IstorijaLietuvoje šiuo metu vis dar veikia daugiau nei du šimtai taksofonų, tačiau vėliausiai kitąmet jų neliks, rašoma pranešime spaudai. Taksofonus aptarnauti ir išlaikyti įstatymų įpareigota šalies telekomunikacijų lyderė „Telia“ skaičiuoja, kad dauguma šių aparatų per visus metus panaudojami vos kelis ar keliolika kartų. Prezidento A. Stulginskio lagerio dienoraštis atspindi vergu paversto žmogaus būtį2020-08-06, 21:33Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras skelbia, kad jam pavyko atrasti Lietuvos prezidento Aleksandro Stulginskio (1922 – 1926 m.) dienoraščio originalą, kuris buvo rašytas Kanske, Krasnojarsko pataisos darbų lageryje (Kraslage). Dienoraštis rastas Ypatingajame archyve saugomoje aštuoniolikos asmenų byloje K1-58-42880, kurią sudaro apie tūkstantis puslapių. Žvilgsnis į seniausią Vilniaus mieste vandenvietę, kuri vandeniu aprūpina Seimą ir Prezidentūrą2020-07-31, 12:51Šią savaitę trumpam lankytojams duris atvėrė Vilniaus mieste seniausia, tačiau vis dar veikianti vandenvietė, kuri pastatyta dar praėjusiame šimtmetyje. Kas penkerius metus šios Sereikiškių vandenvietės vandens rezervuaras trumpam ištuštinamas, kad jį būtų galima išvalyti nuo ant sienų susikaupiančių mangano ir geležies nuosėdų. Po to jis vėl užpildomas vandeniu. Tai vienintelė taip ilgai veikianti vandenvietė, ir šiandien tyru požeminiu vandeniu aprūpinanti Vilniaus centro ir senamiesčio gyventojus, rašoma pranešime spaudai. Liepos 30 d. – rugsėjo 20 d. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje veiks tarptautinė paroda „Federico Fellini. Šimtmetis!“, skirta vienam įtakingiausių XX a. kūrėjų, pasaulinę žiūrovų meilę pelniusios italų kino asmenybės F. Fellini (1920 –1993) šimtosioms gimimo metinėms. Lietuvių kulinarinis paveldas – ne tik bulvės: išmėginkite 3 istorinius makaronų patiekalus2020-07-25, 07:57Ar tikrai lietuviai – bulvių ir kotletų tauta? Istorinės Lietuvos virtuvės šefas Tomas Rimydis tikina, kad turime turtingą kulinarinį paveldą – dar XVI amžiuje Bonos Sforzos dėka lietuviai ragavo itališkąją lazaniją, tikinama pranešime spaudai. „Anksčiau buvo sakoma, kad lietuvius galima skirstyti į du tipus pagal tai, bulves ar makaronus jie mieliau renkasi garnyrui prie kotleto. Bet šiandien situacija keičiasi – makaronų patiekalus vis rečiau gardiname majonezo ir kečupo mišiniu, atrandame naujus skonius ir žvalgomės į savo kulinarinį paveldą – jis siekia kur kas giliau, negu sovietinis valgyklų maistas“, – sako T. Rimydis ir kviečia išbandyti tris netikėtus istorinius makaronų patiekalus. Pirmą kartą istorijoje Lietuvos pašto išleistas pašto ženklas – ir skaitmeninėje erdvėje, skelbiama pranešime spaudai. Socialiniams tinklams skirtoje platformoje „Giphy“ nuo šiol galima rasti birželį išleisto pašto ženklo lipduką, kuriame pavaizduota ne kas kita, o šaltibarščiai. Šiandien Lietuvos paštas išledžia Kristinos Kuodienės pieštą atviruką, skirtą Kryžių kalnui, rašoma pranešime spaudai. Atviruko tiražas – 1 tūkst. vnt., jo pardavimo kaina – 1,49 Eur, pašto ženklo nominalas, kuriuo ženklintas atvirukas – 0,75 Eur, o tai reiškia, kad atviruką galima siųsti ir į užsienį. Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį vyks į 610-ųjų Žalgirio mūšio metinių minėjimą Lenkijoje, Griunvalde. Šventinėje ceremonijoje, vyksiančioje istorinėje mūšio vietoje, šalies vadovas sakys sveikinimo kalbą. Penktadienį Šalčininkuose pakeltos istorinės Lietuvos ir Lenkijos vėliavos, skambėjo abiejų šalių himnai, rekonstruotas Žalgirio mūšis – ir tai tik dalis pramogų, kurias paruošė žiūrovams Lietuvos kariuomenė ir Šalčininkų kultūros centras. Senosios Lietuvos gastronomijos tradicijos pamažu grįžta ne tik į restoranų, bet ir namų virtuves. Prekybininkų teigimu, ant lietuvių stalo išties vis dažniau atsiduria žvėrienos ir laukinių paukščių patiekalai. Jie, anot Vilniaus universiteto profesoriaus ir kulinarinio paveldo tyrinėtojo Rimvydo Laužiko, mūsų šalyje turi ganėtinai gilias ir įdomias tradicijas. |
|
Visos teisės saugomos © VšĮ "L24plius". |