Įvairenybės http://l24.lt Thu, 13 Aug 2020 08:33:56 +0300 Joomla! - Open Source Content Management lt-lt Atgaiva karštą vasaros dieną: šaltos arbatos receptai http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/346534-atgaiva-karsta-vasaros-diena-saltos-arbatos-receptai http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/346534-atgaiva-karsta-vasaros-diena-saltos-arbatos-receptai Atgaiva karštą vasaros dieną: šaltos arbatos receptai

Šalta arbata – gaivinantis ir troškulį karštą vasaros dieną malšinantis gėrimas, kurį lengvai galime pasidaryti ir namų sąlygomis. Tačiau kaip išsirinkti, kokius ingredientus geriausia derinti tarpusavyje? Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi pagrindinėmis taisyklėmis, kaip pasigaminti šį gėrimą namuose ir pateikia tris gaivinančios šaltos arbatos receptus.

Virtuvės spintelėje – ne tik žalia ir juoda arbatos

Paprastai šalta arbata gaminama žalios ir juodos arbatos pagrindu, tačiau maisto ekspertė pataria nebijoti eksperimentuoti, tikinama pranešime spaudai. Išskirtinio skonio gaivinantį gėrimą galima pasigaminti naudojant ir kitas arbatos rūšis – raudoną (rooibos), vaisinę, baltą, žolelių ar net prieskonines. Platus pasirinkimas tiks įvairiausių skonių mėgėjams, o vienintelė taisyklė, kurios pašnekovė pataria laikytis – rinktis kokybišką arbatą.

„Šaltos arbatos, kaip ir bet kurio kito gaminamo gėrimo ar patiekalo, skonis priklauso nuo pasirinktų ingredientų kokybės, tad svarbu rinktis kuo kokybiškesnius produktus. Be to, šiam gėrimui gaminti tinka ir arbata pakeliuose, ir biri arbatžolių arbata – tik naudojant pastarąją prireiks sietelio, kad pašalintumėte nuoviro likučius“, – teigia V. Juodkazienė.

Maisto žinovė taip pat atkreipia dėmesį, kad tamsi arbata visada bus intensyvesnio skonio, tad besirenkantiems šviesios spalvos arbatą prieš nusunkiant reikėtų ją palaikyti ilgiau – gėrimas bus sodresnio skonio.

Žolelės – ne tik skoniui

Ieškantiems idėjų, kuo pagardinti šaltą arbatą ir kaip suteikti gėrimui išskirtinę išvaizdą, „Iki“ maisto ekspertė pataria nepamiršti kvapnių žolelių.

„Bene dažniausiai šalti gėrimai gardinami šviežios mėtos lapeliais – jie suteikia ne tik gaivaus skonio, bet ir išskirtinę išvaizdą. Norintiems paįvairinti gėrimo skonį, siūlau išbandyti melisas ar levandas – šios žolelės suteikia švelnesnį skonį bei turi raminančių savybių. Išraiškingesnio skonio mėgėjams turėtų patikti pankolis, peletrūnas, rozmarinas, citrininė katžolė“, – sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė primena, kad paskaninti šaltus gėrimus galima ir vaisių griežinėliais, pavyzdžiui, apelsino ar citrinos. Kad išlaikytų savo skonį ir tekstūrą, jais arbatą geriausia gardinti visai prieš patiekiant ant stalo. Tokiu pačiu principu naudoti reikėtų ir ledo kubelius – šie turėtų ne atskiesti gėrimą, bet atgaivinti išlaikant skonio sodrumą.

Vietoje cukraus – sveikesnės alternatyvos

Pasak V. Juodkazienės, šalta arbata – universalus gėrimas, kurį galima pasigaminti pagal kiekvieno poreikius ar mitybos įpročius. Pavyzdžiui, jei norite sveikesnės alternatyvos, vertėtų pagalvoti, kokius saldiklius naudosite.

„Vietoj tradicinio cukraus galima rinktis medų, klevų ar agavų sirupus, kokosų žiedų cukrų. Jei saldinate granuliuotu cukrumi, jį berti reikėtų dar į karštą arbatą ir gerai išmaišyti – kitaip jis neištirps. Be tradicinių cukraus pakaitalų, arbatą galima saldinti ir šviežiai spaustomis vaisių sultimis, rožių limonadu ar vaisių sirupais, kurie taip pat gėrimui suteiks ir išskirtinę spalvą. Nepamirškite ir vaisių – saldumo arbatai suteiks arbūzas, figos, abrikosai“, – sako maisto ekspertė.

Ji priduria, kad vaisius reikėtų dėti visai prieš patiekiant į jau atvėsusį gėrimą – karštoje temperatūroje jie greičiau tęžta, tad gali ne tik prarasti skonį, bet ir sugadinti gėrimo išvaizdą.

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė dalinasi trimis šaltos arbatos receptais.

Gaivinanti citrusinių vaisių skonio šalta arbata

Jums reikės (4 asm.):

800 ml vandens
4 juodos arbatos pakelių
Saujos mėtos šakelių
1 ⅓ š. cukraus pudros
200 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
Pusės vieno laimo sulčių
Patiekimui: ledo, šviežios mėtos lapelių, apelsino ar citrinos griežinėlių
Paruošimas:

Arbatos lapelius užpilkite karštu vandeniu, įmaišykite cukraus pudrą, įdėkite mėtos šakelių ir palaikykite 10 minučių. Nusunkite ir atvėsinkite. Atvėsusį gėrimą sumaišykite su apelsinų sultimis, įspauskite laimo sulčių. Pagardinkite apelsino griežinėliais, mėtos lapeliais, ledu.

Šalta baltoji arbata su karamelizuotais persikais

Jums reikės (4 asm.):

3 pakelių baltos arbatos
2 pakelių žalios arbatos
1 l ir 125 ml vandens
2 puodelių pjaustytų šviežių persikų
2 v. š. granuliuoto cukraus
Paruošimas:

Užvirinkite 1 l vandens ir į jį įmerkite arbatos pakelius. Palaikykite 4 minutes, pakelius išimkite ir leiskite arbatai atvėsti. Į įkaitintą puodą dėkite persikus, cukrų ir pilkite 125 ml vandens. Kai vanduo pradės kunkuliuoti, sumažinkite kaitrą. Lėtai maišydami kaitinkite apie 10 minučių arba kol persikai suminkštės. Karamelizuotus persikus dėkite į atvėsintą arbatos gėrimą ir palikite atvėsti kambario temperatūroje apie pusvalandį. Dėkite į šaldytuvą dar 2–3 valandoms, kol pilnai atvės. Gėrimą į stiklines pilkite naudodami sietelį. Patiekite su ledo kubeliais.

Energizuojanti šalta raudonoji arbata su imbieru

Jums reikės (4 asm.):

2 pakelių raudonosios (rooibos) arbatos
1 l vandens
¼ puodelio medaus
Pusės citrinos sulčių
⅔ š. nulupto ir smulkinto imbiero
Saujos mėtos šakelių
Patiekimui: šviežios mėtos lapelių, ledo kubelių
Paruošimas:

Į virintą vandenį įmerkite arbatos pakelius ir mėtos šakeles, po 4 minučių viską išimkite. Gėrimą sumaišykite su likusiais ingredientais ir palikite atvėsti šaldytuve 2–3 valandoms. Patiekite su šviežios mėtos lapeliais ir ledo kubeliais.

]]>
gintarp1@gmail.com (Gintarė P.) Įvairenybės Sun, 09 Aug 2020 07:25:38 +0300
Aviečių metas: 3 skanių ir sveikų desertų idėjos http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/346457-avieci-metas-3-skani-ir-sveik-desert-idejos http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/346457-avieci-metas-3-skani-ir-sveik-desert-idejos Aviečių metas: 3 skanių ir sveikų desertų idėjos

Saldžios ir sodrios spalvos avietės – vienos populiariausių vasaros uogų. Mitybos specialistai jas rekomenduoja vartoti dėl sveikatai naudingų maistinių savybių, konditeriai avietes giria dėl jų universalumo gaminant desertus, o prekybininkai teigia, kad sezono metu šios uogos yra vienos populiariausių.

Pasak Mindaugo Tamošiūno, prekybos tinklo „Iki“ Komercijos ir rinkodaros tarnybos Bakalėjos, gėrimų ir ne maisto prekių departamento vadovo, įpusėjęs vasaros sezonas tradiciškai koreguoja ir pirkinių krepšelio turinį – juose vis dažniau atsiranda uogos, o tarp jų neretai – ir avietės.

