Geri darbai užkrečia. Naujos patalpos Vaidotų vaikų dienos centrui

2017-11-07, 13:40
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Centre vaikai tūri daug užsiėmimų - tampa atviresni, drąsesni Centre vaikai tūri daug užsiėmimų - tampa atviresni, drąsesni Fot. Vilniaus krašto savaitraštis

„Mėgs­ta­me mū­sų die­nos cen­trą, ja­me su drau­gais ir drau­gė­mis links­mai lei­džia­me lai­ką. Sa­va­no­riai pui­kiai or­ga­ni­zuo­ja mums už­si­ė­mi­mus: tu­ri­me lai­ko ir mo­ky­tis, ir žais­ti, da­ro­me do­va­nas sve­čiams, o kle­bo­nas or­ga­ni­zuo­ja mums eks­kur­si­jas“, - kal­bė­jo Pa­gi­rių gim­na­zi­jos mo­ki­nė Kris­ti­na Amb­ros, ne­slėp­da­ma džiaugs­mo dėl nau­jų pa­tal­pų Vai­do­tų vai­kų die­nos cen­trui, ku­rį lan­ko su bro­liu Ka­ro­liu.


Pir­ma­die­nį, lap­kri­čio 6 d., prieš pat vi­dur­die­nį Vai­do­tų ben­druo­me­nė tu­rė­jo pro­gą džiaug­tis: tą­dien pa­ra­pi­jos vai­kų die­nos cen­trą lan­kan­tys vai­kai da­ly­va­vo nau­jų pa­tal­pų ati­da­ry­mo ce­re­mo­ni­jo­je. Į iš­kil­mes at­vy­ko gar­bin­ga vieš­nia - Lie­tu­vos pre­zi­den­tė Da­lia Gry­baus­kai­tė, - juk tai ji ini­ci­ja­vo na­cio­na­li­nę so­cia­li­nio sau­gu­mo kam­pa­ni­ją „Už sau­gią Lie­tu­vą“, o ją vyk­dant ras­ta pi­ni­gų pa­tal­poms re­no­vuo­ti.

Vai­do­tų vai­kų die­nos cen­tras at­si­ra­do ku­ni­go kle­bo­no Je­žio Vit­kov­skio ini­cia­ty­va - dva­si­nin­kas pa­ste­bė­jo po­rei­kį ap­gaub­ti ypa­tin­gu rū­pes­čiu vai­kus iš so­cia­liai rem­ti­nų šei­mų. Prieš dve­jus me­tus pa­si­kvie­tė ben­dra­dar­biau­ti sa­va­no­rius. Pa­ra­pi­jos na­mai, de­ja, ne­ati­tin­ka vai­kų bu­vi­mo juo­se są­ly­gų: nė­ra cen­tra­li­zuo­tai tie­kia­mo van­dens, sa­ni­ta­ri­nių maz­gų, šil­dy­mo. Da­ly­vau­jant pro­gra­mo­je „Už sau­gią Lie­tu­vą“, pa­de­dant „Ca­ri­tui“, Vil­niaus ar­ki­vys­ku­pi­jai, ne­vy­riau­sy­bi­nėms or­ga­ni­za­ci­joms, vie­tos ben­druo­me­nei ir ge­ros va­lios žmo­nėms, nuo šių me­tų ru­dens pa­ra­pi­jos die­nos cen­tras tu­ri nau­jas - šil­tas ir jau­kias - pa­tal­pas Vil­niaus tech­no­lo­gi­jų, ver­slo ir že­mės ūkio mo­kyk­lo­je Bal­to­jo­je Vo­kė­je (Vil­niaus ra­jo­no Pa­gi­rių se­niū­ni­ja).

Cen­trai, ku­rie sau­go
„Be vi­sų jū­sų čia esan­čių šis cen­tras ne­at­si­ras­tų. Džiau­giuo­si, kad mums pa­vy­ko ras­ti ver­sli­nin­kų, ku­rie sa­vo fi­nan­sais ir dar­bu pri­si­dė­jo prie jū­sų ini­cia­ty­vos. Lie­tu­vo­je at­si­ran­da vis dau­giau to­kių cen­trų,  ap­sau­gan­čių vai­kus nuo vai­kų glo­bos na­mų. Vai­kai čia tu­ri­nin­gai lei­džia lai­ką: pie­šia, su­si­pa­žįs­ta su ki­tais ir - kas svar­biau­sia - lie­ka sa­vo šei­mo­se ir vie­tos ben­druo­me­nė­se“, - per ati­da­ry­mo ce­re­mo­ni­ją kal­bė­jo D. Gry­baus­kai­tė.

