Šalčininkų rajono naujienos

2013-06-24, 10:13
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kazmiežas nori plėsti bendradarbiavimą

Dovanos iš Lenkijos Kazmiežo valsčiaus - knygos, žaislai ir maisto produktai pasiekė praėjusią savaitę Šalčininkų rajono švietimo įstaigas. Lenkų delegacija, vadovaujama valsčiaus viršaičio Veslavo Vlodarčyko (Wiesław Włodarczyk), birželio 12-14 dienomis viešėjusi Šalčininkų rajone aplankė Šalčininkų rajono savivaldybės vaikų globos namus, Eišiškių, Baltosios Vokės, Jašiūnų ir Butrimonių vaikų lopšelius-darželius, Eišiškių lenkų kultūros namus, susitiko su Šalčininkų rajono savivaldybės vadovybe.

Svečiai iš Lenkijos panoro ne tik tęsti paramą rajono lenkų švietimo įstaigoms, bet ir užmegzti naujų kontaktų. Savo veiklos prioritetu Kazmiežo atstovai pasirinko vaikų darželius.

 

Renovacija vis arčiau

 

Šalčininkuose artėja prie pabaigos konsultacijos su savininkais daugiabučių namų, įtrauktų į Vyriausybės daugiabučių namų atnaujinimo programą. Rajono centre bus renovuota 11 daugiabučių namų, kuriuose yra 354 butai.

Daugiabučių atnaujinimo techninius projektus parengė Avižienių bendrovė „a.CONS“. Kartu su projektų autoriais susitikimuose su gyventojais dalyvauja Šalčininkų rajono savivaldybės specialistai, UAB „Šalčininkų šilumos tinklai“ ir UAB „Tvarkyba“ vadovai.

Būtų savininkus labiausiai domina finansinis aspektas, t.y. kiek kiekvienam jų kainuos namo renovacija. Gyventojai gali rinktis iš dviejų daugiabučių namų atnaujinimo projektų. Tarpusavyje jie skiriasi tik tuo, kad pirmasis projektas nenumato termoreguliatorių butuose, o kitas - taip. Dviejų kambarių butui (bendras naudingas plotas - 47,80 kv. m) atnaujinimas kainuotų (be Vyriausybės kompensacijos) pagal pirmą projektą 23 tūkst. 881, 91 Lt, pagal antrą - 25 tūkst. 990, Lt. Vyriausybės skiriama atnaujinimo išlaidų kompensacija sieks 44 proc. statybos darbų biudžeto. Su atnaujinimo projektų parengimu ir statybos darbų technine priežiūra susijusios išlaidos gyventojams bus kompensuojamos 100 procentų.

Atnaujinimo projektai numato išorinių sienų, stogų apšiltinimą, langų keitimą ir balkonų atnaujinimą. Po modernizacijos daugiabutis ne tik taupys energiją, bet ir turės estetinę išvaizdą - vienodo tipo ir spalvos langus ir balkonus. Butų, kur jau yra modernūs plastikiniai langai, savininkai neprivalės jų keisti, o tai irgi sumažins atnaujinimo išlaidas.

Dauguma butų Šačininkuose tikriausiai atitiks reikalavimus dėl langų, o su balkonais situacija yra visiškai kitokia. Kalbant ne tiek apie jų termoizoliaciją, kiek apie išvaizdą - vienas skiriasi nuo kito. Šiuo atveju iki estetikos jiems labai toli.

Šalčininkų daugiabučių namų atnaujinimo planas numato, kad iki š. m. spalio turi būti surengti viešieji pirkimai siekiant išrinkti bendroves, kurios atnaujins daugiabučius namus ir atliks techninę jų priežiūrą. Iki to laiko daugiabučių namų gyventojai dauguma balsų turi nuspręsti, kurį iš atnaujinimo projektų jie renkasi. Pagal planą daugiabučių atnaujinimas turi prasidėti š. m. lapkritį ir baigtis po metų.

Kredito namų atnaujinimui apmokestinimas - 3 proc. per metus. Kredito dalys bus priskaičiuojamos prie sąskaitų už komunalines paslaugas. Kredito išmokėjimas gali būti išskaidytas 20 metų su galimybe apmokėti anksčiau. Kredito mėnesio padengimo dydis negali viršyti 7,26 Lt už 1 kv. m.

Anot specialistų, namų atnaujinimas padės sumažinti energijos išeikvojimą net 60 proc. ir tai diametraliai pakeis sąskaitų už šilumą dydžius.

 

Meldė šv. Antano užtarimo

 

Praėjusį ketvirtadienį, birželio 13 d., prie Šv. Antano koplyčios Jašiūnų geležinkelio stoties gyvenvietėje buvo aukojamos šv. Mišios už šios gyvenvietės ir visos seniūnijos gyventojus. Mišias aukojo kunigai klebonai drauge ir dabartinis, ir buvęs Jašiūnų parapijos Tadeuš Aleksandrovič ir Andžej Andžejevski. Pamaldose dalyvavo per 200 seniūnijos gyventojų ir svečių.

Gyventojai atnaujino koplyčią prieš ketverius metus. Ji pastatyta ant senosios, XX amžiaus septintajame dešimtmetyje sugriautos, koplyčios pamatų. Koplyčios atstatymo idėją parėmė tuomet Šalčininkų rajono savivaldybė, Jašiūnų geležinkelio stoties gyventojai, aktyviai dalyvaujant seniūnaitei Kristinai Smachtinai, Tadeušui Daukševičiui, Andžejui ir Jevgenijui Jurelevičiams, Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos nariui Henrikui Domaševičiui, aplinkinių kaimų gyventojams, Dainavos girininkijos girininkams.

Per pamaldas giedojo ansamblis „Turgielanka“.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24