Tuo tarpu „Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė teigia, kad avietės – universalios uogos, dėl savo skonio ir tekstūros lengvai pritaikomos įvairiems receptams. Ji dalijasi vasariškų desertų su avietėmis idėjomis bei jų gaminimo subtilybėmis.

Minkšti avižiniai sausainiai su avietėmis

Avižos laikomos vienais vertingiausių grūdų, nes jose gausu žmogaus sveikatai svarbių vitaminų ir mineralų. V. Juodkazienė taip pat pastebi, kad avižos labai tinkamos ir daugelio jau pamėgtos ir konditerijoje, rašoma pranešime spaudai.

„Jau kuris laikas vyrauja požiūris, kad avižos nebėra skirtos tik košei. Šiandien iš jų kepama sveikuoliška duona ar blynai, gaminama granola, o avižiniai sausainiai tapę jau, tikriausiai, kiekvienos virtuvės klasika. Avižos puikiai dera ir su įvairiomis uogomis, tarp jų ir avietėmis. Toks derinys suteikia sotumą, aprūpina organizmą vertingomis maistinėmis medžiagomis ir, žinoma, sukuria išskirtinį vasarišką skonį“, – teigia maisto ekspertė.

Jums reikės:

· 100 g avižinių dribsnių
· 90 g viso grūdo kvietinių miltų
· 120 ml medaus
· 1 didelio kiaušinio (kambario temperatūros)
· 2 v. š. ištirpinto kokosų aliejaus
· 1 a. š. vanilės ekstrakto
· 1 ½ a. š. kepimo miltelių
· ½ a. š. malto cinamono
· Žiupsnelio druskos
· Didelės saujos šviežių aviečių

Paruošimas:

Dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus – avižas, miltus, druską, kepimo miltelius, cinamoną. Kitame dubenyje supilkite kokosų aliejų, vanilės ekstraktą, medų, įmuškite kiaušinį ir viską gerai išmaišykite. Šlapią masę pilkite į dubenį su sausa mase, viską gerai išmaišykite. Atsargiai į tešlą įmaišykite avietes. Tešlą dėkite į šaldytuvą 30 minučių.

Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi. Formuokite apvalios formos sausainius. Kepkite apie 15 minučių, iškepusius palikite trumpam atvėsti. Iš šio kiekio išeina apie 15 vnt. sausainių.

Šokoladiniai krepšeliai su avietėmis

Saldžios ir sultingos avietės, pasak maisto žinovės, puikiai dera ir su juoduoju šokoladu – toks duetas sukuria unikalų skonį.

„Rekomenduoju rinktis kuo aukštesnės kokybės juodąjį šokoladą, nes tai vienas pagrindinių šio deserto ingredientų. Geriausia rinktis juodąjį šokoladą, kurio sudėtyje yra bent 70 proc. kakavos. Recepte naudojamas kokosų pienas sušvelnins kartesnį šokolado skonį“, – pataria prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

Jums reikės:

· Puodelio šviežių aviečių
· Plytelės juodojo šokolado (kuriame yra bent 70 proc. kakavos)
· 1 v. š. kokosų aliejaus
· 1 v. š. kokosų pieno

Paruošimas:

Avietes nuplaukite ir nusausinkite. Pasiruoškite keturias neprilimpančios medžiagos keksiukų formeles ir į jas įtieskite popierines keksiukų formeles. Garų vonelėje ištirpinkite kokosų aliejų, dėkite susmulkintą šokoladą ir maišydami kaitinkite iki vientisos masės. Įmaišykite kokosų pieną ir nuimkite šokolado masę nuo kaitros. Paruoškite krepšelius – supilkite šokolado masę lygiomis dalimis į formeles. Tuomet dėkite avietes – po 2–3 avietes į masę ir po 4–5 vnt. ant viršaus. Krepšelius dėkite į šaldiklį vienai valandai, kad sustengtų.

Šaldytas aviečių skonio graikinis jogurtas

Daug baltymų, kalcio ir kitų žmogaus sveikatai vertingų medžiagų turintis graikinis jogurtas paskutiniuoju metu labai išpopuliarėjo. Pasak V. Juodkazienės, jis dažnai naudojamas ir konditerijoje dėl unikalios savo tekstūros.

„Graikinis jogurtas turi mažiau skysčio ir yra tirštesnis nei įprastas jogurtas, todėl jis itin mėgstamas konditerių siekiant išgauti šilkinę ir kreminę deserto tekstūrą. Sodraus skonio jogurtas puikiai dera su saldžiomis ir gaiviomis avietėmis. Be to, abu produktai tinkami vartoti ir juos atšaldžius, todėl ir šaldytu aviečių skonio graikiniu jogurtu galima mėgautis ištisus metus“, – teigia maisto žinovė.

Jums reikės:

· 1,5 puodelio šaldytų aviečių
· Puodelio graikinio jogurto (be skonių)
· 3 v. š. medaus
· ⅓ puodelio citrinos sulčių
· 2 v. š. smulkintos citrinos žievelės

Paruošimas:

Dubenyje sumaišykite jogurtą, uogas, citrinos žievelę, citrinų sultis ir medų. Elektrinio trintuvo pagalba sumaišykite ingredientus iki tolygios masės. Dubenį su mase dėkite į šaldiklį 6–8 valandoms. Kas 2 valandas masę vis pamaišykite, siekiant išvengti kristalizacijos proceso. Patiekite atskiruose indeliuose su šviežiomis uogomis.

]]>
gintarp1@gmail.com (Gintarė P.) Įvairenybės Sat, 08 Aug 2020 07:07:21 +0300
Šaltibarščiams nėra blogo oro ar taisyklių: tinka ir mineralinis vanduo, ir pienas http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/346159-saltibarsciams-nera-blogo-oro-ar-taisykli-tinka-ir-mineralinis-vanduo-ir-pienas http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/346159-saltibarsciams-nera-blogo-oro-ar-taisykli-tinka-ir-mineralinis-vanduo-ir-pienas Šaltibarščiams nėra blogo oro ar taisyklių: tinka ir mineralinis vanduo, ir pienas

Lietuvoje sudarinėjami šaltibarščių žemėlapiai ir kuriami netradiciniai receptai, pavyzdžiui, šaltibarščių ledų, jau nieko nestebina. Nors šaltibarščių sezonas visu smarkumu prasideda vos atšilus orams ir pasirodžius pirmiesiems šviežiems lietuviškiems agurkams, tačiau ši šaltsriubė – populiarus patiekalas visus metus, rodo prekybos tinklo „Maxima“ duomenys.

„Mūsų parduotuvėse šaltibarščiais prekiaujama visus metus. Net ir vėlyvaisiais rudens mėnesiais ar žiemą klientai neatsispiria šaltibarščiams ir perka jau paruoštus, taip taupydami laiką. Tiesa, spartus šaltibarščių pardavimų augimas prasideda nuo balandžio, o pats sėkmingiausias jiems – birželis. Pernai birželį klientai įsigijo beveik 20 tūkst. kilogramų šaltibarščių, arba dvigubai daugiau nei liepą“, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė.

Kiekviena šeima turi savo receptą

Pasak „Maximos“ maisto gamybos ekspertės Brigitos Baratinskaitės, Lietuvoje tikriausiai būtų galima suskaičiuoti šimtus įvairių šaltibarščių receptų variacijų – kiekviena šeima turi patį skaniausią savo receptą.

„Šaltibarščiams gaminti naudojamas ir paprastas, taip vadinamas, saldus pienas, ir grietinė, ir net mineralinis vanduo. Šaltibarščių skonis reguliuojamas su druska ir citrinos rūgštimi, actu. Galbūt tai ir yra šaltibarščių sėkmės paslaptis – jų receptą visi gali kurti pagal save. Senovėje mūsų protėviai į šaltibarščius dėdavo net silkės gabaliuką! O gardinimas grietine jau buvo laikomas prabanga“, – pastebi B. Baratinskaitė, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorė.

Pranešime spaudai dalijamasi moderniu šaltibarščių receptu su mineraliniu vandeniu ir šaltibarščių kokteiliu.

Burbuliuoti šaltibarščiai

Ingredientai:
2 nedideli virti burokėliai

3-4 trumpavaisiai agurkai
0,5 litro kefyro
1 stiklinė mineralinio vandens
2 kietai virti kiaušiniai
Svogūnų laiškai, krapai, citrinos sultys, druska – pagal skonį

Gaminimas:
Kol verda šviežios bulvės, kurių sezonas jau įsibėgėjo, sutarkuokite burokėlius, smulkiai supjaustykite agurkus, kietai virtus kiaušinius, svogūnų laiškus ir krapus. Viską suberkite į dube­nį, pabarstykite druska, įlašinkite citrinų sulčių ir išmaišykite. Kefyrą gerai išplakite su mineraliniu vandeniu ir užpilkite burokėlių mišinį.

