Rinkėjų aktyvumas referendume - žemas

2014-06-29, 12:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sulaukė piliečių nusiskundimų, kad sekmadienio referendume į visus klausimus galimas tik vienas atsakymas.

"Skundų mes turime labai nedaug, yra gauti dviejų rinkėjų nusiskundimai dėl to, kad pas juos nebuvo atvykta į namus ir turime keletą rinkėjų nusiskundimų, kad rinkimų biuletenyje yra, jų nuomone, keletas klausimų, o atsakymas yra tik vienas. Turime pasakyti, kad taip yra suformuluotas referendumo klausimas, apie tai nemažai yra pasisakę ir patys referendumo iniciatoriai, jų buvo toks sumanymas, kad būtų renkami parašai ir balsuojama atsakant į visus referendumo klausimus. Tai sudaro rinkėjams pasirinkimą, kad jie arba į visus klausimus atsako taip, arba į visus klausimus atsako ne", - sakė VRK pirmininkas Z. Vaigauskas.

Rinkimų aktyvumas kol kas yra žemas. VRK duomenimis, iki 10 val. ryto sekmadienį balsavo 1,7 proc. Rinkėjų. Patys aktyviausi rinkėjai yra Akmenės rajone, kur iki 10 val. į rinkimų apylinkes atvyko 3 proc. rinkėjų, Pakruojo rajone - 2,9 proc., Šalčininkų rajone - 2,8 proc., Ignalinos rajone - 2, 79 proc.

"Tie procentai atsilieka keletą kartų, lyginant su rinkėjų aktyvumu per praėjusius rinkimus, bet yra vieni iš didžiausių", - sakė Z. Vaigauskas.

Mažiausias rinkėjų aktyvumas yra Visagine - 1 proc., Vilniaus mieste - 1,15 proc., Klaipėdos rajone - 1,22 proc. ir Neringos - 1,29 proc.

Negausiai balsuota ir iš anksto. Išankstinio balsavimo metu iš 2 mln. 532 tūkst. 231 rinkėjo iš anksto yra balsavę 80 tūkst. 196 rinkėjai, tai sudaro 3,17 proc.rinkėjų.

"Jeigu mes palyginsime rinkėjų aktyvumą balsuojant iš anksto gegužės 11 ar 25 dieną (per Prezidento ir Europos Parlamento rinkimus - ELTA), tai tuomet turėjome aktyvumą per 6 proc., šiuo atveju aktyvumas yra mažesnis beveik du kartus. Ypač mažas rinkėjų aktyvumas, jeigu mes lyginame rinkėjų, kurie balsavo savivaldybių pastatuose iš anksto, skaičių. Dabar prieš referendumo dieną yra balsavę per dvi balsavimo iš anksto dienas 12 tūkst. 490 rinkėjų, o gegužės 11 dieną buvo balsavę 61 tūkst. 271, o gegužės 25 dieną - 73 tūkst. 123", - lyginamuosius skaičius pateikė Z. Vaigauskas.

VRK pirmininkas pristatė grafiką, pagal kurį numatoma, skelbti referendumo rezultatus. 15 val. Spaudos konferencijoje VRK pristatys rinkėjų aktyvumą 10 val. duomenimis. 20 val., užsidarius rinkimų apylinkėms, VRK praneš, kiek rinkėjų bus atvykę iki 19 val., ir kiek, manoma, kad dalyvaus.

23 val. VRK tikisi, kad galės pranešti didžiąją dalį rinkimų rezultatų, suskaičiuotų rinkimų komisijose. O pirmadienį, 11 val., VRK ketina informuoti apie rezultatus ir skundus iš visų rinkimų apylinkių. Ketvirtadienį bus išnagrinėti visi skundai ir sulaukus visų rezultatų, taip pat ir iš užsienyje balsavusių rinkėjų, bus paskelbti galutiniai referendumo rezultatai.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24