Europos Sąjungoje turime užtikrinti subalansuotą energetikos politiką ir siekti lygių konkurencijos sąlygų

2013-04-14, 06:52
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Patikimas energijos tiekimas, konkurencinga ir darni energetikos sektoriaus plėtra – kertiniai Europos Sąjungos energetikos politikos prioritetai. Pagrindinis ES uždavinys artimiausiu metu yra surasti optimalų balansą tarp šių tikslų. Šią temą energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius aptarė su Energetikos komisaru Giuntheriu Oettingeriu, Regioninės politikos komisaru Johannes Hahn, kitų valstybių energetikos ir ūkio ministrais ir energetikos kompanijų atstovais Austrijos Lecho mieste vykstančiame energetikos forume “Europos energetikos politika: kelias pirmyn“ (angl. “Energy policy in Europe: the road ahead”).

“Turime labai atsakingai apgalvoti, kaip optimaliai suderinti ES energetikos politikos tikslus. Atsinaujinančių energijos išteklių generuojama energija turi būti integruota į rinką išlaikant energetikos sektoriaus konkurencingumą – tai yra vienas svarbiausių mūsų tikslų. Šiam tikslui pasiekti pirmiausia turime sukurti veikiančią bendrą europinę energijos rinką“ – forume kalbėjo ministras J. Neverovičius.

Anot ministro, bendros ES energijos rinkos sukūrimas yra vienas iš svarbiausių būsimo Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetų. ES Vadovų taryba dar 2011 m. užbrėžė tikslą visai ES - bendra energijos rinka turi būti sukurta 2014 metais.

„Atsinaujinančių energijos išteklių plėtra neabejotinai ženkliai prisideda prie energetinio saugumo stiprinimo ir išteklių įvairovės. Tačiau ES tikslai atsinaujinančių energijos išteklių srityje turi būti tokie, kad nesukeltų vadinamojo „anglies nutekėjimo“, pasireiškiančio pramonės ar atskirų jos šakų pasitraukimu iš ES,“ kalbėjo J. Neverovičius. Anot jo, siekiant to išvengti turi būti ne tik sukurta ES vidaus energijos rinka, bet taip pat sudarytos kuo lygesnės sąlygos energetikos sektoriaus konkurencijai tiek ES viduje, tiek už ES ribų.

ES valstybių narių glaudus bendradarbiavimas yra būtina sąlyga, kad energetikos politikoje būtų sėkmingai pasiekti tiekimo saugumo, konkurencingumo ir darnios plėtros tikslai.

Lecho energetikos forumas organizuojamas jau antrus metus iš eilės. Šis forumas skirtas aptarti aktualius ES energetikos politikos klausimus. Forumą organizuoja energetikos komisaras Giuntheris Oettingeris, į jį kviečiami politikos, verslo ir pilietinės visuomenės lyderiai ir atstovai.

www.enmin.lt

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24