Šaltibarščių kokteilis

Ingredientai:
Marinuoti burokėliai

3 trumpavaisiai agurkai
0,5 litro kefyro
Svogūnų laiškai, krapai, citrinos sultys, druska – pagal skonį

Gaminimas:
Burokėlius ir kefyrą dedame į trintuvą ir sutriname iki vientisos masės. Tirštumą reguliuojame pagal savo skonį. Jei reikia, įbarstome druskos, lašiname citrinos sulčių. Išpilstome į taures. Nuskutame agurkus, juos sutarkuojame smulkiomis juostelėmis. Beriame ant burokėlių ir kefyro masės viršaus, užbarstome smulkintų krapų ir svogūnų laiškų. Skanaus!

]]>
gintarp1@gmail.com (Gintarė P.) Įvairenybės Fri, 31 Jul 2020 14:57:19 +0300
„Sony“ pristato sisteminį fotoaparatą „Alpha 7S III” http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/346111-sony-pristato-sistemini-fotoaparata-alpha-7s-iii http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/346111-sony-pristato-sistemini-fotoaparata-alpha-7s-iii „Sony“ pristato sisteminį fotoaparatą „Alpha 7S III”

„Sony“ pristatė ilgai lauktą savo sisteminį viso kadro fotoaparatą „Alpha 7S III“ (modelis ILCE7SM3/B), kuriam pagal technines galimybes šiuo metu rinkoje neprilygsta joks kitas fotoaparatas ir kuris videografams bei fotografams gali padėti atverti naujus kūrybos horizontus.

Naujasis „Sony“ fotoaparatas „Alpha 7S III“ paremtas nauja sistemos architektūra, jame naudojamas naujas 35 mm viso kadro 12,1 mln. taškų raiškos atvirkštinio apšvietimo „Exmor R CMOS“ vaizdo jutiklis. Šiame jutiklyje panaudotas pažangių technologijų spektras lemia didelį jo jautrumą su itin mažu triukšmo lygiu, čia pirmą kartą panaudota židinio nuotolio fazinė autofokusavimo sistema. Tuo metu naujas vaizdo apdorojimo procesorius „BIONZ XR“ užtikrina iki 8 kartų didesnį duomenų apdorojimo pajėgumą, sumažina signalo vėlavimą, sutrumpina užrakto užlaikymą iki 3 kartų bei leidžia naudotis daugeliu kitų pažangių filmavimo ir fotografavimo funkcijų.

Šis fotoaparatas taip pat turi šviesiausią ir didžiausią 9,44 mln. taškų raiškos OLED elektroninį vaizdo ieškiklį. Fotoaparato nugarėlėje yra 3 colių įstrižainės 1,44 mln. taškų raiškos LCD ekranėlis, kuris pasisuka keliomis kryptimis ir leidžia matyti vaizdą filmuojant ar fotografuojant iš nestandartinės padėties. Tai taip pat pirmasis pasaulyje fotoaparatas su dvigubu „CFexpress Type A“ (palaikomos UHS-I ir UHS-II SDXC/SDHC kortelės) tipo atminties kortelių lizdu, kuris įgalina itin spartų duomenų perdavimą.

Su naujuoju „Alpha 7S III“ galima filmuoti 4K raiška iki 120 kadrų per sekundę sparta, 10 bitų spalvinio gylio ir 4:2:2 spalvų atrankos režimu. Šis fotoaparatas siūlo lankstesnes ir efektyvesnes galimybes dirbti su vaizdo medžiaga panaudojant „All-intra“ ir „MPEG-H HEVC/H.265“ glaudinimo formatus, taip pat palaiko 16 bitų RAW nesuglaudinto signalo perdavimą į išorinį įrašymo įrenginį per „HDMI Type-A“ jungtį.

„Alpha 7S III“ išsiskiria itin dideliu jautrumu šviesai – bazinė ISO reikšmė dabar sumažinta iki 80, o įprastų reikšmių diapazonas siekia 80-102400 (jis gali būti išplėstas iki 80-409600 filmavimui ir iki 40-409600 fotografavimui) su mažesniu triukšmo lygiu prie bet kokios reikšmės. Tai padeda išgauti tikslesnes augmenijos, žmogaus odos ir kitų objektų spalvas be papildomų šviesos šaltinių.

„Alpha 7S III“ yra pirmasis „Sony“ sisteminis fotoaparatas, kuriame naudojama hibridinė fazės ir kontrasto nustatymu paremta autofokusavimo sistema. Tai leidžia sekti ir išlaikyti fokusą ant objektų, judančių plačioje erdvėje, su itin didele sparta, tikslumu ir nuoseklumu net ir tais atvejais, kai pasirenkamas mažas ryškumo gylis.

Aktyviai judančių objektams fiksuoti praverčia „Real-time Tracking“ ir „Real-time Eye AF“ funkcijos, padedančios lengviau išlaikyti norimą objektą fokuse. „Real-time Eye AF“ veiksena yra apie 30 proc. pagerėjusi, palyginti su ankstesne sistema, ši funkcija inicijuojama automatiškai, kai fotoaparatas aptinka akis. Atsižvelgiant į naudotojų pageidavimus, fotoaparatas turi kelias naujas fokusavimo funkcijas filmavimui, kurios operatoriams suteikia daugiau lankstumo. Tarp jų – 7 greičių „AF Transition Speed“ ir penkių jautrumo lygių „AF Subject Shift Sensitivity“ funkcijos.

„Alpha 7S III“ yra pirmasis serijos fotoaparatas, turintis „Active Mode“ režimą panaudojat 5 ašių integruotą optinę vaizdo stabilizavimo sistemą, skirtą naudoti filmuojant itin sudėtingose situacijose, kai fotoaparatas laikomas rankoje.

Kai fotoaparatas naudojamas fotografuoti, čia praverčia hibridinė autofokusavimo sistema pagal 759 taškus, o dėl didelio jautrumo šviesai autofokusavimo sistema puikiai veikia ir silpno apšvietimo sąlygomis. Su šiuo fotoaparatu galima fotografuoti iki 10 kadrų per sekundę sparta ir padaryti daugiau kaip 1 tūkst. RAW formato kadrų.
Pirmą kartą „Sony“ fotoaparate panaudotas naujas failų formatas HEIF (angl. High Efficiency Image File Format), kuris leidžia išlaikyti vaizdo kokybę ir išnaudoti pažangią duomenų suglaudinimo technologiją.

„Sony“ fotoaparato „Alpha 7S III“ korpusas išsiskiria pagerintomis ergonominėmis ypatybėmis ir turi patogesnę rankeną, iš jo korpuso patogiau pašalinti dulkes, jis yra atsparus purvui ir drėgmei. Fotoaparato korpusas taip pat sukurtas taip, kad veiksmingiau išsklaidytų kaitrą, kurią gali lemti ilgai trunkantis filmavimas 4K raiška. Be to, pirmą kartą šios serijos fotoaparate integruota USB jungtis, kuri palaiko energijos tiekimą iš išorinio šaltinio ir leidžia taupyti fotoaparato bateriją.

„Alpha 7S III“ aprūpintas įvairių sąsajų galimybėmis – jis palaiko belaidį 5 GHz/2,4 GHz LAN duomenų perdavimą ir, ryšio kokybei užtikrinti, naudoja kelias integruotas antenas. Fotoaparatą per USB jungtį susiejus su 5G ryšio standartą palaikančiu telefonu (pavyzdžiui, „Sony Xperia 1 II“) taip pat galima pasinaudoti sparčiu duomenų perkėlimu.

Naujasis „Sony“ fotoaparatas „Alpha 7S III“ prekyboje pasirodys nuo 2020 m. rugsėjo, jo kaina sieks apie 4,2 tūkst. eurų.

]]>
lena.pismenikova@gmail.com (Elena R.) Įvairenybės Thu, 30 Jul 2020 18:13:33 +0300
Išbandykite naują patiekalą: klafutis su persikais ir avietėmis http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/345875-isbandykite-nauja-patiekala-klafutis-su-persikais-ir-avietemis http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/345875-isbandykite-nauja-patiekala-klafutis-su-persikais-ir-avietemis Išbandykite naują patiekalą: klafutis su persikais ir avietėmis

Manote, kad visi prancūziški patiekalai yra sunkiai paruošiami, o jų gamybai Lietuvoje nerasite reikiamų ingredientų? Populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad Prancūzijoje galima rasti tikram virtuvės šefui ir pradedančiajam tiksiančių patiekalų. Tinklaraštininkė dalijasi visiems prancūziškos virtuvės gerbėjams įveikiamų, skanių ir maistingų patiekalų receptais.

