ĮvairenybėsDaržovių patiekalai – skanus ir sveikas pasirinkimas, tačiau tai ne visada reiškia tvarumą. Gamindami troškinius ar garnyrus, daržovių likučius neretas išmetame į šiukšliadėžę, tačiau tokiu būdu atsikratome ne tik nereikalingų stiebelių, lapų ar žievių, bet ir visos puokštės natūralių vitaminų. Sumaniu daržovių likučių panaudojimo būdu ir skaniausio naminio sultinio receptu dalijasi „Lidl“. „Gyvenimas yra magijos ir makaronų derinys“ – tai legendinio italų kino režisieriaus Federico Fellini žodžiai. Ir iš tiesų, italams makaronai reiškia kur kas daugiau nei įprastą maisto produktą, o geriausi virtuvės šefai ypač vertina jų paprastumą ir kulinarinį potencialą. Makaronus mėgsta daugelis – jie nesudėtingai pagaminami, o paskaninti juos galima tūkstančiais padažų, mėsa, žuvimi, daržovėmis ar jūros gėrybėmis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad makaronai – vienas tų ingredientų, kurie dažnai atsiduria kasdieniame pirkėjų krepšelyje. Nors kaip garnyrą prie mėsos patiekalų lietuviai dažniausiai renkasi bulves, grikius ar ryžius, paįvairinti mitybos racioną bei įprastiems patiekalams suteikti naujų skonių gali ir perlinės kruopos. Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, perlinės kruopos dažnai pamirštamos nepelnytai. Tai – daug skaidulų turinti kruopa, puikiai pritaikoma skirtingiems receptams ir tinkama valgyti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu. Be to, šis produktas ne tik maistingas, tačiau ir nebrangus, todėl prekybos tinklas „Rimi“ savaitgalio pietums dalijasi sotaus perlinių kruopų troškinio su daržovėmis ir kiauliena receptu. Receptai su bulvėmis – kitaip: kugelį išsikepkite keptuvėje, bulvių košę – orkaitėje2022-02-26, 07:39Italai savo stalo neįsivaizduoja be įvairiais pavidalais paruoštų pomidorų, o Lietuvoje pietūs ar vakarienė sunkiai įsivaizduojama be bulvių. Bulvės taip mėgstamos ne veltui – jas nesudėtinga pagaminti, be to, jos dera prie pačių įvairiausių pagardų ar ingredientų. Visgi, jeigu tradiciniai bulvių patiekalai kiek pabodo – nebijokite paeksperimentuoti su receptais. Pavyzdžiui, įvairiausiais priedais paskaninti tradicinę bulvių košę ar kugelį išsikepti ne orkaitėje, bet keptuvėje. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad buvo atliktas gyvūnų globos organizacijos VšĮ „Penkta koja“ neplaninis patikrinimas gavus pranešimą, kuriame buvo minima ne tik su gyvūnų laikymo sąlygomis, tačiau ir su galimomis finansinėmis operacijomis susijusi informacija. Dėl šios priežasties į neplaninį patikrinimą buvo pasitelkti Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos bei Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno valdybos pareigūnai. Pirmasis kavos puodelis namuose – svarbiausias ryto ritualas, padedantis kupiniems jėgų pradėti naują dieną. Manoma, kad kokybiškai kavai paruošti reikia daugybės žinių ir brangios įrangos, tačiau tai nėra tiesa. Užtenka žinoti keletą taisyklių ir jūsų užplikytas kavos puodelis taps ypač gardžiu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad kava kasdieniame pirkėjo krepšelyje užima ypač svarbią vietą. Nors gausėja specializuotų kavinių, kuriose galima išgerti puodelį profesionaliai paruoštos kavos, pirkėjai kavos namuose neatsisako. Augintinio įsigijimas – svarbi atsakomybė, kurios lietuviai imasi vis dažniau. Į gyvūnų augintinių registrą įregistruojamų kačių ir šunų skaičius per metus išaugo net 2 kartus, skelbiama pranešime spaudai. Šis augimas siejamas tiek su pandeminiu laikotarpiu, kai didelė dalis gyventojų būdami namuose įsigijo keturkojus kompanionus, tiek su 2021 m. gegužės 1 d. įsigaliojusia Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisa – privalomuoju gyvūnų (šunų, kačių ir šeškų) ženklinimu ir registravimu valstybiniame Gyvūnų augintinių registre. Nors vegetariška ar veganiška mityba palankiai vertinama tiek dėl naudos sveikatai, tiek dėl draugiškumo aplinkai, daliai žmonių į racioną įtraukti daugiau augalinių patiekalų vis dar atrodo per daug sudėtinga ar net brangu. Vis dėlto, jau ne vienerius metus taip besimaitinanti tinklaraštininkė Simona Cymbaliukaitė tikina, kad vegetariški patiekalai yra tokie pat skanūs ir tikrai neištuština piniginės. Pasitelkdama prekybos tinklo „Rimi“ linijos „Basic“ produktus, ji dalijasi itin paprastu makaronų salotų receptu. Šiandien, sekmadienį, minima vieno mėgstamiausių lietuvių patiekalų – cepelinų diena. Ko gero, ši diena nuo pat 2014-ųjų minima ne veltui. Juk cepelinai yra tikras mūsų virtuvės pasididžiavimas. Vis dėlto jeigu tradiciniai cepelinai pabodo – pats metas išbandyti šį tą naujo: vietoj tradicinių – rinktis saldžiąsias bulves, o mėsos įdarą pakeisti vegetariškais pagardais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai tikrai neabejingi bulvių patiekalams ir tai matyti iš bulvių pardavimų. Be duonos neįsivaizduojamas nei kasdienis, nei šventinis stalas. Duona mūsų kultūroje užima svarbią vietą – ji aprašyta eilėraščiuose, apdainuota dainose, o vasario 5-ąją Lietuvoje minima duonos diena. Pagal senas tradicijas šią dieną namuose ne tik būdavo kepama šviežia duona, bet ir atliekamos aukojimo apeigos žemės deivei Žemynai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors nuo seno lietuviai kepdavo ir valgydavo ruginę duoną. |
|
Visos teisės saugomos © VšĮ "L24plius". |