Šiuolaikinė kelionių ekologija : viešasis transportas ar nuosavas automobilis?

2013-04-10, 19:16
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kasdienis mūsų gyvenimas - darbas, mokslai, susitikimai – tai tarsi kelionė, skubant ir stengiantis visur suspėti. Akivaizdu, kad žmonės, besisukantys tikroje veiklos karuselėje, niekaip negali apsieiti be naudojimosi transporto priemonėmis.

Aišku, daugelis gyventojų turi arba bent jau svajoja įsigyti nuosavą automobilį. Statistiniais duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra įregistruota jau gerokai daugiau negu du milijonai transporto priemonių. Skaičius atrodo įspūdingas, tačiau kiekybė šiuo atveju – tikrai prastas vertinimo kriterijus. Daugelis lietuvių, deja, važinėja senais, gerokai panaudotais ir netgi gan nesaugiais automobiliais. Todėl gali pasirodyti, jog transporto politika Lietuvoje susiduria su didelėmis kliūtimis ar visai neveikia.

Pastaruoju metu nerimaujama, kad vis daugėja automobilių „pamestinukų", kuriuos šeimininkai palieka tiesiog likimo valiai, kol šie galiausiai pavirsta šiukšlių krūva ar metalo laužu. Neatsakingi transporto priemonių turėtojai išvyksta į užsienį arba liaujasi rūpinęsi savo nuosavybe dėl kitų priežasčių. Juk galiausiai daugelis galvoja : jei automobilis nieko vertas, ką su juo veikti? Deja, toks aplaidus požiūris lemia ne tik netvarką ir nesklandumus, kuriuos sukelia transporto priemonė „pamestinukas", bet dar ir ekologines bėdas.

Dažnai tiesiog nepagalvojama, kad ilgą laiką stovintis nenaudojamas automobilis gali tapti itin kenksmingu aplinkai : iš jo išbėga kuras, tepalai, ima irti įvairios cheminės sudėtis dalys. Tai kenkia ne tik gamtai, bet ir kelia realų pavojų aplinkiniams, o svarbiausia – vaikams, net gyvūnams. Be abejonės, parduoti seną ir prastai veikiančią transporto priemonę sudėtinga, tačiau visuomet galima patikėti ją į automobilių supirkėjų rankas ar tiesiog atiduoti metalo laužo supirktuvei.

Kita vertus, kartais ir veikiantis, važiuojantis automobilis gali tapti dar didesne bėda už visiškai sugedusį. Seni, padėvėti automobiliai, kurių šiuo metu Lietuvoje ir yra daugiausia, stipriai teršia orą, kuriuo kasdieną kvėpuojame. Gaila, tačiau šis taršos veiksnys gali sukelti įvairias kvėpavimo takų ligas, netgi vėžį. Tad nuo transporto priemonių būklės tiesiogiai priklauso mūsų sveikata!

Senos, dažnai dar iš kitų šalių atgabentos transporto priemonės, kurias taip dažnai neva už gerą kainą įsigyja mūsų šalies gyventojai, iš tiesų gali atsieti labai brangiai – savos sveikatos sąskaita. Svarbu pabrėžti, kad 16-18 metų automobiliai, kokių dauguma rieda ir Lietuvos keliuose, negali apsaugoti keleivių sveikatos ir gyvybės nelaimės atveju, o kartais jie netgi padidina avarijų riziką.

Deja, daugelis transporto priemonių turėtojų, išgirdę šias tiesas, paprasčiausiai atkerta : o ką belieka vairuoti, jei nėra pinigų geresniam automobiliui įsigyti? Aš manau, kad atsakymas tokioje situacijoje aiškus – reikia naudotis viršuoju transportu. Tai – ekologiška, nebrangi keliavimo priemonė, kurią, beje, renkasi daugybė gyventojų ne tik Lietuvoje, bet ir didžiausiuose pasaulio miestuose. Žmonės tampa vis labiau sąmoningi, mąsto apie savo ir visos Žemės likimą, todėl renkasi tokius gyvenimo būdus ar stilius, kurie gali padėti saugoti, kurti, gelbėti mūsų ateitį.

Noriu pabrėžti, kad naudotis viršuoju transportu – visai malonu, paprasta ir patogu. Galima sutaupyti pinigų, nereikia pačiam jaudintis dėl dažnai varginančiu tampančio vairavimo, transporto priemonės parkavimo. Galiausiai, neturint automobilio, nereikia sukti galvos, kur jį palikti nakčiai, kad nepriviliotų pavojingų ilgapirščių.

Aš pati, šio straipsnio, autorė, ketverius metus gyvenusi Kaune, kiekvieną dieną naudojausi viršuoju transportu. Ir, pabrėžiu – nepavėlavau nė į vieną paskaitą, nepraleidau jokio susitikimo, visada buvau vietoje ir laiku, nors važinėjau vien autobusais ar troleibusais. Visame Kauno mieste nuolat kursuoja daugybė transporto priemonių, kurių tvarkaraščius galima rasti ir internete bet kuriuo paros metu.

Manau, žmonės turėtų būti skatinami naudotis viešojo transporto teikiamomis paslaugomis, taip pat neverta aukštinti vartotojiško kulto ir manyti, kad būtina turėti nuosavą automobilį. Kartais kelionė autobusu ar netgi pasivaikščiojimas pėsčiomis gali padėti pamatyti daugiau pasaulio, gamtos, sutikti įdomių žmonių, atrasti naujų įspūdžių.

Ir net jei sumanėte vykti pailsėti į kurortą, galite drąsiai palikite automobilį namie. Juk viešasis transportas puikiai veikia ne tik didmiesčiuose, bet ir mažesniuose miesteliuose. Štai ir Druskininkuose jau kurį laiką kursuoja nauji, patogūs, modernūs autobusai. Aš, kaip tikra druskininkietė, galiu drąsiai pasakyti, jog visiems, sumaniusiems pailsėti šiame kurorte, automobilis tikrai nebūtinas. Pasivaikščiojimas, dviračiai, autobusai, velomobiliai – rinktis yra iš ko, juolab, kad tiek daug kelių, takelių ir kitų gražių vietų slepiasi ten, kur automobilis niekada Jūsų nenuveš.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24