Atidarytas Jašiūnų dvaras

2015-09-13, 09:21
Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Atidarytas Jašiūnų dvaras Nuotr. I.Kolosovska

Vienas gražiausių Šalčininkų žemės, Vilniaus krašto ir Lietuvos lankytinų objektų – Balinskių dvaras Jašiūnuose – yra atviras lankytojams. Iškilmingos daugiau negu dvejus metus trukusio rūmų atnaujinimo pabaigos iškilmės įvyko š. m. rugsėjo 12 d. Renginyje dalyvavo Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič, savivaldybės vadovai, valstybės pareigūnai, gausiai susirinkę svečiai ir gyventojai.

 „Esame istorinio įvykio liudininkais. Dvaras atveria duris. Šalčininkų žemė ir visa Lietuva atgavo nuostabų dvarą su įdomia istorija ir kilniu likimu. Dvaras – tai ir mūsų pilietiškumo simbolis, mūsų sėkmės simbolis. Prie to, kad taptume šio įvykio liudininkais, prisidėjo daug žmonių. Dėkoju visiems, prisidėjusiems prie pastato atgaivinimo", - kalbėjo Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič.

Juostą, simbolizuojančią rūmų atidarymą, perkirpo Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič, Ministro Pirmininko patarėjas Vilius Kavaliauskas, europarlamentaras Valdemar Tomaševski, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorė Diana Varnaitė, UAB „Ekstra statyba" generalinis direktorius Valentinas Veževičius. Rūmus pašventino Šalčininkų parapijos klebonas dekanas Vaclav Volodkovič ir Jašiūnų parapijos klebonas Tadeuš Aleksandrovič.

Apie didelį Šalčininkų rajono savivaldybės pasiekimą – Balinskių dvaro renovaciją – kalbėjo Europos parlemento narys Valdemar Tomaševski, pabrėžęs, kas savivaldybė ne tik dėjo daug pastangų, bet ir skyrė didelį finansinį indėlį projekto realizavimui.

„Šiandienos šventės labiausiai nusipelnėte Jūs – rajono gyventojai. Prieš 12 metų parėmėte Lietuvos įstojimą į Europos Sąjungą ir būtent mūsų bendra Europa skyrė 70 proc. visos sumos šiai investicijai. Taip pat džiaugiamės, kad kovo 1 d. išrinkote Jumis besirūpinančią valdžią, kuriai vadovauja meras Zdzislav Palevič", - kalbėjo V. Tomaševski.

Sveikinimo kalboje Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorė Diana Varnaitė prisiminė, kas šiais metais Lietuvoje naudojimui atiduoti šeši dvarai. Direktorė akcentavo savo patirtį bendradarbiaujant su Šalčininkų rajono savivaldybe.

„Norėčiau pabrėžti Savivaldybės vadovų požiūrį į kultūros paveldo objektus. Jašiūnų dvaras, Vilkiškių dvaras, dvarelis Versekoje, Paulavo respublikos liekanos – tai istoriniai objektai, kurie buvo arba renovuoti, arba sutvarkyti. Dėjoku Savivaldybėms vadovams už pastangas išsaugoti mūsų kultūros paveldą", - pasakė D. Varnaitė.

Jašiūnų rūmų renovacijos vertė sudaro apie 2,39 mln. eurų, iš jų – 780 tūkst. eurų – Šalčininkų rajono savivaldybės indėlis. Renovuotuose rūmuose bus organizuojami renginiai, konferencijos, veiks muziejus, kavinė.

Šalčininkų rajono savivaldybė pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį su Vilniaus universitetu, kurio dėka bus įrengta muziejaus ekspozicija, pristatanti Jašiūnus, kaip Vilniaus universiteto profesorių užmiesčio rezidenciją. XIX a. pabaigoje Jašiūnų dvaras buvo kultūros ir inteligentijos traukos centru. Čia viešėjo Stanislavas Jundzilas, Ignas Domeika, Tomas Zanas, Antonis Edvardas Odinecas bei kiti žinomi visuomenės veikėjai. Vienu iš jų buvo Julijus Slovackis, Jašiūnuose patyręs nelaimingą meilę Liudvikai Sniadeckai. Todėl Jašiūnų dvaro parke atsirado Juliajus Slovackio pievelė, kurioje jis pasodino beržą, o „Kordiano" I akto veiksmas vyksta kaip tik Jašiūnuose.

Šiandien galime ne tik aplankyti XIX a. rūmus, bet ir pasivaikščioti gražiai renovuoto parko takais. Rūmų atidarymo metu svečiai apžiūrėjo patalpas, susipažino su muziejaus eksponatais, fotografavosi su aktoriais, pasipuošusiais ano meto rūbais. Be geros muzikos dozės – solistės Gabrielės Vasiliauskaitės, Valstybinio choro „Vilnius" (vadovas dirig. Artūras Dambrauskas), Zbignevo Levickio smuikininkų kvarteto, Šv. Kristoforo kamerinio orkestro (meno vadovas Donatas Katkus) pasirodymų, o taip pat Darjušo Bereckio poezijos deklamavimo, publikos laikė staigmena – šokantys fontanai.

Irena Kolosovska

salcininkai.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24