Lietuvių pasirinkimas – šalyje išaugintos daržovės

2013-09-12, 11:34
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Renkantis, kokias šviežias daržoves ir vaisius pirkti, svarbiausias kriterijus – ar jie užauginti Lietuvoje, o šalies gyventojų labiausiai mėgstami – pomidorai, agurkai ir bulvės. Dažniausiai šviežio derliaus produktų žmonės įsigyja prekybos centruose, 71 proc. apklaustųjų jiems per savaitę išleidžia iki 50 litų. Tai parodė prekybos tinklo MAXIMA atlikta elektroninė apklausa.

Dažniausiai valgomų šviežių šalyje užaugintų daržovių trejetuke – bulvės, agurkai ir pomidorai, tarp vaisių – obuoliai, kriaušės ir slyvos. Apklaustieji teigė, kad daržoves ir vaisius jie dažniausiai įsigyja prekybos centruose (31 proc.), daugiau kaip po 20 proc. atsakė, kad augina patys arba gauna lauktuvių iš tėvų ar giminaičių, 6 proc. – perka turguje. Prekybos centrus apklaustieji įvardino patogia vieta įsigyti šviežias daržoves ar vaisius, nes čia jų gali rasti kasdien, rinktis iš plataus asortimento.

„MAXIMA parduotuvėse kiekvieną dieną ištisus metus siūlome didelį šviežių, kokybiškų daržovių ir vaisių pasirinkimą. Tačiau prasidėjus lietuviško derliaus metui, šalyje išaugintos daržovės ir vaisiai iš parduotuvių lentynų išstumia atvežtinius. MAXIMA parduotuvėse daugiausiai nuperkama tradicinių lietuviškų daržovių. Per pirmąją rudens savaitę pardavėme daugiau kaip 140 tonų bulvių, apie 100 tonų morkų, 80 tonų kopūstų, agurkų ir svogūnų – apie 50 tonų", - komentuoja MAXIMA LT, UAB, Maisto prekių pirkimo departamento direktorius Tomas Marcinkevičius.

Iš šviežio derliaus daržovių trečdalis MAXIMA apklausos dalyvių dažniausiai gamina salotas ar verda sriubas, taip pat – daro troškinius. Prasidėjus derliaus metui, lietuviai ne tik mėgaujasi ką tik iš sodo ir daržo pristatytomis gėrybėmis, bet galvoja ir apie žiemą. Penktadalis apklaustųjų šaldo vaisius, uogas bei daržoves (22 proc.), kiek mažiau – verda uogienes ir spaudžia sultis. Žiemos stalo dauguma neįsivaizduoja be konservuotų vaisių ir daržovių.

Vertindami, kokie kriterijai svarbiausi įsigyjant šviežius vaisius ir daržoves, daugiau kaip pusė apklaustųjų pirmoje vietoje minėjo žiūrintys, ar produkcija išauginta Lietuvoje. Ne mažiau žmonėms svarbus ir ekologiškumas, taip pat – ar tai ūkininkų tiekiama produkcija.

Pastaraisiais metais gyventojai valgo daugiau šviežių vaisių ir daržovių. Tai patvirtino daugiau kaip trečdalis apklaustųjų. 21 proc. valgymo įpročiai liko nepakitę.

Šiuo metu MAXIMA parduotuvėse siūlomas platus lietuviškų šviežių daržovių ir vaisių asortimentas. Parduotuvių lentynose galima pasirinkti ne tik įprastų, pamėgtų daržovių – bulvių, morkų, kopūstų, agurkų, pomidorų, svogūnų, česnakų, cukinijų, bet ir raudongūžių, savojinių ir ropinių kopūstų, porų, juodųjų ridikų, salierų stiebų ir kitų šalyje išaugintų, šviežių bei kokybiškų daržovių. Rinktinės, šviežios daržovės į MAXIMA parduotuves pristatomos net iš 34 Lietuvos ūkių. Lentynose – ir lietuviški obuoliai bei kriaušės.

Patrauklios ir šviežių lietuviškų daržovių bei vaisių kainos. Kilogramas šviežių vidutinio dydžio fasuotų bulvių MAXIMA parduotuvėse kainuoja 0,85 Lt, morkų – 1,59 Lt, kopūstų – 1,29 Lt, kilogramas lietuviškų obuolių – 2,49 Lt, kriaušių – 3,99 Lt.

Maxima

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24