Keptas Kamamberto sūris

Jums reikės:

1 Kamamberto sūrio medinėje pakuotėje
1 prancūziško batono
1 skiltelės česnako
2 v. š. baltojo sauso vyno
Skysto medaus
Šviežių rozmarinų
Šviežių čiobrelių
Druskos, pipirų

Paruošimas:

Išimkite sūrį iš medinės dėžutės, išpakuokite iš plastikinės pakuotės ir grąžinkite į medinę dėžutę. Sūrio viršų įpjaukite įstrižai. Ant viršaus užpilkite vyno, užberkite tarkuoto česnako, čiobrelių, rozmarinų ir lengvai įtrinkite. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Patiekiat pagardinkite druska, pipirais ir apšlakstykite medumi. Karštą sūrį tepkite ant prancūziško batono riekelių.

Vieno puodo vištienos ir daržovių troškinys baltojo vyno padaže

Jums reikės:

4 vištienos šlaunelių
4 vištienos blauzdelių
100 g šaltai rūkytos šoninės kubelių
10–15 mažų bulvyčių
10–15 mažų morkyčių
1 svogūno
4 skiltelių česnako
250 g rudųjų pievagrybių
250 ml vištienos sultinio
500 ml baltojo sauso vyno
2 v. š. sviesto arba alyvuogių aliejaus
2 v. š. miltų
2 v. š. dižono garstyčių
2 v. š. medaus
2 lauro lapų
Kelių šakelių šviežio čiobrelio
Druskos, pipirų

Paruošimas:

Į keptuvę berkite šoninę, apskrudinkite ir atidėkite. Druska ir pipirais pagardintas vištienos šlauneles ir blauzdeles dėkite į gerai įkaitintą keptuvę, su nuo šoninės likusiais riebalais, odele žemyn ir paskrudinkite 5 minutes. Keptuvėje ar puode įkaitinkite sviestą, dėkite kubeliais supjaustytą svogūną ir apkepkite kelias minutes. Vėliau sudėkite perpus perpjautus ruduosius pievagrybius, morkas ir maišydami kepkite apie 5 minutes. Įtarkuokite česnaką ir kepkite dar minutę. Apkeptas daržoves atidėkite. Puode įkaitinkite sviestą, suberkite miltus, po truputį pilkite vyną ir lengvai pamaišykite. Supilkite sultinį, dėkite garstyčias ir medų. Viską maišykite, kol padažas užvirs ir bus be gumulėlių. Į puodą taip pat dėkite lauro lapus, čiobrelius ir bulves. Grąžinkite kepintas daržoves, šoninę ir vištieną. Vištieną dėkite ant viršaus odele aukštyn. Puodą uždenkite dangčiu arba folija ir dėkite į 180 laipsnių orkaitę. Kepkite 1,5 valandos.

Klafutis su persikais ir avietėmis

Jums reikės:

3 persikų
1 citrinos
150 g aviečių
4 kiaušinių
1 stiklinės pieno
1/2 stiklinės grietinėlės
1/2 stiklinės cukraus
3/4 stiklinės kvietinių miltų
2 a. š. sviesto
1 a. š. vanilės ekstrakto
Žiupsnelio druskos
Cukraus pudros

Paruošimas:

Kepimo formą ištepkite sviestu. Persikus supjaustykite skiltelėmis ir suberkite į dubenį kartu su avietėmis, išspaustomis citrinos sultimis ir įtarkuokite šiek tiek jos žievelių. Viską gerai išmaišykite. Į elektrinį trintuvą sudėkite kiaušinius, pieną, grietinėlę, cukrų, miltus, vanilę, druską ir viską išplakite iki vientisos masės. Į kepimo formą sudėkite vaisius, užpilkite tešla. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 40 minučių. Patiekiant pabarstykite cukraus pudra.

]]>
gintarp1@gmail.com (Gintarė P.) Įvairenybės Sun, 26 Jul 2020 14:55:50 +0300
Patikrinti maršrutai kelionėms su vaikais Lietuvoje: pradėkite nuo Lazdijų krašto http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/345730-patikrinti-marsrutai-kelionems-su-vaikais-lietuvoje-pradekite-nuo-lazdij-krasto http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/345730-patikrinti-marsrutai-kelionems-su-vaikais-lietuvoje-pradekite-nuo-lazdij-krasto Patikrinti maršrutai kelionėms su vaikais Lietuvoje: pradėkite nuo Lazdijų krašto

Dėl pandemijos vis dar apriboto atostogų krypčių pasirinkimo, dauguma lietuvių kol kas renkasi trumpesnes atostogas neišvykstant iš šalies. Pasiūlymų nuo ramaus poilsio prie ežerų iki įdomių maršrutų ekstremaliems keliautojams pasipylė nemažai, tačiau jaunoms šeimoms visgi tenka pasukti galvą, kaip sudominti ir užimti mažuosius atostogautojus. Joms į pagalbą stojo su ta pačia problema susidūrę ir šeimoms skirtą kelionių Lietuvoje projektą pristatę tėvai.

Dauguma mažus vaikus auginančių tėvų sutiktų, kad atostogų ar net savaitgalinių išvykų planavimas yra nemažas iššūkis. Pasirinkimai pasimėgauti Lietuvos gamta ar pramogomis su mažaisiais keliautojais – skurdūs arba reikalaujantys išradingumo. O planuojant kelionę patiems, reikia nemažai laiko ir pastangų suderinti visų norus, strategiškai suplanuoti laiką ir išsirinkti įdomiausias kryptis bei veiklas.

Šios priežastys įkvėpė naujo projekto Lietuvoje „Nuotykių Pasas“ atsiradimą. Jį sugalvoję jauni tėvai patys dažnai planuodami atostogas suprato, jog nėra vieninteliai, kelionių metu susiduriantys su vaikų nuoboduliu ar niurzgėjimu.

„Kaip ir daugelio kitų, šiemet mūsų mintys sukosi apie kelionių maršrutus gimtojoje Lietuvoje. Tačiau planavimą gerokai apsunkinti gali klausimas, kaip užtikrinti gerus įspūdžius ir mažiesiems. Visgi, kadangi patys esame aktyvūs keliautojai ir turime naudingos patirties, nusprendėme ja pasidalinti ir paskatinti jaunas šeimas atrasti keliavimo džiaugsmą su vaikais“, - teigia vienas iš projekto iniciatorių Marius Kirilka.

M. Kirilka svarsto, kad matyti, kaip mažieji su nekantrumu šoka iš mašinos ir bėga prie įdomaus objekto, yra kone didžiausias visos išvykos malonumas. O tokių vietovių ir objektų yra išties daug.

„Pavyzdžiui, pirmajam nuotykiui po Lietuvą siūlome patyrinėti Lazdijų kraštą, garsėjantį dzūkišku svetingumu ir „gelažinėmis“ varlėmis. Čia verta apeiti pažintinį taką ir piliakalnį, pasidairyti iš „susisukusių“ apžvalgos bokštų, paieškoti čia buvusios jūros koralų akmenų muziejuje“, - vardija iniciatyvos autorius.

Nuotykių rinkinį įsigiję „Nuotykių paso“ savininkai galės tiesiog išsirinkti datą ir traukti į kelionę. Atsižvelgiant į šeimos poreikius ir norą, intensyvesnis nuotykis gali tilpti į vieną dieną, tačiau norintiems neskubėti ir pasimėgauti kiekviena akimirka – veiklos užteks ir visam savaitgaliui. O dėl papildomų žaidimą primenančių priedų, pasak projekto autorių, vaikai kelione domisi ir į ją įsitraukia dar aktyviau.

„Keliautojai gaus specialius nuotykių žemėlapius su lankytinais objektais, spalvingas korteles su įdomia informacija apie juos ir lipdukus, skirtus įklijuoti į nuotykių pasą po įveikto iššūkio. Kuo daugiau aplankytų vietų – tuo margesnis šis pasas. Patys įsitikinome ir pažadame, kad vaikai juo labai didžiuojasi ir laukia kitų kelionių“, - tikina M. Kirilka.

Aplankius kiekvieną maršrutą, nuotaikai kelionės namo metu pakelti skirta speciali viktorina, kuri padės užtvirtinti įspūdžius.