Pre­zi­den­tė pa­brė­žė sa­va­no­rių reikš­mę ir svar­bą to­kių cen­trų veik­lai. Kar­tu su ku­ni­gu kle­bo­nu J. Vit­kov­skiu ir die­nos cen­trą lan­kan­čiais vai­kais per­kir­po sim­bo­li­nę juos­tą. Da­ly­va­vo taip pat dai­lės už­si­ė­mi­muo­se, pa­bai­go­je kar­tu su jau­niau­siais pa­lei­do ba­lio­nus, o šie pa­kė­lė į dan­gų raš­te­lius su už­ra­šy­to­mis sva­jo­nė­mis. Cen­trą pa­šven­ti­no Vil­niaus ar­ki­vys­ku­pi­jos ku­ri­jos kanc­le­ris kun. Kęs­tu­tis Pa­lik­ša.

Tai jau ket­vir­ta­sis vai­kų die­nos cen­tras Lie­tu­vo­je, ati­da­ry­tas vyk­dant Pre­zi­den­tės ini­ci­juo­tą na­cio­na­li­nę so­cia­li­nio sau­gu­mo kam­pa­ni­ją „Už sau­gią Lie­tu­vą“. Pa­grin­di­nis vai­kų die­nos cen­tro - jo iš­lai­ky­mo ir veik­los - rė­mė­jas ben­dro­vė „Circ­le K“.

Vil­niaus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė re­mia to­kias so­cia­li­nes ini­cia­ty­vas. Ru­kai­niuo­se ir Ru­da­mi­no­je vei­kia vai­kų die­nos cen­trai, or­ga­ni­zuo­da­mos vai­kams įvai­rias veik­las juos glo­bo­ja An­ge­lų se­se­rų kon­gre­ga­ci­jos se­se­rys. Pa­na­šūs vai­kų die­nos cen­trai vei­kia ir Šei­mos ir vai­ko ge­ro­vės cen­tre Gei­siš­kė­se bei Šei­mos ir vai­ko kri­zių cen­tre Kal­ve­liuo­se. Kar­vy­je vei­kia „Ca­ri­to“ įsteig­tas Šv. Eu­ge­ni­jos die­nos cen­tras. Be to, ra­jo­ne vei­kia apie 30 spor­to ir rek­re­a­ci­jos cen­trų, ku­riuo­se jau­ni­mas ak­ty­viai lei­džia lais­va­lai­kį. Vai­kų die­nos cen­tro ati­da­ry­mo ce­re­mo­ni­jo­je Vai­do­tuo­se Vil­niaus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei at­sto­va­vo vi­ce­me­rė Te­re­sa De­meš­ko, ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja Da­nu­ta Nar­but ir So­cia­li­nės rū­py­bos sky­riaus ve­dė­ja Ire­na In­ge­le­vič.

„Ačiū už tą gė­rį, ku­rį da­ro­te vai­kams“, - dė­ko­jo vi­ce­me­rė, įteik­da­ma sa­vi­val­dy­bės do­va­ną - mag­ne­ti­nę pie­ši­mo len­tą.

Drau­gys­tės spal­vos
Nau­jas pa­tal­pas die­nos cen­trui pa­vy­ko ras­ti ben­dro­mis jė­go­mis. Kaip pa­brė­žė ku­ni­gas kle­bo­nas, į dar­bą įsi­trau­kė ge­ros va­lios žmo­nės: rė­mė­jai, sa­va­no­riai ir „Ca­ri­to“ at­sto­vai.

„Pri­si­me­nu aki­mir­ką, kai rin­ko­me spal­vą pa­tal­poms: su­mai­šė­me vi­sus da­žus, ku­riuos at­si­ne­šė žmo­nės. Ir da­bar tu­ri­me drau­gys­tės ir ben­dra­dar­bia­vi­mo spal­vų sa­lę“, - pa­sa­ko­jo ku­ni­gas, dė­ko­da­mas vi­sų pir­ma vi­siems sa­va­no­riams, ku­rie per dve­jus me­tus dir­bo su vai­kais ne pa­čio­mis ge­riau­sio­mis są­ly­go­mis.

