Sudervė. Išsipildė svajonė apie lenkų darželį

2015-11-25, 06:00
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
„Kai sužinojau apie tai, kad savivaldybė ieško laisvo žemės sklypo, pasiūliau  panaudoti 7 hektarus mokyklos teritorijos. Mes nusprendėme, kad vaikų darželį pastatysime prie mokyklos. Tokiu būdu po vienu stogu iškilo nuostabus modernus pastatas ikimokyklinukams“, – pasakojo Sudervės Mariano Zdziechovskio pagrindinės mokyklos direktorė ir naujai įsteigto lopšelio-darželio vadovė Teresa Mlynska. „Kai sužinojau apie tai, kad savivaldybė ieško laisvo žemės sklypo, pasiūliau panaudoti 7 hektarus mokyklos teritorijos. Mes nusprendėme, kad vaikų darželį pastatysime prie mokyklos. Tokiu būdu po vienu stogu iškilo nuostabus modernus pastatas ikimokyklinukams“, – pasakojo Sudervės Mariano Zdziechovskio pagrindinės mokyklos direktorė ir naujai įsteigto lopšelio-darželio vadovė Teresa Mlynska. © L24 (Fot. Ivona Klimaševskaja)

– Sudervė jaunėja. Jaunos šeimos grįžta į savo tėvų ir senelių žemę, stato naujus namus, todėl kaimui labai trūko lenkų vaikų darželio, – sakė Sudervės Mariano Zdziechovskio pagrindinės mokyklos direktorė, o ne nuo senų laikų – ir naujai įsteigto lopšelio-darželio vadovė Teresa Mlynska.

Prie Vilniaus esančiame Sudervės kaime (Vilniaus rajonas) jau mėnesį veikia naujas lenkų vaikų darželis. Moderni, erdvi ir patogi ikimokyklinė įstaiga buvo įsteigta kaip vietinės Mariano Zdziechovskio pagrindinės mokyklos filialas.

Investicija, siekianti daugiau kaip milijoną
Įstaigos, kur vaikai gautų ikimokyklinį ugdymą gimtąja kalba, Sudervės ir aplinkinių kaimų lenkų bendruomenė laukė ilgai. Tai nėra vietos valdžios kaltė – tiesiog daug laiko užėmė laisvo žemės sklypo darželio statybai paieškos ir planavimas. „Kai sužinojau apie tai, kad savivaldybė ieško laisvo žemės sklypo, pasiūliau  panaudoti 7 hektarus mokyklos teritorijos. Mes nusprendėme, kad vaikų darželį pastatysime prie mokyklos. Tokiu būdu po vienu stogu iškilo nuostabus modernus pastatas ikimokyklinukams“, – pasakojo Teresa Mlynska, Sudervės Mariano Zdziechovskio pagrindinės mokyklos direktorė.

Darželio statybą finansavo Vilniaus rajono savivaldybė ir draugija „Wspólnota Polska”. „Statybų išlaidos sudarė 1,5 mln. eurų. Įranga papildomai kainavo daugiau kaip 80 tūkstančių eurų. Tai didžiulės sumos, todėl mes esame labai dėkingi tiems, kurie inicijavo ir finansavo lenkų vaikų darželio statybą mūsų kaime“, – sakė direktorė.

Naujas darželio pastatas buvo pastatytas labai greitai. Prasidėjusios 2014 m., statybos truko vienerius metus. Kaip pabrėžė T. Mlynska, investicijos rangovė, ne vieną švietimo įstaigą Lietuvoje pastačiusi bendrovė „Mūras“, dirbo puikiai.

Įkurtos trys grupės
Spalio 19 d. darželis priėmė pirmuosius vaikus. Vyko iškilmingas vaikučių ir jų tėvų pasveikinimas. Įkurtos trys grupės: lopšelio, darželio ir ikimokyklinė. Jose šiandien ugdomi daugiau kaip 40 vaikų.

Gausiausia (16 auklėtinių) yra vyriausių 5-6 metų vaikų grupė. Jauniausioje – dvejų ir trejų metų – ir ikimokyklinukų grupėse yra po 13 vaikučių.

„Kiekviena grupė turi po dvi patalpas: žaidimų kambarį ir miegamąjį. Taip pat vietoje yra virtuvėlės ir tualetai“, – pasakojo direktorė. Įstaiga yra aprūpinta naujais baldais, žaislais, įranga ir mokymo priemonėmis.

Naujo darželio plotas siekia 550 kvadratinių metrų. Iš viso darželis gali priimti 52 auklėtinius. „Norinčiųjų yra daug, todėl jau dabar nerimauju, ar bus įmanoma sutalpinti visus norinčius“, – sakė ponia Teresa.  Vietos darželyje jau laukia 22 vaikai.

Kupini idėjų ir entuziazmo
Pedagogai jau parinkti, tačiau direktorė neslepia, kad turėjo šiek tiek sunkumų ieškodama auklėtojų, kurių, kaip pabrėžė, šiuo metu trūksta.

