J. Neverovičius: ar Lietuva tęs AE projektą, sunku pasakyti

2013-04-22, 19:32
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Ar Lietuva tęs savos atominės elektrinės projektą, dar anksti pasakyti, teigia energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

Pasak ministro, dabartinis Visagino AE projekto modelis per brangus, neaišku, ar jame dalyvaus regioniniai partneriai. Tai J. Neverovičius pareiškė po pirmadienio vakarą vykusios Politinės tarybos posėdžio.

"Ar Lietuva tęs (AE projektą - ELTA) - dar anksti pasakyti", - teigė ministras.

Politinei tarybai buvo pristatyta Lietuvos energetikos instituto analizė, kur įvertinti Lietuvos su ir be atominės elektrinės scenarijai, darbo grupės išvados dėl tolesnio energetikos sektoriaus vystymo.

Energetikos ministro vertinimu, pagrindinis dalykas statant naująją jėgainę yra konkurencinga nuosavos elektros energijos gamyba, turi būti rastas modelis, leidžiantis atsisakyti subsidijų, dėl ko ant vartotojų pečių negultų investicijos. Be to, reikia rasti būdų, kad konkuruotų skirtingos elektros energijos gamybos rūšys, o Lietuvai reikalingas diversifikuotas ir subalansuotas modelis, į kurį įeitų ir atsinaujinanti energetika, konkurencija dujų sektoriuje.

J. Neverovičiaus aiškinimu, norint įgyvendinti Visagino AE projektą šiuo metu reiktų ženkliai pagerinti jo sąlygas.

"Visų pirma kalba eina apie realų regioninių partnerių dalyvavimą. Toks projektas Lietuvai yra per brangus ir Lietuva viena tikrai šito projekto neįgyvendins. Turėtume matyti realų mūsų regioninių partnerių dalyvavimą projekte, turėtume siekti rezultato ženkliai pagerinti projekto finansavimą. Turėtume turėti labai aiškų, atvirą dialogą su mūsų visuomene ir supratimą apie tai, kas, kodėl daroma energetikoje. Jeigu būtų vystomas atominis projektas, tai visuomenė, be abejo, turėtų pritarti tokiam dalykui", - aiškino J. Neverovičius ir pridūrė manąs, kad jo nuomonė sutampa su jį delegavusios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pozicija.

Lietuva esą yra pasirengusi ieškoti bendro sutarimo ir, jeigu matys iš "Hitachi" pusės ryžtą investuoti į šį projektą, bus linkusi kalbėtis su strateginiu investuotoju.

Kad dabartinė projekto kaina yra visiškai neefektyvi, neslepia ir viena iš valdančiosios koalicijos partnerių - partija Tvarka ir teisingumas.

"Mūsų partijos pozicija yra tokia: toks projektas negali būti vykdomas. Gali būti statomas kitoks variantas, gali būti mažesnio galingumo. Šiandien būtina išspręsti, ar mes tinkamai panaudojame esamus išteklius. Buvo pristatyta 14 pozicijų, kuriose dar turime pakankamai daug veiklos", - sakė "tvarkietis", Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

Seimo nario vertinimu, projektas būtų efektyvus, jei jo kaina sumažėtų 30-40 proc. Dabar jo vertė siekia 5 mlrd. eurų.

ELTA

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24