„Vilties medžio“ finalas Vilniaus lenkų kultūros namuose

2018-03-04, 07:36
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Skautai dalyvauja įvairiuose renginiuose, kad Vilnius visada būtų Gailestingumo sostinė Skautai dalyvauja įvairiuose renginiuose, kad Vilnius visada būtų Gailestingumo sostinė © Marian Paluškevič

Jauni žmonės – harceriai ir jų lietuvių bičiuliai skautai – suvienijo jėgas norėdami padėti likimo skaudžiai paliestiems vaikams. Paremti Vilniaus pal. kun. Mykolo Sopockos hospiso vaikų skyriaus statybas – tokį tikslą iškėlė sau harceriai ir jau daugiau nei metus intensyviai veikia šia kryptimi organizuodami šią iniciatyvą populiarinančius renginius. Projektas „Vilties medis“ finišavo baigiamuoju koncertu Vilniaus lenkų kultūros namuose vasario 21 dieną, skautų judėjimo įkūrėjo lordo Roberto Baden-Pauelio gimtadienio – Broliškosios minties dienos – išvakarėse.

9509,39 euro – tiek surinko jauni žmonės per praėjusius metus vykusias iniciatyvas, iš jų 8039,59 euro surinkta per koncertą ir po jo vykusio aukciono metu. Vakaro staigmena tapo Lenkijos prezidento Andžejaus Dudos (Andrzej Duda) ir jo žmonos Agatos Kornhauser-Dudos kreipimasis į geros valios žmones su raginimu paremti Vilniaus harcerių iniciatyvą. „Sveikiname visus skautus ir harcerius Broliškosios minties dienos proga. Neužges mus suvedusios draugystės liepsna. Neleisim ištrinti jos negailestingam laikui – kaip skamba susitikimų prie laužo pabaigai mūsų atliekamoje dainoje. Kviečiame viso pasauli harcerius dalyvauti Vilniaus harcerių organizuojamoje paramos programoje „Vilties medis“. Nuoširdžiai prašome jus padaryti gerą darbą, nes tai padės atsirasti Vilniuje vaikų hospisui“, – ragino Lenkijos Respublikos prezidentas ir jo sutuoktinė.

Iš... Dakaro
Labdaringas koncertas suvienijo įvairių tikėjimų, tautybių, įsitikinimų, profesijų žmones. Atvyko sveikatos apsaugos specialistai, mokytojai, kunigai, sportininkai, diplomatai, parlamentarai, Lietuvos kariuomenės ir Lenkijos kariuomenės atstovai.

„Nei turtai, nei papuošalai, nei laikas, nei humoras nėra tokie svarbūs kaip meilė, kuri suartina, paremia, padeda ir nušviečia kasdienybę. Šiandieninis vakaras yra toks šviesus, nes atėjote į šią salę su meile hospiso misijai. Šiandien ši meilė skamba dainomis, šypsenomis, parama, auka – visa tai bus skirta vaikų hospiso skyriaus statyboms paremti. Penkerius metus tarnaujame suaugusiems žmonėms, dabar esame pašaukti, kad mirštantys vaikai ir jų šeimos patirtų mūsų meilę. Galėsime tai įgyvendinti būtent jūsų dėka“, – padėkojo susirinkusiesiems Vilniaus hospiso direktorė sesuo Michaela Rak.

Tarp susirinkusiųjų Vilniaus lenkų kultūros namų salėje buvo dvasininkijos atstovų: Vilniaus kunigų seminarijoje dirbantys kunigai su savo auklėtiniais ir Vilniaus arkivyskupijos vyskupas augziliaras Arūnas Poniškaitis, jis atkreipė dėmesį, kad artimojo į mus ištiesta pagalbos prašanti ranka ne tik kai ką atima iš mūsų, bet ir suteikia galimybę įgyvendinti mūsų žmogiškumą.

„Džiaugiuosi, kad matau salėje tiek žmonių: iš Lietuvos, Baltarusijos, Lenkijos kariuomenės ir... Dakaro. Sesuo Michaela ir hospiso bendruomenė sugeba suvienyti tiek daug savanorių iš įvairių kampelių. Tegul hospisas, kaip tas vilties medis, nuolat gyvuos. O juk žinome, kad medis gyvuoja ne tik vasarą, kai skleidžia lapus ir krauna žiedus, bet ir žiemą, kai kaupia jėgas ateinančiam pavasariui. Tegul hospisas kaip medis augs ir apglėbs kuo daugiau žmonių, kuriems reikalinga pagalba“, – kalbėjo vyskupas A. Poniškaitis.

Gyvybės sargyboje
Į koncertą atvyko Lenkijos kariuomenės atstovai: Rajmund Andžejčak (Andrzejczak), šiaurinėje Lenkijos dalyje šiuo metu pratybas vykdančios 12-osios Lenkijos kariuomenės Ščecino Boleslovo Kreivaburnio mechanizuotos divizijos generolas, atvežė į Vilnių savo karininkus ir puskarininkius, kad aplankytų miestą ir susipažintų su jo istorija. Hospisas gi – per savo misiją ir lokalizaciją (susijusia su Dievo Gailestingumo kulto pradžia) – tapo neatsiejama Vilniaus dalimi, todėl kariškiai neaplenkė ir šios įstaigos. Jie perdavė aukcionui monetą, rašiklį ir vilnietės, Armijos Krajovos Vilniaus apygardos ryšininkės Danutos Šykšnian parašytą knygą „Wilno – krew i łzy“ („Vilnius – kraujas ir ašaros“).