„Mes įdarbinome penkias auklėtojas ir jų padėjėjas“, – sakė T. Mlynska. Be to, buvo įsteigtas trečias ikimokyklinio ugdymo reikalų direktoriaus pavaduotojo etatas. Konkurso tvarka šias pareigas užėmė Renata Starenkienė, iki šiol dirbusi auklėtoja Maišiagalos lopšelyje-darželyje. Taip pat yra psichologas ir kitų specialistų.

„Tik dabar pradėjome veiklą. Turime daug ateities planų, uždavinių, darbų ir projektų. Mūsų auklėtojos yra kupinos idėjų ir darbo su vaikais entuziazmo. Naujas komfortabilus darželis įpareigoja mus gerai dirbti“, – sakė interviu mūsų portalui metu R. Starenkienė.

Ruošiasi pirmam pasirodymui
Darželis dirba nuo ankstyvo ryto 7.00 val. iki 18.30 val. Ši įstaiga veikia dar tik mėnesį, todėl, kaip teigia direktorė, vaikų adaptacijos laikotarpis dar vyksta. Neapsieinama be ašarų, liūdesio ir sielvarto, ypač tarp jauniausiųjų.

Tačiau nerimą išsklaidyti vaikams padeda dainavimo ir šokių užsiėmimai, kurie organizuojami ikimokyklinukams. „Pusei etato įdarbinome meno vadovą. Ateityje pagalvosime, kaip išplėsti savo darželio ugdymo pasiūlą“, – pabrėžė T. Mlynska.

Dabar vaikai aktyviai ruošiasi pirmajam pasirodymui per oficialų darželio atidarymą, kuris vyks jau po kelių dienų, lapkričio 19 d.

Pirmokų „mailius“
Vykstant darželio statybai, pasikeitė visa mokyklos teritorija. „Buvo įrengtos gražios vaikų žaidimų aikštelės, nuostabi sporto aikštelė, treniruokliai vyresnio amžiaus mokiniams. Visa mokyklos  teritorija buvo aptverta, apgyvendinta“, – neslėpė pasitenkinimo direktorė. Įrengta lengvųjų automobilių stovėjimo aikštelė, pasivaikščiojimo takai, taip pat geoterminė katilinė. Darželis įsikūręs labai gražioje, žalumos apsuptoje vietoje.

Patalpų, kuriose būna ikimokyklinukai, langai nukreipti į sodą ir tvenkinį, kur pavasarį ir rudenį plaukioja gulbės. „Nepaprastas  žavesys“, – pabrėžė T. Mlynska.

Ilgai laukto lenkų darželio įkūrimas Sudervėje – tikras pirmokų „mailius“ vietos mokyklai. Kaip informavo direktorė, teigiami naujojo objekto statybos rezultatai jau jaučiami. „Šiemet mūsų mokyklos vyresniųjų klasių moksleivių skaičius padidėjo 22, kadangi tėvai, ketinantys į naują darželį leisti jaunesniuosius brolius ir seseris, į mokyklą leido vyresniuosius“, – džiaugėsi ponia Teresa.

Sudervė jaunėja
Naująjį darželį lanko ne tik Sudervės apylinkių vaikai.

„Sudervė jaunėja. Jaunos šeimos grįžta į savo tėvų ir senelių žemę, stato naujus namus, todėl mums labai trūko lenkų vaikų darželio, – kalbėjo direktorė. – Dėl lenkų ikimokyklinės įstaigos kaime trūkumo tėvai buvo priversti vežioti savo vaikus į Vilniaus vaikų darželius ar leisti į lietuviškąjį vietos darželį. Dabar tėvai paima iš ten savo atžalas ir leidžia pas mus. Net vieną auklėtoją, dirbusią lietuvių vaikų darželyje, paskatinome ateiti pas mus“, – sakė pašnekovė.

Graži  dovana suderviškiams
Darželyje jau įvyko tėvų susirinkimai, kurių metu aptartos visos vaikų priėmimo ir ugdymo sąlygos. 

„Savo ir Sudervės jaunų šeimų vardu norėčiau nuoširdžiai padėkoti savivaldybei ir draugijai „Wspólnota  Polska“ už tokią gražią dovaną suderviškiams, – naująjį vaikų darželį“.

Pastaraisiais metais sostinės rajono savivaldybė pastatė 6 naujus darželius: Nemenčinėje, Lavoriškėse, Mickūnuose, Rudaminoje, Avižieniuose ir Sudervėje. Ir tuo neapsiriboja. Jau netrukus bus pradėta statyti ikimokyklinė įstaiga Riešėje. Šio projekto įgyvendinimo metu bus atnaujintas ir vaikų poreikiams pritaikytas nenaudojamas buvusio vaikų darželio pastatas.

Ivona Klimaševska

 

300x100 MSZPR

 

„Projektas yra bendrai finansuojamas iš Lenkijos Respublikos užsienio reikalų ministerijos lėšų, skirtų už Lenkijos ribų gyvenantiems lenkams“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24