"Misija Sibiras'13" komanda bus išlydima į Tiumenės sritį

2013-07-16, 11:10
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pasaulio lietuvių vienybės dieną, liepos 17-ąją, iš Vilniaus geležinkelio stoties pajudės traukinys Rusijos Federacijos link su dvyliktosios jaunimo ekspedicijos "Misija Sibiras'13" komanda.

Šių metų ekspedicijos tikslas - Tiumenės srityje sutvarkyti sparčiai nuo žemės paviršiaus nykstančias lietuvių tremtinių amžino poilsio vietas, aplankyti čia tebegyvenančius tautiečius. Dvi savaites truksiančioje didžiulės ištvermės ir sunkių išbandymų kupinoje misijoje Tiumenės srityje išlikusius lietuvių tremties ir kalinimo vietų atminties ženklus lankys ir tvarkys 16 jaunų žmonių komanda.

Vakarų Sibire esančioje Tiumenės srityje prie lietuvių tremtinių kapinaičių žmogaus ranka neprisilietė daugiau kaip dešimtmetį. Atvirose laukymėse ir taigos glūdumoje išlikusias amžino poilsio vietas laikas negrįžtamai gali pasiglemžti bet kuriuo metu, tad ekspedicijos dalyvių laukia nelengva ir atsakinga užduotis.

"Devintus metus gyvuojantis jaunimo pilietiškumą, patriotiškumą ir istorinę atmintį puoselėjantis projektas į tautiečių tremties ir kalinimo vietas išlydi jau dvyliktąją ekspediciją. Šįkart 16 žmonių komandai keliami itin aukšti ir visai Lietuvai svarbūs tikslai. Tad visus kviečiame atvykti palaikyti ir išlydėti tų, kurie įneš neįkainojamą indėlį į mūsų tautos istorinės atminties išsaugojimą. Juk tai visų mūsų misija", - sako projektą organizuojančio labdaros ir paramos fondo "Jauniems" direktorius Arnas Marcinkus.

Pasak jo, šiemet atrinkti jaunus žmones ekspedicijai buvo itin sudėtinga. "Beveik visi atrankos dalyviai buvo verti šios misijos. Ypač visų pajėgumas išryškėjo bandomojo žygio metu, kuris šiemet pareikalavo kaip niekad daug ištvermės ir atkaklumo", - teigė A. Marcinkus.

Trečiadienio popietę prieš pat pajudant traukiniui Vilnius-Maskva "Misija Sibiras'13" dalyvius išlydės šalies vadovai, tremtinių, visuomeninių organizacijų atstovai, projekto rėmėjai ir draugai, ankstesnių ekspedicijų dalyviai.

Šiemet projekto komanda išvyksta vedama šūkio "Tikros istorijos dalelė, išsaugota ateičiai". Tai jų įsipareigojimas padaryti viską, kad nykstančios lietuvių tremties ir amžino poilsio vietos neliktų užmirštos, o vietiniai gyventojai įsitikintų, kad tai - mūsų tautos dalis, kurią saugome ir branginame.

Projektas "Misija Sibiras" organizuojamas nuo 2006 metų. Nuo jo pradžios lietuvių tremties ir įkalinimo vietose Sibire jau apsilankė vienuolika jaunimo ekspedicijų, sutvarkiusių apie 90 lietuviškų kapinių ir susitikusių su ten gyvenančiais lietuviais. Per iki šiol vykusias ekspedicijas lietuvių tremtinių kapai tvarkyti Irkutsko, Krasnojarsko, Komijos, Tomsko, Buriatijos, Sverdlovsko srityse, Kazachstane, Tadžikistane, o praėjusiais metais - Rytų Sibiro pietuose esančioje Chakasijoje.

Jaunimo pilietiškumo ir patriotiškumo ugdymo projekto "Misija Sibiras" dalyviai kasmet vyksta į atokias tremtinių gyvenvietes, kad tvarkydami tremčių žemėn atgulusių mūsų tautos kankinių kapavietes išreikštų pagarbą nukentėjusiems nuo stalininių represijų, surinktų duomenų Lietuvos archyvams, Lietuvos gyventojų ir rezistencijos tyrimų centrui, o grįžę į Lietuvą lankosi mokyklose ir pasakoja moksleiviams apie tremtį.

Istorikų skaičiavimais, iki 1953-iųjų sovietinės okupacijos metais į lagerius ir tremtį atšiauriausiose tuometinės Sovietų Sąjungos vietose buvo išvežta apie 270 tūkst. Lietuvos gyventojų. Mokslininkų duomenimis, 58 proc. tremtinių buvo ištremta į Altajų, 27 proc. - į Novosibirsko sritį, likusi tremtinių dalis išblaškyta po kitas Sovietų Sąjungos vietoves, Vidurinę Aziją, kur išgyveno pasityčiojimo, bado ir vargo likimą. Nuo Laptevų jūros ir Lenos žiočių, kur buvo ypač nežmoniškos sąlygos, grįžo mažiau negu pusė ten ištremtų lietuvių.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24