi, kad stipri šeima kuria stipria bendruomenę. Jūs esate pavyzdys, kaip dirbti kartu. Matome, kaip aktyviai veikia Lietuvos lenkų sąjungos rateliai. Šios šventės dieną džiaukimės derliumi kartu, o kai reikės, būkime stiprūs ir ryžtingi“.

Seimo narys Česlovas Olševskis, kalbėdamas apie Švenčiausiosios Mergelės Marijos Ėmimo į dangų šventę, sakė, kad kas, jei ne Dievo Motina, „padovanojusi mums Jėzų Kristų kūne, gali daugiau išmelsti ir prašyti Dievo malonės mums, esantiems čia, mūsų mylimam Vilniaus kraštui“. Politikas visiems palinkėjo Dievo malonių ir buvimo kartu.
Susirinkusiuosius į šventę Tarybos narių ir seniūnų vardu pasveikino LLRA-KŠS frakcijos Vilniaus rajono taryboje pirmininkas Waldemar Urban. Jis padėkojo organizatoriams už puikų renginį ir palinkėjo visiems šventės dalyviams gerai praleisti laiką.

Sveikinimo žodžius tarė ir ilgametė Vilniaus rajono merė Marija Rekst.

Visą popietę nuo scenos skambėjo linksmos dainos. Šventę nuspalvino šokiai ir spalvingi kolektyvų tautiniai kostiumai. Taip pat buvo galima pamatyti svetingų stendų bei derliaus kiemelių. Šeimininkės vaišino kaimiškais skanėstais. Visi galėjo įsitikinti, kad Vilniaus krašte sėkmingai gyvuoja derliaus šventės tradicijos.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24