Kelionių šeimoms projektas „Nuotykių Pasas“ skirtas paskatinti lietuvius išnaudoti naujas galimybes, palaikyti vietinį turizmo sektorių ir pasimėgauti kokybišku laiku su brangiausiais žmonėmis. Daugiau apie iniciatyvą: www.nuotykiupasas.lt.

]]>
lena.pismenikova@gmail.com (Elena R.) Įvairenybės Thu, 23 Jul 2020 11:47:12 +0300
Atostogų objektyve – miestas, gamta ir maistas: kaip nuotraukomis užkariauti simpatijas http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/345472-atostog-objektyve-miestas-gamta-ir-maistas-kaip-nuotraukomis-uzkariauti-simpatijas http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/345472-atostog-objektyve-miestas-gamta-ir-maistas-kaip-nuotraukomis-uzkariauti-simpatijas Atostogų objektyve – miestas, gamta ir maistas: kaip nuotraukomis užkariauti simpatijas

Taisyklė, jog visų skoniai – skirtingi, gali būti puikiai pritaikoma ir lietuviškoms vasaros atostogoms: juk idealų poilsį kiekvienas įsivaizduoja nevienodai. Ir nors atskiros vizijos yra unikalios, ilsėtis Lietuvoje negalėtume be vienos iš sudedamųjų – miesto, gamtos ar maisto. Neretai šie svarbūs poilsio komponentai, patekę į atostogų planą, atsiduria ir išmaniųjų telefonų kamerų objektyvuose. Todėl keletas patarimų, kaip sukurti idealų miesto, gamtos ar maisto kadrą, gali padėti susilaukti daugiau simpatijų internete, o kartu ir užkoduoti skirtingas emocijas pačiose nuotraukose.

Mieste – dėmesys detalėms

Norint pailsėti, pabėgti iš miestų nėra būtina: jie turtingi įspūdžiais, renginiais, neatrastomis vietomis ir, svarbiausia, istorijomis. Tai gyva, nuolat besikeičianti ir dinamiška aplinka, kurioje tobulas kadras pavyks susitelkiant ne į bendrą vaizdą, o į detales. Ir, žinoma, nepamirštant esminių fotografijos taisyklių.

Pirmiausia, fotografuojant pastatus, patartina fiksuoti jų atskirus elementus. Architektūros ypatumus puikiai atskleidžia unikalios detalės, kurias pastebi nedaugelis. Todėl, nukreipus išmaniojo objektyvą į pastatus, pravartu rasti naują jų fotografavimo kampą ar atskirą elementą – taip atsiskleis naujos perspektyvos. Pavyzdžiui, išmaniuoju fiksuojant iš apačios į viršų, objektas atrodys masyviai, didingai, nekasdieniškai. Todėl ne veltui sakoma, jog pati geriausia pozicija fotografui mieste yra kūdikio. Pasaulis iš šios kampo – visiškai kitoks.

Kitas svarbus elementas – kompozicija. Pirmoji jos taisyklė vadinama „Dviejų trečdalių“ – kadrą patariama dalinti ne lygiai per pusę, o jį sudaryti iš poros trečiųjų dangaus ir vienos dalies, skirtos fotografuojamam objektui: pastatui, žmogui, gatvei.

Antrajai taisyklei ypač naudingas išmaniajame įrenginyje esantis tinklelis. Ši funkcija kadrą dalina į devynias lygias dalis, todėl fotografuojamas objektas turėtų būti ne centre, bet kuriame nors šone – ten, kur linijos susikerta. Į šią vietą natūraliai krypsta žiūrovo akis, o tinkamai apgalvota kompozicija užtikrina, jog nuotrauka atrodys įdomesnė, unikali bei traukianti dėmesį.

Gamtoje svarbiausia šviesa

Atostogoms pabėgus iš miesto, gamtos didybė taip pat geriausiai matoma prisispaudus kuo arčiau žemės, todėl natūralų grožį verta fotografuoti žemesniu kampu. Taip žiūrovo akis savaime kils į viršų, giliau įsižiūrėdama į kadro visumą.

Be to, žemesnė fotografavimo pozicija leidžia nuotraukoje sutalpinti kuo daugiau elementų, ji yra vizualesnė, o pirmame plane esantys objektai išryškėja antrajame plane palikdami nefokusuotą vaizdą, kuris sukuria įspūdingą foną. Norint dar didesnio įspūdžio, reiktų apgalvoti horizonto liniją. Pastaroji neturėtų būti kreiva, antraip fotografuojamas objektas atrodys keistai pasviręs.

Visgi retai prie jūros ar ežero išsiruošiama be draugų kompanijos, todėl fotografuojant jų portretus, reiktų vengti tai daryti prieš saulę. Šis patarimas yra fotografijos klasika, kurios nepaisant, kadre – ašarojančios akys, susiraukę veidai ir dirbtinės spalvos. Todėl geriausia sulaukti saulės laidos ar tekėjimo – toks apšvietimas tiesiog idealus tobulai nuotraukai.

Kaip ir šviesa po ką tik nulijusio lietaus: tuomet gamtoje spalvos visiškai kitokios – ryškios, gyvos, o augalus dengia lašai, kurie, pasitelkus išmaniojo kameros makro režimą, nuotraukoje atrodys tiesiog nepriekaištingai. Kadrą, kartu, ypač praturtins ir emocijos: tiek išvykas gamtoje, tiek atostogas mieste lydinčios šypsenos, juokas, meilė, atradimų džiaugsmas.

„Jausmai nuotraukoms suteikia žavesio, o natūrali jų išraiška kuria istorijas. Todėl unikalius pasakojimus lydinčios emocijos ir yra šiųmetinio „Huawei“ organizuojamo tarptautinio mobiliosios fotografijos konkurso „Next Image“ dėmesio centre. Jau ne vienerius metus renginys privilioja tūkstančius fotografijos mėgėjų ir profesionalų iš viso pasaulio, o šįkart jame dalyvaujančių lietuvių laukia naujovė – galimybė varžytis tarpusavyje dėl atskiro prizo – išmaniojo telefono „Huawei P40 Pro“, – kuris tiesiog sutvertas tobuliems atostogų Lietuvoje kadrams. Iš viso konkursui pateikta jau daugiau nei 400 lietuvių padarytų kadrų, o tarp jų galite būti ir jūs“, – teigia „Huawei“ komunikacijos vadovė Baltijos šalyse Justė Karpavičiūtė.

Ji detalizuoja, kad konkurse dalyvaujantys lietuviai aktyviausiai nuotraukas siunčia rubrikai „Sveikas, Gyvenime!“ (Hello, Life!) – iš viso jau sulaukta daugiau 160 paraiškų. Antroje vietoje rikiuojasi rubrika „Artimi toliai“ (Near Far) su beveik 120 paraiškų, trečioje – rubrika „Labos nakties“ (Good Night) su daugiau nei 80 atsiųstų nuotraukų.

Maisto kadrams – daugiau skirtingų kampų

Emocijomis turtingas ir maisto ragavimas, tačiau jo fotografavimas neretai tampa tikru iššūkiu. Dėl šios priežasties dėmesį derėtų atkreipti į keletą dalykų. Visų pirma, rekomenduojama iš meniu užsisakyti kuo spalvingesnį, išties išskirtinį maistą arba apsilankyti vietoje, garsėjančioje kulinariniais šedevrais. Taip didžioji darbo dalis jau bus padaryta, nes fotogeniškas patiekalas pareikalaus tik keleto skirtingų rakursų ir netruks nudžiuginti rezultatu. Todėl nevienodi fotografavimo kampai yra tiesiog būtini. Lėkštė iš viršaus gali atrodyti nuobodoka, bet pasukus išmanųjį netikėtais kampais, nustebins ir naujos perspektyvos.

Kitas svarbus aspektas – kuo mažesnis filtrų naudojimas. Pastarieji gali pasiteisinti mieste ar gamtoje, tačiau maistui pakanka minimalios nuotraukų korekcijos programėlėmis. Rezultatas bus akivaizdus: išryškinus detales, sutvarkius apšvietimą ar kontrastą, atsiskleidžia visas kadro ir kulinarijos natūralumas, kurį filtrai geba sugadinti. Tik tokiam kadrui niekaip nepakenks ir valgančiųjų emocijos. Įspūdžiai, lydintys maisto ragavimą – tiesus kelias ir ant „Huawei“ konkurso finalininkų pakylos.

