Nustatyta buferinė afrikinio kiaulių maro zona

2013-10-31, 10:09
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba 2013 m. spalio 10 d. direktoriaus įsakymu Nr. B1-646 „Dėl buferinės afrikinio kiaulių maro zonos nustatymo" patvirtino oficialiai kontroliuojamą buferinę afrikinio kiaulių maro zoną. Tai apsauginė teritorija, kurioje ligos sukėlėjų nenustatyta, bet yra taikomos veterinarinės sanitarijos priemonės.

Buferinė zona nustatyta Lietuvos pasienyje su Baltarusija, ji apima minėto įsakymo priede išvardintas vietoves, esančias Druskininkų, Ignalinos, Lazdijų, Šalčininkų, Švenčionių, Varėnos, Vilniaus, Visagino ir Zarasų rajonų savivaldybėse.

Būtinybė nustatyti buferinę zoną iškilo dėl daugėjančių pranešimų apie afrikinio kiaulių maro protrūkius laukinėje faunoje (šernuose) Baltarusijoje. Neatmetama galimybė, kad šernų migracijos metu užkratas gali patekti ir į Lietuvos teritoriją, todėl pasienyje su Baltarusija jau naudojami repelentai, atbaidantys šiuos laukinius gyvūnus. Gyventojai taip pat turi būti ypač budrūs ir imtis visų biologinės saugos priemonių, kad apsaugotų savo auginamas kiaules.

Nustatytoje buferinėje zonoje bus taikomi patys griežčiausi biologinio saugumo priemonių reikalavimai kiaulių laikymo vietoms ir kiaulių laikytojai, kurių kiaulių laikymo vieta patenka į buferinę zoną, iki 2013 m. gruodžio 1 d. privalo įgyvendinti visas Biologinio saugumo priemonių reikalavimų kiaulių laikymo vietose, patvirtintų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2011 m. liepos 11 d. įsakymu Nr. Bl-384 (Žin., 2011, Nr. 95-4498; 2012, Nr. 143-7417), nuostatas.

Į vietovių, kurios įeina į buferinę zoną, sąrašą patenka ir Vilniaus rajono savivaldybės:

Bezdonių sen.: Arvydų k., Auštųjų Bezdonių kaimų

Buivydžių sen.,

Kalvelių sen.,

Lavoriškių sen.,

Marijampoilio sen.: Akmeniškių k., ir Raguvėlės k.,

Medininkų sen.,

Mickūnų sen.: Žagariškių k., Uosininkų II k., Uosininkų III k. ir Dėdoniškių k.,

Rukainių sen.: Bruškiškių k., Tribilų k., Padvarninkų k., Čepurniškių k., Mūrininkų k., Šinkalaukio k., Gudžių k., Rūdynės k., Savičiūnų k., Kūlių k., Nelydiškių k., Akmenės k., Svironių vs., Kenos k., Kaniūkiškių k., Jukšėnų k., Gulbinės k., Lankelių k., Sirvydų k., Ulėnų k., Žemaitėlių k., Naujasėdžių vs., Jurčiukų k., Mantušių k., Žemlių k., Varkalabiškių k., Valkagulių k., Kalesninkų k., Trakelių k., Skarvadiškių k., Rutkiškių k., Batviniškių k., Ančeriškių k., Tumosų k., Voverių k., Kastelių k., Senasalio k., Katutiškių k. ir Aleksandravo vs.

Vilniaus rajono savivaldybės: Brastelių k., Borovo k., Strėliškės k., Vladislavovos k., Jazuvkos k. ir Dolų k.

Kiaulių laikytojai, kurie negalės įgyvendinti visų biologinės saugos reikalavimų, bus raginami skersti kiaules, pasinaudojant valstybės teikiama kompensacija už buferinėje zonoje esančių kiaulių paskerdimą. Šiuo metu jau parengti Žemės ūkio ministro įsakymų projektai dėl numatomos kompensacijos mokėjimo ir jos paskaičiavimo. Kiaulių augintojai, esantys buferinėje zonoje ir pasinaudoję valstybės parama už paskerstas kiaules, turės įsipareigoti bent jau metus laiko nelaikyti kiaulių, nebent užtikrintų visų biologinės saugos reikalavimų įgyvendinimą.

vrsa.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24