Ekologija ir gamtaTęsiantis geopolitinei ir ekonominei įtampai ekspertai Lietuvai prognozuoja rūsčią žiemą. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) docento dr. Evaldo Klimo teigimu, iš tiesų turime pamirštą didelį rezervą, kuris 1939-aisiais mažą mūsų valstybę buvo iškėlęs į pirmąjį pasaulio sviesto eksportuotojų penketuką. Šis rezervas – mums visiems po kojomis ir akimis plytintys žolynų plotai. Ir dabar yra tas momentas, kada reikėtų ne verkšlenti dėl šalyje mažėjančio gyvulių skaičiaus, o sutelkus centrinės valdžios sprendimus ir regionų bendruomenių iniciatyvas žalienų produkciją žolę paversti pašarais, vertingais maisto produktais, biokuru, kurių pakaktų ir patiems, ir eksportui, ir humanitarinei pagalbai. Nuo pirmadienio, rugpjūčio 8 dienos, Valstybinių miškų urėdijos Pašilių stumbrynas, įsikūręs Panevėžio r. Girelės viensėdyje, uždaromas rekonstrukcijai. Planuojama, kad didžiausias, net 50 ha ploto šalies stumbrynas, lankytojus toliau stebėti stumbrų gyvenimo pakvies įpusėjus kitiems metams. Puikiai pažįstamos slyvos yra ne tik skanios, naudingos sveikatai, bet ir nuostabiai atsiskleidžia įvairiuose patiekaluose. Ekspertų teigimu, jų panaudojimo galimybės itin plačios: nuo prancūziškų desertų klafučių iki pagardų blynams, varškės ar mėsos patiekalams. Tad ką gaminti iš šių kaulavaisių, užderėjus turtingam šviežiam derliui, ir kodėl pravartu jas įtraukti į kasdienį racioną? Šeštadienį per šalį praslinks šaltasis atmosferos frontas su lietumi. Daug kur atvės, prognozuoja Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Anticiklonas leis mėgautis saule ir šiluma, prognozuoja Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Artimiausiomis dienomis stiprės aukšto slėgio laukas. Įsivyraus sausi orai, temperatūra kils vis aukščiau, prognozuoja Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Šiemet, per pirmąjį pusmetį, į Lietuvos ežerus, upes ir tvenkinius įžuvinta virš 12388,28 tūkst. vnt. įvairių rūšių žuvų jauniklių. Ketvirtadalis išleistų žuvų – saugomos, retos ir į šalies raudonąją knygą įrašytos žuvys, kita dalis – žvejų labai mėgstamos plėšriosios žuvys, kurių poreikis vis didėja. Didžiausias kiekis žuvų, įvertinus regionų vandeningumą, išleistas pietų ir rytų Lietuvoje. Vakarinės šalies pusės vandens telkiniai praturtinti lydekomis ir unguriais. Šalį pasieks ciklonas iš pietų, kitą savaitę bus ir karštesnių dienų. Raugintus ar marinuotus agurkėlius mėgsta daugelis. Visgi, norint ypatingo skonio ir traškumo marinuotų ar raugintų agurkėlių pasigaminti namuose – reikėtų žinoti kelias subtilybes. Viena jų – naudoti kuo šviežesnius ir nedidelius agurkus, kietus agurkus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad agurkai – mėgstama lietuvių daržovė. O ypač vasarą, kai norisi gaivaus ir šviežio maisto. Artimiausiomis dienomis išsilaikys gaivūs orai. |
|
Visos teisės saugomos © VšĮ "L24plius". |