Konferencijoje aptartas vietos bendruomenių savivaldos programos įgyvendinimas

2012-12-14, 06:13
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Gruodžio 12 d., vykusioje konferencijoje – forume pasidalinta gerąja patirtimi įgyvendinant Vietos bendruomenių savivaldos 2012 metų programą. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kartu su Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjunga organizuotame renginyje taip pat pristatyta vykdytos anketinės apklausos dėl programos įgyvendinimo savivaldybėse analizė, aptartos kilusios problemos bei planuojami veiksmai ateityje. Didžioji dalis savivaldybių, kaip rodo apklausa, programą vertina teigiamai ir tikisi, kad Vietos bendruomenių savivaldos programa bus tęsiama ir kitąmet.

Visos 60 Lietuvos savivaldybių yra įsitrakusios į Vietos bendruomenių savivaldos programos įgyvendinimą, savivaldybių tarybose svarstė programos įgyvendinimo tvarkas, inicijavo Vietos bendruomenių tarybų veiklą, organizavo sprendimų įgyvendinimą.

Patirtį įgyvendinant Vietos bendruomenių savivaldos programą pristatė Biržų, Kėdainių, Raseinių, Tauragės rajonų, Alytaus ir Kauno miestų atstovai. Nepaisant iššūkių, su kuriais susidurta šiose savivaldybėse, pabrėžta daug teigiamų dalykų, tokių kaip sustiprėjusi vietos bendruomenių savivalda ir savarankiškumas, atsakomybė už bendruomenėse sprendžiamus klausimus, sustiprėjęs vietos bendruomenės susitelkimas ir tarpusavio pasitikėjimas, savanorystė vietos bendruomenėse ir kt.

Vietos bendruomenių savivaldos programa siekta skatinti gyventojų bendruomeniškumą, sutelkti juos tam, kad jie kartu priimtų jiems svarbius sprendimus, tenkinant vietos bendruomenių viešuosius poreikius socialinėje, kultūrinėje, švietėjiškoje, aplinkosaugos ir kitose srityse. Pavyzdžiui, siekiant geriau sutvarkyti aplinką, pagelbėti nepasiturintiems ar negalią turintiems žmonėms, skatinti jaunimo užimtumą ir kt. – panaudojant skiriamas lėšas tam, kam, jų nuožiūra, labiausiai reikia.

Taip pat – priartinti valdžią ir sprendimus prie žmonių, suteikti daugiau iniciatyvos ir atsakomybės vietos bendruomenėms, stiprinti žmonių jausmą ir patirtį, kad jie yra savo ir bendruomenės gyvenimo šeimininkai.

Konferencijoje – forume dalyvavo miestų ir rajonų savivaldybių atstovai, seniūnai, vietos bendruomenės tarybų pirmininkai ir atstovai, Lietuvos vietos bendruomeninių organizacijų sąjungos nariai, Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos atstovai, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos darbuotojai bei kiti.

www.socmin.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24