Gyventojai turi apsispręsti, kaip kaups pensijai

2013-04-02, 10:54
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nuo balandžio 1-osios startavo periodas, per kurį žmonės turės apsispręsti, kaip kaups pensijai ateityje.

Šių metų pradžioje įsigaliojus Pensijų kaupimo įstatymo pataisoms, gyventojai, kurie dalyvauja pensijų kaupimo sistemoje (pasirašė sutartis iki 2013-ųjų), nuo balandžio 1 d. iki rugsėjo 1 d. turi apsispręsti, ar jiems grįžti į „Sodrą“, ar toliau kaupti privačiuose pensijų fonduose ankstesnėmis sąlygomis, ar tęsti kaupimą papildomai primokant savo lėšomis ir gaunant papildomą įmoką iš valstybės biudžeto.

Jei nurodytu laikotarpiu žmogus nepasirinks jokio varianto, pensijų kaupime jis liks dalyvauti ankstesnėmis sąlygomis, t.y. bus pervedama tik nustatyta „Sodros“ įmoka.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija dirbantiesiems tieks kiek įmanoma daugiau išsamios informacijos apie tai, kokios pensijos jie gali tikėtis priėmę vieną ar kitą sprendimą.

„Nėra vieno universalaus ar teisingo sprendimo visiems, todėl žmonės turi labai atsakingai įsivertinti kiekvieną galimą alternatyvą ir priimti jo situaciją geriausiai atitinkantį sprendimą. Apsispręsti gali padėti aktyvios konsultacijos bei speciali skaičiuoklė, kuri nors ir neparodys tikslios pensijos ateityje, tačiau leis įsivertinti tendencijas kokios pensijos galima tikėtis pasirinkus vieną iš trijų variantų“, - sako viceministras Audrius Bitinas.

Pensijų skaičiuoklė, pristatyta kovo pradžioje, jau sulaukė didžiulio žmonių susidomėjimo. Per pirmąją savaitę nuo skaičiuoklės patalpinimo dienos, t.y.  nuo kovo 13 iki kovo 19 d. skaičiuokle pasinaudojo daugiau nei 100 tūks. Lietuvos gyventojų.

Šis įrankis, atsižvelgiant į įvestą žmogaus amžių, lytį, gaunamas pajamas, darbo stažą, dalyvavimą privačiame kaupime, preliminariai įvertins, kokią pensiją žmogus gautų ateityje, jei iki pensijos dirbtų tokiomis pat sąlygomis kaip nurodė.

Skaičiuoklė sukurta taip, kad parodytų tikėtiną pensijos dydį šiandienos kainomis ir pinigų verte, kad žmogus galėtų palyginti su dabartiniais atlyginimais.

Šią skaičiuoklę rengė ir tarpusavyje derino Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Lietuvos bankas,  pensijų kaupimo bendroves vienijančios asociacijos.

Visa detalesnė informacija apie pensijų sistemos pertvarką, galimus pasirinkimo būdus ir skaičiuoklė paskelbta www.pensijusistema.lt.

www.socmin.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24