Vie­na pir­mų­jų į kle­bo­no kvie­ti­mą at­si­lie­pė Ži­vi­lė Sin­ke­vi­čie­nė ir ėmė­si va­do­vau­ti die­nos cen­trui. Ją re­mia Al­ma Ba­le­vi­čie­nė, Re­na­ta Na­ri­jaus­kie­nė, Ag­nė No­vi­ke­vič. Pa­dė­ti at­sku­bė­jo Vil­niaus ar­ki­vys­ku­pi­jos „Ca­ri­tas“: se­suo Jo­li­ta Ma­tu­lai­ty­tė, ku­ri vyk­do pa­na­šią veik­lą Vil­niu­je, at­vy­ko į Vai­do­tų pa­ra­pi­ją su idė­ja ati­da­ry­ti die­nos cen­trą ir da­li­jo­si auk­lė­ja­mo­jo dar­bo pa­tir­ti­mi. Per atos­to­gas su vai­kais dir­bo ir vy­rai: pa­ra­pi­jie­tis Au­ri­mas Jo­ni­ka ir Vil­niaus Šv. Juo­za­po ku­ni­gų se­mi­na­ri­jos klie­ri­kas Val­de­mar  Šyr­vins­ki.

Nu­si­žiū­rė­ta idė­ja
„Sa­ko­ma, kad ge­ri dar­bai už­kre­čia. Stu­di­juo­da­mas se­mi­na­ri­jo­je ga­vau pa­sky­ri­mą į Vil­niaus Vi­sų Šven­tų­jų baž­ny­čią. Tuo­met jo­je kle­bo­nu dir­bo da­bar­ti­nis Tra­kų de­ka­na­to de­ka­nas kun. Jo­nas Va­ra­nec­kas. Jis vie­nas pir­mų­jų ku­ni­gų ar­ki­vys­ku­pi­jo­je pra­dė­jo dirb­ti su vai­kais iš so­cia­li­nės ri­zi­kos šei­mų. Bū­rė jau­ni­mą prie baž­ny­čios vei­kian­čia­me cen­tre. Bu­vau su­ža­vė­tas jo veik­la: iš pra­džių žai­dė su glo­bo­ti­niais krep­ši­nį, o vė­liau kar­tu su jais ėjo mels­tis. Ta­pau tuo­met sa­va­no­riu. Da­bar bū­da­mas Vai­do­tų pa­ra­pi­jos kle­bo­nas nu­ta­riau įsteig­ti pa­na­šų cen­trą prie Vai­do­tų Šv. Apaš­ta­lo Pau­liaus At­si­ver­ti­mo pa­ra­pi­jos. Sten­gia­mės, kad vi­si vai­kai bū­tų čia trak­tuo­ja­mi vie­no­dai, jaus­tų­si sau­giai, bū­tų pa­ste­bė­ti, my­li­mi ir rei­ka­lin­gi. Lan­ky­da­mi cen­trą tam­pa kur kas drą­ses­ni, ran­da su­pra­ti­mą ir drau­gų“, - pa­sa­ko­jo ku­ni­gas kle­bo­nas.

Vai­kų die­nos cen­tras Vai­do­tuo­se vei­kia jau dve­jus me­tus. Jį lan­ko 25 vai­kai. Vi­sų pir­ma tai - Pa­gi­rių se­niū­ni­jos mo­kyk­lų mo­ki­niai: Vai­do­tų mo­kyk­los-dar­že­lio „Mar­gias­pal­vis ait­va­rė­lis“ auk­lė­ti­niai, Pa­gi­rių gim­na­zi­jos mo­ki­niai ir Vil­niaus tech­no­lo­gi­jų, ver­slo ir že­mės ūkio mo­kyk­los prieš­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo sky­riaus Bal­to­jo­je Vo­kė­je auk­lė­ti­niai. Šių įstai­gų va­do­vai bei Juod­ši­lių ir Pa­gi­rių se­niū­ni­jų se­niū­nai da­ly­va­vo cen­tro ati­da­ry­mo ce­re­mo­ni­jo­je ir dė­ko­jo už pa­gal­bą auk­lė­jant vai­kus.

Vik­to­ri­ja Gi­ne­vič iš Pa­piš­kių kai­mo Bal­to­sios Vo­kės Eli­zos Ožeš­ko­vos gim­na­zi­jos (Šal­či­nin­kų ra­jo­nas) mo­ki­nė ir Vik­to­ri­ja Tru­se­le­vič iš Vai­do­tų Vil­niaus Si­mo­no Ko­nars­kio mo­kyk­los mo­ki­nė su­tar­ti­nai tei­gia, kad la­bai ge­rai jau­čia­si die­nos cen­tre ir no­riai lei­džia čia lai­ką po mo­kyk­los. Kris­ti­nos ir Ka­ro­lio tė­tis Bog­dan Amb­ros jau­di­nan­čiai dė­ko­jo die­nos cen­tro glo­bė­jams ir sa­va­no­riams.

Te­re­sa Vo­ro­bej
Vilniaus krašto savaitraštis

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24