Ekologija ir gamtaAplinkos ministerija dažnai sulaukia gyventojų klausimų, ar savo sklype jie gali pjauti medžius ir kokiais atvejais tam reikalingas leidimas. Primename, ką reikia žinoti privačioje žemėje kertant, intensyviai genint medžius ar krūmus ir kokia atsakomybė gresia tai darant savavališkai, nesilaikant įstatymų. Liepos 22 d. Vilniaus rajone esančiame Naudžių tvenkinyje buvo atlikti pakartotiniai maudyklos vandens kokybės mikrobiologiniai tyrimai. Gavus tyrimų rezultatus nustatyta, kad vandens kokybė atitinka parametrų vertes, todėl rekomendacija nesimaudyti atšaukiama. Serbentai – tai Lietuvos soduose dažnai augančių agrastinių šeimos daugiamečių uogakrūmių uogos, kurios gali būti raudonos, baltos arba juodos spalvos. Serbentai turi labai mažai kalorijų, juose beveik nėra riebalų, labai nedaug baltymų ir saikingas kiekis angliavandenių, bet randamas didelis kiekis antocianinų bei vitamino C, rašoma pranešime spaudai. Dėl šių priežasčių prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria serbentus įtraukti į savo kasdienės mitybos racioną, o kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi patarimais, ką galime iš jų pasigaminti artėjant derliaus nuėmimui. Antradienį dieną per Lietuvą slinks šaltasis atmosferos frontas su lietumi, prognozuoja Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Iki jam atekliaujant bus galima pasimėgauti šiluma. Artimiausią naktį iš pietvakarių atslinks nemažai lietaus nešantys debesys, prognozuoja Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) primena, kad visoje šalyje vyksta akcija „Poilsiauk atsakingai“, o šį savaitgalį ypatingas dėmesys bus skiriamas Kuršių nerijos nacionaliniam parkui. Bus tikrinama, ar poilsiautojai laikosi šio parko lankymosi taisyklių. Jų nepažeisite prisiskynę invazinio augalo – muilinių gubojų, ir padarysite gerą darbą gamtai. Antroje savaitės pusėje bus karšta, nuo penktadienio didės liūčių su perkūnija tikimybė, prognozuoja Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Ryškiosios šilauogės pasižymi ne tik nepaprastu skoniu, bet ir nauda sveikatai. Dėl gerųjų savybių kai kuriose šalyse šios uogos netgi vadinamos jaunystės uogomis. Be to, šilauogėmis galima gardinti pačius įvairiausius patiekalus – nuo pyragų iki kepsnių ar žuvies. Avietės – savybėmis ir skoniu ypatingos uogos, išsiskiriančios gaiviai ryškia spalva. Sultingos, aksominio švelnumo, kvapnios avietės yra vienos mėgstamiausių lietuvių uogų, kurios miškuose noksta nuo liepos vidurio, tad dabar pats palankiausias metas jas rinkti. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovės Rūtos Genienės, pagal populiarumą tarp pirkėjų avietes lenkia tik braškės ir šilauogės. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad avietėse yra daug skaidulų, be to, jose gausu organizmui naudingų mineralų: geležies, kalio, vario, vitamino C, B grupės vitaminų ir liuteino, tad svarbu vasarą jas įtraukti į kasdienį mitybos racioną. Savaitės vidurys bus sausas ir labai šiltas, prognozuoja Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. |
|
Visos teisės saugomos © VšĮ "L24plius". |