„Dalyvaudami minėtame fotografijos konkurse lietuviai gali pretenduoti ir į tarptautinius laureatus – bendrą „Next Image“ prizinį fondą sudaro net 40 tūkst. eurų. Dalyviai „Huawei“ telefonais įamžintas nuotraukas kviečiami siųsti iki liepos pabaigos, atrinkti finalininkai bus paskelbti rugpjūčio 15-ąją, o rugsėjo viduryje paaiškės laureatai“, – priduria J. Karpavičiūtė.

Daugiau informacijos apie konkursą: https://gallery.consumer.huawei.com/2020/index.html

]]>
lena.pismenikova@gmail.com (Elena R.) Įvairenybės Mon, 20 Jul 2020 08:01:24 +0300
Praktiniai floristės patarimai: kuriame šventinę puokštę http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/345444-praktiniai-floristes-patarimai-kuriame-sventin-puokst http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/345444-praktiniai-floristes-patarimai-kuriame-sventin-puokst Praktiniai floristės patarimai: kuriame šventinę puokštę

„Vasara mums dovanoja pilnas pievas nuostabių žiedų, akį džiugina gėlynų grožis ir pačių įvairiausių augalų gausa. Tai metas, kada galime atskleisti kūrybiškumą ir išmokti susikomponuoti puikiai estetiškai atrodančias puokštes. Iš praktikos esu pastebėjusi, jog daugeliui tai nemenkas iššūkis, ypač jei norima panaudoti daug gėlių. Dažniausiai jos puokštėje būna perspaustos, skirtingų aukščių, nėra darnos. Tam, kad šventinė puokštė atrodytų estetiškai ir tarsi iš salono, siūlau išmokti ją susikomponuoti spiraliniu būdu“, - kviečia Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro floristikos profesijos mokytoja Evelina Grėbliauskė.

Kuriame karkasą

Pradėti kurti dekoratyvinio stiliaus puokštę spiralinio komponavimo būdu reiktų nuo karkaso pasigaminimo, rašoma pranešime spaudai. Būtent jis yra tikras puokštės kūrimo pagalbininkas. Geriausia karkasui naudoti minkštos vielos tinklelį, kad jį būtų paprasta ir lengva maigyti. Karkasą reiktų susikurti apvalios formos, o aštrias likusias jo vietas užlenkti į vidų. Po to prie karkaso reiktų prisitvirtinti kojeles. Jų kiekis priklauso nuo kuriamos puokštės dydžio. Beje, jau sukurtoje puokštėje karkaso nesimatys, nes jis bus uždengtas augalais.

Komponavimas

Pasigaminus karkasą su kojelėmis jau galima pradėti komponuoti gėles. Komponuojant spiraliniu būdu yra viena svarbiausia taisyklė – gėlių kotų negalima kryžiuoti. Visi kotai dedasi įstrižai viena kryptimi. Gėles į karkasą reiktų dėti nuo pačio centro. Per tinklo ertmes kišame kotus ir „žaidžiame“ su gėlių aukščiais. Taip pat rekomenduojama nuo gėlių nuimti nereikalingus lapus, kurie leis lengviau ir gražiau komponuoti bei žiedams ilgiau žydėti.

Anot floristės, svarbiausia – estetika. Ties ta vieta, kur puokštė laikoma ir žemiau, niekada neturi likti jokio lapo. Beje, vienas sunkiausių darbų kuriant didelę puokštę – kotų trumpinimas. Kiekvienas kotelis turėtų pjautis su peiliuku įstrižai, tačiau pradedantiesiems puikiai tiks ir aštrus sekatorius. Puokštės kotus reiktų suvienodinti taip, kad pastačius ji stovėtų.

Floristė Evelina teigia, jog tokią puokštę galėtų išmokti pasidaryti kiekvienas ir vaizdo pamokoje praktiškai demonstruoja visą kūrimo eigą. Puokštės kūrimui buvo naudotas dekoratyvinis česnakas, leukonijos, aguonos, darželinė blizgė, gvazdikai, eustomos, raganės, papartis, astrancijos.

]]>
gintarp1@gmail.com (Gintarė P.) Įvairenybės Sat, 18 Jul 2020 09:50:50 +0300
Ką daryti, kai nėra kur įkrauti telefono? http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/345294-ka-daryti-kai-nera-kur-ikrauti-telefono http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/345294-ka-daryti-kai-nera-kur-ikrauti-telefono Ką daryti, kai nėra kur įkrauti telefono?

„Telefonų gamintojai vis didesnį dėmesį skiria telefonų baterijoms, kad įrenginių funkcijomis vartotojai be jokių rūpesčių galėtų mėgautis kiek įmanoma ilgiau. Pasirodo, baterijos veikimo laiką galima dar labiau prailginti, tačiau turime prisiminti keletą svarbių žingsnių – reikės sumažinti ekrano šviesumą ir išjungti garsinius pranešimus, aktyvuoti skrydžio režimą ir jokiu būdu nepalikti telefono vasariškos saulės atokaitoje“, – pasakoja Alytaus „Bitės“ salone dirbantis „Bitės Profas“ Andrius Archangelskis ir dalinasi patarimais, kaip prailginti telefono baterijos veikimą.

1. Sumažinkite ekrano ryškumą

Didžiąją išmaniųjų telefonų korpusų dalį sudarantis ekranas reikšmingai prisideda prie energijos naudojimo. Todėl norint prailginti baterijos veikimą, verta pradėti nuo paprasto žingsnio – ekrano ryškumo sumažinimo.

„Ryški šviesa kokybiškam vaizdui tikrai nėra būtina tais atvejais, jei nesate natūralios šviesos kupinoje aplinkoje, pavyzdžiui, saulės nutviekstame paplūdimyje. Įprastomis sąlygomis ekranas puikiai matomas ir prie mažesnio šviesos intensyvumo. Todėl pastebėję, kad telefono baterija išsikrauna ir neturėdami galimybės keisti telefono nustatymų, tiesiog sumažinkite ekrano ryškumą – tas kiek sumažins ir energijos eikvojimą“, – pataria A. Archangelskis.

Operacinės sistemos „Android“ telefonuose tai padaryti galėsite pirštu perbraukę nuo ekrano viršaus į apačią ir atsivėrusiame greitajame meniu šviesos intensyvumo slinkiklį pastūmę kiek įmanoma kairiau. Naujausios „iOS“ operacinės sistemos telefonuose norėdami atidaryti šį meniu, pirštu iš dešiniojo viršutinio ekrano kampo taip pat braukite žemyn. Skirtumas tik tas, kad čia saulės ikona pažymėtas slinkiklis judinamas aukštyn arba žemyn.

„Baterijos energiją taip pat stipriai eikvoja funkcijų perkrautas pagrindinis telefono ekranas. Todėl turėdami galimybę judančius ar itin spalvingus ekrano paveikslėlius keiskite statiškais ir paprastesniais, o jei jūsų įrenginys turi OLED technologijos ekraną, programose naudokite tamsiąsias temas. Pastarosios padeda ženkliai sutaupyti baterijos energijos. Štai, pavyzdžiui, naudojant tamsiąją vaizdo įrašų platformos „YouTube“ aplinką, esant 100 proc. ekrano ryškumui, sutaupoma net 60 proc. baterijos energijos, nei standartinėje aplinkoje“, – pasakoja A. Archangelskis.

Taip pat naudinga ištrinti perteklinius ekrano puslapius, „Android“ operacinėje sistemoje išjungti nenaudojamus ekrano valdiklius. Taip baterijos veikimą ženkliai prailginsite, prideda ekspertas.

2. Telefoną nutildykite

Prie baterijos energijos tausojimo prisideda ne tik tinkami ekrano, bet ir telefono garso nustatymai – garsumo ir vibracijos intensyvumo lygis.

„Apie atėjusius pranešimus įspėjantys garsai skleidžiami telefono viduje esančių prietaisų, kuriems aktyvuoti reikalinga baterijos energija. Todėl norint ją taupyti, verta sumažinti garsumo ir vibracijos intensyvumo lygį. „Android“ telefonuose šiuos parametrus reguliuoti galėsite nuėję į „Nustatymus“ (angl. Settings) ir pasirinkę skiltį „Garsas ir vibracija“ (angl. Sound and vibration). „iOS“ telefonų nustatymuose ši skiltis vadinama „Sounds & Haptics”, – pasakoja „Bitės Profas“.

Norintys žengti žingsnį toliau, gali sumažinti ne tik pranešimų garso intensyvumą, bet ir pačių pranešimų kiekį. Tiek „iOS“, tiek „Android“ telefonų nustatymų skiltyje „Notifications“ (liet. Pranešimai) galima pasirinkti, kokių programėlių ir kokius pranešimus norite gauti. Siekiant taupyti baterijos energiją, verta išjungti visų ne pirmos būtinybės pranešimų gavimą.

