Šalčininkų rajono savivaldybę norima priskirti Alytaus apskričiai

2015-05-13, 13:11
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Šalčininkų rajono savivaldybę norima priskirti Alytaus apskričiai © L24 (Fot. Viktor Jusel)

Šalčininkiečiai vakar sulaukė netikėtos žinios: paaiškėjo, kad Šalčininkų rajono savivaldybę norima priskirti Alytaus apskričiai. Tokį sprendimą priėmė Vyriausybė, nutarusi, kad Lietuvai tiesiog būtinas naujų regionų sudarymas.

Svarbiausias Vyriausybės argumentas – pinigai. Tikinama, kad, nedarant teritorinių statistinių vienetų nustatymo pakeitimų, Lietuva gautų mažiau ES finansinės paramos. „Noriu nuraminti, jog naujų regionų sudarymas neturės įtakos vietos savivaldų sistemai – gyventojams nereikės perdeklaruoti savo gyvenamosios vietos, nesikeis institucijų darbas, pakeitimai neturės įtakos rinkimų sistemai. Toks skirstymas turės įtakos tik oficialiosios statistikos rinkimui – ji turės būti renkama pagal naujai suformuotus regionus. Tai padės gauti paramą mažiau išsivysčiusiems regionams ateityje“, – sprendimą pakomentavo Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Tik ar visada, galvojant apie pinigus, galvojama ir apie žmones? Šalčininkų rajono meras Zdislav Palevič pabrėžė, kad į gyventojų nuomonę šiuo klausimu Vyriausybė nekreipia dėmesio. Be to, savivaldybė net iš anksto nebuvo informuota apie galimus pokyčius. Naujienos pasklido tik tada, kai sprendimas buvo jau priimtas.

Negana to, Šalčininkai yra nutolę nuo Alytaus tiek teritoriniu, tiek interesų požiūriu. Šalčininkų rajono savivaldybė niekada neturėjo jokių ryšių su Alytaus apskritimi. Vadinasi, nėra jokio pamato ar jungiamosios grandies, vienijančios šiuos regionus.

Šalčininkų rajono savivaldybės vadovybės manymu, siūlomi sprendimai yra nepagrįsti ir skuboti, ir pagal Lietuvos Respublikos galiojančius įstatymus gali būti priimti tik įvykdžius gyventojų apklausą ir gavus Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos sprendimą, patvirtinantį sutikimą dėl teritorijų ribų pakeitimų ir Savivaldybės priskyrimo prie kitos apskrities.


Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24