Savavališkos statybos baigtis – griuvėsiai

2013-09-12, 07:55
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nei vienas savavališkai pastatyto statinio savininkas negali būti ramus, kad jam pavyks išlipti sausam iš balos, pažeidus įstatymų reikalavimus. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) prie Aplinkos ministerijos, nustačiusi savavališkos statybos faktą, pareikalauja, kad statytojas savo lėšomis nugriautų statinį ar išardytų savavališkai pertvarkytas jo dalis.

Statytojui sudaryta galimybė įteisinti statinį, jeigu tame žemės sklype, kuriame nustatyta savavališka statyba, tokį galima statyti. Sumokėjęs įmoką už savavališkos statybos įteisinimą, jis turi teisę kreiptis, kad būtų išduotas statybą leidžiantis dokumentas (SLD).

Per pirmąjį šių metų pusmetį teise gauti SLD pasinaudojo 92 statytojai, o 103 savavališkos statybos atvejais statytojai, vykdydami VTPSI reikalavimus, patys nugriovė statinius ar jų dalis.

Jeigu statytojas per nustatytą terminą nepasinaudoja įstatymų suteikta teise gauti SLD ar pats nenugriauna statinio ar jo dalių, VTPSI kreipiasi į teismą. Šiais metais statytojai patys įvykdė 24 teismo sprendimus – nugriovė savavališkus statinius, tarp jų ir žuvies restoraną Juodkrantėje.

Jeigu teismo sprendimai nevykdomi, tai nugriauti savavališkai statomus ar pastatytus statinius ar jų dalis teismas įpareigoja VTPSI. Šiemet VTPSI priverstinai nugriovė dviejų aukštų gyvenamąjį namą, savavališkai pastatytą valstybinėje žemėje Gastilonių gatvėje Kaune. Taip pat baigiamas griauti – liko išardyti pamatus – savavališkai iškilęs trijų aukštų gyvenamasis namas sostinės Kęstučio gatvėje.

Am

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24