„Visus pranešimus automatiškai galite išjungti ir telefone tiesiog aktyvuodami skrydžio režimą, tačiau tokiu atveju apskritai negausite nei žinučių, nei skambučių, negalėsite prisijungti prie interneto ir tiesiog būsite nepasiekiami. Funkciją aktyvuoti galite telefono greituosiuose meniu nuspaudę lėktuvo ikonėlę“, – pasakoja A. Archangelskis.

3. Aktyvuokite baterijos taupymo režimą

Jei nenorite klaidžioti telefono nustatymuose , būtinąsias parametrų konfigūracijas energijos taupymui gali už jus atlikti ir pats telefonas. Aktyvavus baterijos taupymo režimą (angl. Power Saving Mode), bus automatiškai sumažintas ekrano ryškumo lygis, procesoriaus veikimo greitis, bus paliktos veikti tik pagrindinės telefono programėlės.

„Operacinės sistemos „Android“ telefonuose energijos taupymo būsena įjungiama „Nustatymuose“ (angl. Settings) pasirinkus skiltį „Baterija“ (angl. Battery) ir parinktį „Powe Saving Mode“. „iOS“ vartotojai šią funkciją ras nukeliavę į „Settings“, po to – „Battery“ ir aktyvavę parinktį „Low Power Mode“, – pasakoja A. Archangelskis.

Abiejų operacinių sistemų modeliuose aiškiai matysite, kad funkcija aktyvuota. Štai, „iOS“ telefonuose baterijos ikonėlę dešiniajame viršutiniame kampe taps nebe žalia, bet geltona. O „Android“ telefonuose, priklausomai nuo to, kokį funkcijos intensyvumą pasirinksite, galite pastebėti ir dar didesnius skirtumus – matysite juodą ekrano foną ir tik kelias veikiančias programėles, dažnu atveju negausite ir programėlių pranešimų (angl. Notifications). Žinoma, funkciją išjungus, viskas grįš į savas vėžes.

4. Pasitelkite išorines baterijas

Žinant, kad telefono ilgesnį laiką įkrauti negalėsite, pravartu su savimi turėti papildomas išorines baterijas. Jos puikiai pasitarnauja iškylaujant gamtoje ar tiesiog ilgos ir susitikimų kupinos darbo dienos metu, kai telefono įkrauti tiesiog nespėjate.

„Renkantis išorinę bateriją svarbiausia atkreipti dėmesį į jos talpą, kuri matuojama miliamperais per valandą (mAh). Kuo didesnė išorinės baterijos talpa, tuo daugiau įkrovimų arba įrenginių produktas gali palaikyti. Štai, pavyzdžiui, 2500 mAh talpos baterija telefoną galės įkrauti mažiau kartų nei gerokai didesnė 10 000 mAh talpos baterija“, – aiškina A. Archangelskis.

Be to, nuo išorinės baterijos talpos priklauso ir baterijos dydis – kuo ji talpesnė, tuo fiziškai didesnė ir sunkesnė, rašoma pranešime spaudai. Todėl renkantis sau tinkančią, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokiomis aplinkybėmis baterija bus naudojama dažniausiai ir ar jos dydis nesukels papildomų nepatogumų.

5. Neperkaitinkite telefono saulėje

Vasarą kyla pavojus telefonus perkaitinti saulėje ir taip sumažinti baterijų energijos kiekį ar netgi visiems laikams jas sugadinti. Karštis yra vienas didžiausių telefonų baterijų „priešų“, mat jos pritaikytos optimaliai veikti 20 laipsnių ar truputį žemesnėje temperatūroje. Tad jei baterija veikia prie 30 laipsnių karščio, jos gyvavimo laikas sutrumpėja 20 proc., o prie 40 laipsnių – daugiau nei perpus.

Norint baterijas apsaugoti nuo perkaitimo, verta atidžiau stebėti išmaniųjų įrenginių veikimą. Jei matote, kad jis ima šiek tiek strigti, sulėtėja ar jaučiate, kad rankoje kaista, nedelsiant šį išjunkite – taip leisite telefonui greičiau atvėsti.

„Vasarą telefoną laikykite vėsesnėse vietose, pavyzdžiui, ne kelnių kišenėje, bet kuprinėje ar rankinėje, ne ant automobilio panelės, bet tam skirtuose dėkluose. Taip sumažinsite šansus, kad telefonas netikėtai perkais. Vis tik ekstremaliai elgtis ir telefoną vėsinti, pavyzdžiui, šaldytuve, nereikėtų. Kaip žiemą, taip ir vasarą, išmanieji telefonai ir planšetiniai kompiuteriai labai bijo staigaus temperatūrų pokyčio. Taip pat iškyla grėsmė, kad laikant šaldytuve į telefoną pateks drėgmė ir jį sugadins“, – pataria A. Archangelskis.

Vis tik norintys pabandyti bet kokiomis priemonėmis atvėsinti telefoną, gali įjungti jau minėtą „skrydžio režimą“. Taip mažiau apkraunamas telefonas atvės greičiau. Žinoma, nebegalėsite naudotis ryšio paslaugomis, tačiau, pavyzdžiui, „Android“ telefonuose galėsite toliau žiūrėti įrenginiuose esančius vaizdo įrašus, klausytis muzikos ar fotografuoti.

6. Venkite trečiųjų šalių programėlių

Vartotojus dažnai vilioja įvairios trečiųjų šalių programėlės, žadančios prailginti baterijos veikimą – jų jokiu būdu nesisiųskite, įspėja „Bitės Profas“.

„Čia galimi du scenarijai – pirmasis, kai programėlė tik sukurs energijos taupymo iliuziją, tačiau praktinės naudos neduos. Žinoma, ji gali automatiškai aktyvuoti energijos taupymo režimus ar deaktyvuoti energiją eikvojančias funkcijas, tačiau tą nesudėtingai galite padaryti patys neeikvodami energijos programėlių valdymui“, – sako A. Archangelskis.

Antrasis scenarijus gerokai pavojingesnis, prideda ekspertas: tokiose trečiųjų šalių programėlėse gali slėptis virusai, galintys pakenkti telefono programinei įrangai ir sukelti rizikų jūsų duomenų saugumui, mat dažnai tokios programėlės reikalauja suteikti prieigą prie daug ir svarbių telefono funkcijų.

„Norėdami taupyti baterijos energiją, ne siųskitės naujas, bet verčiau dirbkite jau su turimomis programėlėmis – išjunkite jų pranešimų gavimą, automatinį atnaujinimą, automatinę vietos nustatymo funkciją, kad jums nematant ir programėlių nenaudojant, nebūtų eikvojama baterijos energija“, – pataria „Bitės Profas“.

]]>
gintarp1@gmail.com (Gintarė P.) Įvairenybės Wed, 15 Jul 2020 12:35:16 +0300
Pasitraukti iš socialinių tinklų – nelengva: kaip ištrinti „Facebook“, „TikTok“ ir kitas paskyras http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/345063-pasitraukti-is-socialini-tinkl-nelengva-kaip-istrinti-facebook-tiktok-ir-kitas-paskyras http://l24.lt/lt/ivairenybes/item/345063-pasitraukti-is-socialini-tinkl-nelengva-kaip-istrinti-facebook-tiktok-ir-kitas-paskyras Pasitraukti iš socialinių tinklų – nelengva: kaip ištrinti „Facebook“, „TikTok“ ir kitas paskyras

Šiandien vis labiau populiarėja sąmoningas atsitraukimas nuo socialinių tinklų, daugiau dėmesio skiriant gyvam bendravimui ir potyriams. Vis tik norintiems šią informacinę „dietą“ išbandyti, gali kilti sunkumų – kai kurių paskyrų, pavyzdžiui, „Instagram“, pačioje programėlėje ištrinti neįmanoma, tad teks keliauti į naršyklėms skirtą puslapį, o norint paslėpti profilį teks giliai naršyti programų nustatymuose. Kaip socialinių tinklų paskyras ištrinti lengviau, pasakoja „Bitės Profai“.

„Augant socialinių tinklų populiarumui vartotojai siekia sužinoti, kaip įstoti į populiariausių socialinių tinklų gerbėjų gretas. Tik retai susimąstoma, kad norint iš jų pasitraukti, tai padaryti nebus taip lengva – dažnai paskyroms galioja deaktyvacijos periodas, painiojamas su tikruoju panaikinimu, o jam reikalingos parinktys neretai paslėptos giliai socialinių tinklų nustatymuose. Vis tik turint konkrečias instrukcijas, paskyras ištrinti gerokai lengviau“, – pasakoja „Bitės Profas“ Karolis Špiliauskas.