„Hospiso tikslas – palaikyti gyvybę ir jos orumą. 12-oji divizija yra stipriausia tam, kad saugotų tas pačias vertybes, apie kurias sesuo mums sako ir kurias mums primena“, – apibendrino savo kalbą generolas. Koncertas taip sujaudino kariškius, kad kitą dieną jie vėl aplankė ligonius hospise ir pažadėjo teikti šiai įstaigai pagalbą.

Lenkijos ambasadorė Lietuvoje Uršulia Doroševska (Urszula Doroszewska) nors dar tik pusę metų vykdo savo pareigas Vilniuje, jau, kaip pabrėžė, buvo įtraukta į aplink hospisą vykstančių įvykių sūkurį. Dėkojo šios įstaigos bendruomenei už tai, kad kasdien suteikia ligoniams viltį ir meilę.

Gyvenimo lenktynės
Žinomas Lietuvos lenktynininkas Benediktas Vanagas savo ir šturmano Sebastiano Rozvadovskio (Rozwadowski) vardu perdavė hospisui medalį ir diplomą iš paskutinio Dakaro ralio. Lenkų ir lietuvių lenktynininkų duetas yra hospiso ambasadorius. Sportininkai visada aplanko įstaigą prieš vykdami į ralį ir grįžę iš jo. Susitinka su ligoniais, savanoriais ir darbuotojais ir metų bėgyje.

„Yra keletas dalykų, kurie man asocijuojasi su hospisu ir jame dirbančiais žmonėmis. Visų pirma, tai sesuo Michaela, kuri atvežė į Lietuvą naują žodį „hospisas“, kuris iki tol lietuvių kalboje nefunkcionavo ir lietuviai nežinojo, kas tai yra. Antra, visas darbuotojų ir savanorių kolektyvas padeda mirštantiems žmonėms ir daro tai aukščiausiu lygiu. Trečia, sesuo rodo, kad Lietuva ir Lenkija gali puikiai tarpusavyje bendradarbiauti. Ir ketvirta, tai vienybė: daug puikių žmonių vienijasi bendroje veikloje“, – išvardijo B. Vanagas.

Koncerte dalyvavo atlikėjai iš Lietuvos ir Lenkijos. Gžegož Kicinski (Grzegorz Kiciński), paramą Vilniaus hospisui Lenkijoje organizuojančio fondo „Gailestingumo angelai“ (Fundacja Anioły Miłosierdzia) pirmininkas, su žmona Marta pasirodė šeimyniniame duete „Cud w dolinie Baka“ („Stebuklas Bako slėnyje“). Scenoje grojo Lietuvos kariuomenės orkestras, pasirodė ansambliai „Folk Vibes“ iš Vilniaus ir „Green&Gold“ iš Maišiagalos, skautai iš grupės „Penki Maironio pirštai“ repavo Lietuvos valstybės atkūrimo signatarų pavardes, grojo ir dainavo vaikai – jaunesnieji skautai – vilkiukai ir Lenkų dainų ir šokių meno kolektyvo „Vilija“ jaunesnioji grupė. Trumpą koncertą surengė klasikiniu dainavimu pagarsėjusi Kačmarekų (Kaczmarek) šeima iš Koliuškų (Koluszki) Lenkijoje. Sutuoktiniai Ivona ir Piotr yra operos dainininkai, savo gyvenimo aistrą perdavę sūnums Adamui ir Voicechui. Visas ketvertas atliko operečių arijas ir žinomas dainas. Po koncerto galima buvo įsigyti Kačmarekų šeimos kompatktinius diskus, o gautas pelnas buvo perduotas hospisui.

Vienijasi visas pasaulis
„Broliai ir seserys, ištieskime pagalbos ranką ir padarykime neįmanomą įmanomą!“ – ragino Lietuvos lenkų harcerių sąjungos pirmininkas Pavel Giliauskas. Už vienybę tokiu visiems svarbiu klausimu dėkojo ir akcijos „Vilties medis“ koordinatorius Ernest Matuliukštis.

Kadangi koncertą transliavo portalas „Wilnoteka“, jį galėjo pamatyti žiūrovai Ukrainoje, Austrijoje, Lenkijoje, Latvijoje, Vokietijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Anglijoje, Švedijoje, Islandijoje.

Pasibaigus koncertui vyko aukcionas, kurio metu, be kita ko, galima buvo įsigyti Henriko Sinkevičiaus „Trilogiją“, kalendorių su lenktynininkų B. Vanago ir S. Rozvadovskio, Lenkijos Pirmosios Damos Agatos Kornhauser-Dudos rašiklį, gintarinius karolius.

Pirmasis koncertas „Vilties medis“ įvyko 2016 metų lapkritį. Vėliau harceriai ir skautai buvo įsitraukę į įvairias labdaringas akcijas vaikų hospiso statyboms paremti. Pavyzdžiui, pernai rugpjūtį Vilniaus Katedros aikštėje surengė akciją „Padaryk nuotrauką – paremk hospisą“, o rudenį – Harcerių mugę.

Teresa Vorobej
Vilniaus krašto savaitraštis

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24