Bendruomenių veiklai stiprinti skirti 8 milijonų litų

2013-04-04, 10:16
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, siekiant stiprinti bendruomenių veiklą savivaldybėse, paskyrė joms 8 mln. litų.

Artimiausiu metu šios lėšos bus paskirstytos visoms savivaldybėms, kurios už jas turės įgyvendinti Vietos bendruomenių savivaldos 2013-2015 metų programą. Pagal ją bendruomenės pačios spręs, kaip panaudoti valstybės skiriamas lėšas jų viešiesiems interesams tenkinti.

Pasak ministrės Algimantos Pabedinskienės, ši programa ypatinga tuo, kad leidžia efektyviai panaudoti valstybės skiriamas lėšas, nes būtent patys bendruomenių nariai geriausiai žino, ko trūksta jų aplinkoje gyvenantiems žmonėms, kokios yra jų krašto socialinės problemos.

„Bendruomenių vaidmuo yra labai svarbus, tad turime palaikyti ir stiprinti jų veiklą, kuo aktyviau  įtraukti jas į vietos bendruomenei svarbių sprendimų priėmimą. Sprendimų priėmimo perleidimas bendruomenėms padeda mažinti atotrūkį tarp miestų ir kaimų gyventojų, geriau pasirūpinti nepasiturinčiomis šeimomis, neįgaliaisiais ir kitais pažeidžiamiausiais bendruomenės gyventojais. Manau, kad vieninga veikla ir tikslingai panaudojamos lėšos gali pagerinti visos bendruomenės gyvenimo kokybę“, - sako ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Paskirtų lėšų praktinį panaudojimą viešųjų poreikių tenkinimui spręs vietos bendruomenių tarybos, sudarytos iš seniūnijų aptarnaujamų teritorijų ar kitų gyvenamųjų vietovių gyventojų, jų atstovų, šiose teritorijose veikiančių bendruomeninių organizacijų, religinių bendruomenių ir bendrijų ir kitų nevyriausybinių organizacijų atstovų.

Lėšos galės būti skirtos labiausiai pažeidžiamiems bendruomenės nariams ir grupėms, vaikų ir jaunimo užimtumui, kultūriniams ir švietėjiškiems renginiams, viešųjų erdvių ir aplinkos kokybės gerinimui, sportui ir sveikatinimui, bendruomeninės veiklos organizavimui ir kitoms, vietos bendruomenės gyvenimo kokybę gerinančioms iniciatyvoms.

Siekiant dalyvauti minėtoje programoje savivaldybių tarybos turės nustatyti konkrečias tvarkas, kaip bus sudaromos Vietos bendruomenių tarybos (įtraukiant bendruomenes, organizacijų, bendrijų ir kitų nevyriausybinių organizacijų atstovus), kurios priims sprendimus dėl lėšų panaudojimo. Taip pat savivaldybių tarybos turės apsispręsti, kaip bus paskirstomos lėšos tarp seniūnijų.

Numatoma, kad minėtos programos įgyvendinime dalyvaus visos 60 Lietuvos savivaldybių, kuriose yra 550 seniūnijų.

Pernai bendruomenėms taip pat buvo skirta 8 mln. litų.

www.socmin.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24