„Facebook“: „išjungti“ dar nereiškia „ištrinti“

Norėdami pasitraukti iš šio socialinio tinklo, vartotojai turi du pasirinkimus – paskyrą išjungti arba ją visiškai ištrinti. Šie pasirinkimai dažnai painiojami, tačiau yra visiškai skirtingi.

„Paskyros išjungimas (angl. deactivation) paslepia jūsų paskyrą, tad jos negali rasti nei jūsų „Facebook“ draugai, nei kiti socialinio tinklo vartotojai – atrodo, kad socialiniame tinkle jūsų nėra. Vis tik tai nėra tas pats, kas paskyros ištrynimas (angl. deletion) – jei po paskyros išjungimo prie jos prisijungsite įprastu būdu, ji bus akimirksniu atgaivinta“, – pasakoja K. Špiliauskas.

Norint paslėpti paskyrą, naršyklėms skirtos „Facebook“ versijos dešiniajame viršutiniame kampe spustelėjus meniu rodyklę reikės pasirinkti mygtuką „Nustatymai“ (angl. Settings). Tuomet kairiajame viršutiniame kampe eiti į skyrelį „Jūsų „Facebook“ informacija“ (angl. Your Facebook information), o atsidariusiame lange spustelėti paskutinę parinktį „Išjungimas ir Ištrynimas“ (angl. Deactivation and Deletion). Šalia jos spausti mygtuką „Peržiūrėti“ (angl. Preview).

„Atsidarę „Išjungimo ir Ištrynimo“ (angl. Deactivation and Deletion) puslapį ekrane matysite lentelę su dviem pasirinkimais – „Deactivate account“ (liet. Išjungti paskyrą) ir „Delete account (liet. Ištrinti paskyrą). Priklausomai nuo to, ką norite padaryti, pasirinkite atitinkamą variantą, pažymėdami taškiuką pasirinkimo kairėje. Tuomet spauskite patvirtinimo mygtuką ir sekite instrukcijas ekrane. Paskyros ištrynimas užtruks apie keletą dienų. Per jas bet kada galėsite nutraukti šį procesą – tereikės prisijungti prie savo paskyros ir ja galėsite toliau sėkmingai naudotis“, – pasakoja K. Špiliauskas.

Tiesa, paskyros ištrinti mobiliojoje programėlėje nepavyks – čia galėsite ją tik paslėpti. Norint profilį visiškai panaikinti, teks naudoti naršyklėms skirtą versiją, rašoma pranešime spaudai.

„Instagram“: programėlėje paskyros ištrinti neįmanoma

Norintys pailsėti nuo akinančių grožybių ir pavydą keliančių gyvenimo akimirkų „Instagram“ socialiniame tinkle ištrinti paskyrą taip pat gali nesudėtingai. Tik čia laukia nedidelė smulkmena – nors „Instagram“ dažniausiai naršomas telefone, tam skirtoje programėlėje, paskyrą ištrinti įmanoma tik naršyklėms skirtame puslapyje https://bit.ly/IstrintiInstagram. Čia įvedus savo paskyros slaptažodį, ją bus galima sėkmingai panaikinti.

„Paskyrą galima ne tik ištrinti, bet ir trumpam išjungti – paslėpti jūsų profilį, nuotraukas, komentarus ir laikus (liet. patiktukus, „Patinka“ paspaudimus). Vis tik tai padaryti taip pat galėsite tik kompiuteryje. Paspaudę ant savo nuotraukos, esančios viršutiniame dešiniajame kampe, pateksite į savo paskyrą. Čia spauskite mygtuką „Edit Profile“. Atsidariusio puslapio apačioje spauskite „Temporarily disable my account“, – pasakoja K. Špiliauskas.

„TikTok“: ištrinti neįtikėtinai paprasta

Nors „TikTok“ sparčiai populiarėja visame pasaulyje, jos kūrėjai pasitraukti norinčių vartotojų ilgomis procedūromis neapsunkina – ištrinti „TikTok“ yra stebėtinai nesudėtinga.

„Telefone atsidarę „TikTok“ programėlę, spauskite mygtuką „Me“ apatiniame dešiniame ekrano kampe – taip pateksite į savo profilį. Tuomet viršutiniame dešiniajame kampe spauskite tris taškiukus, o atsidariusiame meniu, pirmąją parinktį, pavadinimu „Manage my account“. Tuomet ekrano apačioje spustelkite „Delete account“ – ekrane iššoks keletą jūsų sprendimą patvirtinti prašančių lentelių. Patvirtinę, kad norite ištrinti savo paskyrą, jos akimirksniu neteksite“, – pasakoja K. Špiliauskas.

„Snapchat“: paprasta kaip du kart du

Šio socialinio tinklo paskyrą ištrinti taip pat nesudėtinga, tačiau kaip ir „Instagram“ atveju – pačioje programėlėje to padaryti nepavyks.

„Keliaukite į naršyklėms skirtą „Accounts Portal“ puslapį https://bit.ly/AccountPortal. Čia suvedę savo paskyros pavadinimą ir slaptažodį, ją 30-iai dienų išjungsite. Jei per šį laiką prie paskyros neprisijungsite, ji bus ištrinta“, – sako K. Špiliauskas.

„Twitter“: prieš ištrinant išsaugokite informaciją

Amerikoje neįtikėtinai populiarus „Twitter“ Lietuvoje taip ir „neprigijo“ – ne tik kad nėra populiarus, tačiau nesulaukė didelio susidomėjimo. Tiesa, čia paskyras turi tiek kai kurie lietuvių politikai, diplomatai, tiek kiti žinomi žmonės, tačiau reikšmingos įtakos socialinio tinklo populiarumui tai neturi. Tad jei norėsite ištrinti šio socialinio tinklo paskyrą, tą visiškai nesudėtingai galėsite ir padaryti, o turinį – išsisaugoti.

„Programėlėje ar naršyklėms skirtoje versijoje prisijunkite prie „Twitter“ ir keliaukite į paskyros „Settings and Privacy“ nustatymus. Pasirinkę „Account“ skirtuką atsidariusio meniu apačioje rasite mygtuką „Deactivate your account“. Paspaudę jį, būsite paprašyti suvesti savo slaptažodį – kai tai padarysite, jūsų paskyra bus deaktyvuota. Atminkite, kaip ir „Facebook“ atveju tai nereiškia, jog ji bus ištrinta – turėsite 30 dienų, per kurias paskyrą galėsite ir vėl aktyvuoti“, – pasakoja K. Špiliauskas.

Praėjus minėtam 30-ies dienų laikotarpiui, paskyra bus pradėta naikinti – anot produkto kūrėjų, šis procesas gali užtrukti iki kelių savaičių.

Prieš ištrindami paskyrą galite išsisaugoti jos turinį – visus savo tvytus („Twitter“ įrašus) chronologine tvarka.

„Norėdami išsisaugoti įrašus, paskyros nustatymuose, kiek aukščiau nei mygtukas „Deactivate your account“ rasite parinktį „Your Twitter Data“. Paspaudę ją, turėsite suvesti slaptažodį – tuomet galėsite atsisiųsti visą informaciją. Tai taip pat galėsite padaryti tiek naršyklėje, tiek telefono programėlėje“, – pasakoja „Bitės Profas“ K. Špiliauskas.

„LinkedIn“: pasitraukti vos kelių mygtuku paspaudimu

Jei norite ištrinti „LinkedIn“ paskyrą, tą padaryti galima tiesiog paspaudus čia https://bit.ly/IstrintiLinkedIn ir atsakius į kelis klausimus.

„Į paskyros ištrynimo puslapį patekti galima ir iš „LinkedIn“ paskyros tiek naršyklėje, tiek ir programėlėje – spauskite ant savo nuotraukos, tuomet rinkitės mygtuką „Settings & Privacy” – taip pateksite į paskyros nustatymus. Pasirinkę kortelę „Account“, puslapio apačioje ieškokite punkto „Closing your LinkedIn account“ ir spauskite šalia jo esantį mygtuką „Change“. Būsite paklausti, kodėl norite palikti socialinį tinklą ir kelių mygtukų paspaudimu tai galėsite sėkmingai padaryti“, – pasakoja K. Špiliauskas.

]]>
gintarp1@gmail.com (Gintarė P.) Įvairenybės Sun, 12 Jul 2020 10:30:42 +0300