SveikataIlgametė ortopedė traumatologė V. Juodienė: „Mažylių priežiūros klaidos vis tos pačios“2021-12-26, 07:39„Mūsų traumatologų ortopedų, norinčių dirbti su vaikais visada buvo labai mažai, nes mažylių sunkiau išklausti, ką skauda, tenka matyti daug ašarų ir dar su tėvais diskutuoti, – sako 45 metus toje pačioje įstaigoje – LSMU Kauno ligoninėje – pradirbusi vaikų traumatologė ortopedė Veronika Juodienė. Ji prisipažįsta, kad studijuodama mediciną Kaune irgi nesvajojo tapti mažųjų pacientų gydytoja, bet pradėjusi su jais dirbti niekada per beveik pusšimtį metų nepanoro ką nors pakeisti, nors turėjo ne vieną progą. Prekybos centruose šalia įprastų maisto produktų vartotojai pastebi ir gausų pasirinkimą maisto papildų, nemažą dalį savitarnos prekėms skirtų lentynų jie užima ir vaistinėse. Socialiniuose tinkluose, internetinėse parduotuvėse, žiniasklaidoje taip pat gausu informacijos apie maisto papildus, tokiu būdu vartotojai skatinami nuolat rūpintis savo sveikata. Tačiau vertėtų žinoti, kad maisto papildai yra ypatingi maisto produktai, kadangi tiekiami dozuota forma kaip koncentruotas maistinių medžiagų šaltinis, todėl juos reikia rinktis ypač atsakingai. Šventės ne vienam iš mūsų asocijuojasi su patiekalų gausa. Gardžiais nekasdieniais valgiais nukrautas stalas tiesiog kvieste kviečia ragauti vieną patiekalą po kito, ir taip nejučia suvalgomas gerokai didesnis kiekis maisto, negu mums įprasta. Švenčių dienomis, savaitgaliais ar naktį pajutę negalavimus gyventojai neretai pasimeta ir gerai nepagalvoję nedelsiant vyksta į ligoninių skubiosios pagalbos skyrius. Ligonių kasos primena, kur ir kokiais atvejais iš tiesų reikėtų kreiptis pagalbos. Pagrindiniam Vilniaus vakcinacijos centrui LITEXPO skaičiuojant paskutiniąsias savaites, gruodžio mėnesį pastebimas išaugęs besiskiepijančiųjų nuo COVID-19 skaičius. Nors patys įvairiausi prieskoniai dažniausiai naudojami maistui gardinti, jie teikia ir visokeriopą naudą sveikatai. Šie pagardai stiprina organizmą, leidžia kovoti su antsvoriu, suteikia energijos bei geros nuotaikos, netgi žadina aistrą. Tokie jų privalumai ypač aktualūs šaltuoju metų periodu, kuomet norime jaustis aktyvūs, žvalūs, puikiai nusiteikę ir, žinoma, sveiki. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos ekspertai paruošė išsamų prieskonių gidą, kuriame – pagrindiniai imuninės sistemos stiprintojai, vertingosios pastarųjų savybės ir panaudojimo virtuvėje patarimai. Lietuvai išliekant juodojoje spalvinėje zonoje, praėjusią parą, gruodžio 18-ąją, koronaviruso infekcija patvirtinta dar 1267 žmonėms, mirė 19 žmonių, paskiepyta bet kuria skiepo doze 4672 asmenys, skelbia Statistikos departamentas. Epidemiologinė situacija Šalčininkų rajone yra stabili, tačiau vis dar kelianti susirūpinimą. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, šiuo metu Šalčininkų rajone COVID-19 liga serga 214 gyventojų. Itin greitas gyvenimo tempas verčia mus jaustis pavargusiais ir silpnais, dažnai dėl to kaltiname stresą. Tačiau nuovargis bei energijos trūkumas gali byloti ir apie vieną ligą – mažakraujystę. Tai būklė, pasireiškianti kraujyje sumažėjus raudonųjų kraujo kūnelių arba hemoglobino kiekiui, kuris lemia nepakankamą organizmo audinių aprūpinimą deguonimi. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis mažakraujyste serga apie 30 proc. planetos gyventojų. Šaltąjį sezoną sveikesnės gyvensenos tendencijos skatina atidžiau rinktis maistą ir pirmenybę teikti receptams, kurie natūraliai padeda išlaikyti organizmą sveiką. Pavyzdžiui, bent kartą per dieną reikėtų gardžiuotis gerųjų bakterijų turinčiais produktais ir taip pastiprinti savo imunitetą bei virškinimo sistemą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žiemos sezoną pastebimas įvairių natūralių fermentuotų produktų, tokių kaip rauginti kopūstai ar natūralios daržovių sultys, pardavimų augimas. Ir nors pirkėjai renkasi vis įvairesnį maistą, žiemą vienu iš pasirinkimo kriterijų tampa ne tik skonis, bet ir nauda organizmui, rašoma pranešime spaudai. |
|
Visos teisės saugomos © VšĮ "L24plius". |